Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Ένας ταλαντούχος έφηβος που εμπλέκεται σε μια μοιραία ληστεία παλεύει για την αθωότητά και την τιμή του κατά ενός συστήματος ποινικής δικαιοσύνης που τον έχει ήδη κρίνει.

Άποψη: Πολλές δικαστικές διαμάχες έχουμε παρακολουθήσει σε ταινίες και σειρές, μιας και δίνουν την δυνατότητα για ωραίες ερμηνείες, καθώς βασίζονται πολύ στις ομιλίες των εμπλεκόμενων κατά την δίκη, και για ενδιαφέρον ξεδίπλωμα του σεναρίου, το οποίο βασίζεται κυρίως στα διαλογικά κομμάτια, που είναι και τα πιο δύσκολα.

Στο Monster του φωτογράφου και βιντεοκλιπά Anthony Mandler τα έχουμε και τα δύο! Ο Mandler πραγματοποίησε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με αυτή την ταινία το 2018, όταν και προβλήθηκε στο Sundance, για να το αγοράσει δύο χρόνια αργότερα το Netflix, και να το προβάλει το 2021, καθιστώντας το δυστυχώς επίκαιρο.

Η ιστορία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Walter Dean Myers,  η οποία διασκευάστηκε από την πολύ ταλαντούχα Radha Blank (The 40-Year-Old Version), της οποίας η δουλειά φαίνεται αρκετά στην ταινία και από τους Cole Wiley και Janece Shaffer. Πρόκειται για μια υπόθεση ρατσιστικής αντιμετώπισης και προκατάληψης που δεν φαίνεται να παύει να ταλανίζει τις ΗΠΑ (και όχι μόνο), μιας και ένα νεαρό αγόρι κατηγορείται για συμμετοχή σε ληστεία σε ένα παντοπωλείο, παρότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις, ούτε εμφανής συμμετοχή, καθώς στην ουσία κατηγορείται ως τσιλιαδόρος, και όλα αυτά γιατί είναι ένα μαύρο αγόρι, άρα στην κοινή γνώμη φαντάζει εκ προοιμίου ένοχο για παραβατικές πράξεις.

Το ποιο είναι το αποτέλεσμα και αν  πράγματι έχει εμπλοκή ή όχι, φυσικά δεν θα το προδώσουμε, αλλά δεν έχει και τόση σημασία από μόνο. Σημασία έχει πώς χτίζεται η δίκη και πώς ενορχηστρώνεται η κατηγορία εις βάρος του, ασχέτως αν είναι αθώος ή ένοχος. Όπως στην αργεντίνικη Κατηγορούμενη, ή στο γαλλικό remake της, που η απόφανση των ενόρκων ακούγεται τελευταία στιγμή και όλη η υπόλοιπη ταινία αφορά πώς η ηρωίδα βιώνει την δίκη, κάτι ανάλογο αλλά με πολύ καλύτερο τρόπο έχουμε εδώ.

Πολύ καλύτερο γιατί ακούμε την φωνή του μικρού Steve, αυτού προσπαθούν να βγάλουν ως Τέρας (Monster), με την μορφή voice over να σχολιάζει τα όσα γίνονται, να σχολιάζει τους ενόρκους καθώς μπαίνουν, κάνοντάς το πολύ πιο ανθρώπινο και δίνοντας μας και άλλες πτυχές του χαρακτήρα από αυτές που θα βλέπαμε αν η ταινία αντιμετώπιζε την αφήγηση μόνο έχοντας κάποιον εξωτερικό παρατηρητή. Τώρα πρωταγωνιστής και παρατηρητής ταυτίζονται, προκαλώντας εντονότερα συναισθήματα στον θεατή. Επίσης, ενδιαφέρον έχει η προγενέστερη ζωή του εφήβου με τα flashbacks που βλέπουμε. Πολύ καλή και η ερμηνεία του Kelvin Harrison Jr., που κατορθώνει να περάσει όλα τα συναισθήματα του ήρωα από το πρόσωπο και τα εκφραστικά μάτια του.

Ίσως αυτό που έλειπε είναι το να τονισθεί λίγο περισσότερο ο ρόλος του πατέρα, μιας και έχουν επιλέξει έναν πολύ ταλαντούχο ηθοποιό για τον ρόλο, τον Jefrrey Wright, που μένει αρκετά ανεκμετάλλευτος και λίγη περισσότερη ένταση στην δίκη, το οποίο υπάρχει αλλά περιστασιακά.

 Κατά τα άλλα, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και καλοφωτογραφημένες ταινίες του είδους.

Πρώτη δημοσίευση: 18 Μαΐου 2021, 13:48
Ενημέρωση: 18 Μαΐου 2021, 13:48
Τίτλος:
Monster
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
98
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
23951
Feelgood
13609
Film Group
11150
Spentzos
4790
ΜΟΝΟΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (DADDIO), από την Spentzos ΜΟΝΟΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (DADDIO), από την Spentzos