Σύνοψη: Η οχτάχρονη Σούλα κατηγορείται αδίκως από το χωριό της για μαγεία λόγω ενός ατυχέστατου περιστατικού. Με σκοπό να περιορίσουν τις δυνάμεις της, στέλνουν την Σούλα σε ένα μέρος όπου βρίσκονται και άλλες γυναίκες-μάγισσες οι οποίες κρατούνται αιχμάλωτες μέσω μιας κορδέλας περασμένη σε καρούλι για να περιορίζονται οι κινήσεις τους και να μην είναι επικίνδυνες. Η Σούλα θα βρεθεί σε πολλές διαφορετικές καταστάσεις ενώ προσπαθεί να κατανοήσει τον κόσμο γύρω της.

Άποψη: Η Ρουνγκάνο Νιόνι έχει ήδη δείξει από το 2014 με το Listen πόσο αγαπάει τις ανθρώπινες ιστορίες και κατ’ επέκταση τα ανθρώπινα δράματα που είναι βγαλμένα από την ζωή και αφορούν τρέχοντα στάτους κβο ανά τον κόσμο. Πέρυσι ήταν η χρονιά για το σκηνοθετικό ντεμπούτο της (το Listen έγινε σε συνεργασία με τον Hamy Ramezan) που την ανέδειξε ακόμα περισσότερο έχοντας βγει και σε πρόσφορη περίοδο ένεκα της γυναικείας ισότητας στον κινηματογράφο. Η επιτυχίας της πάντως δεν οφείλεται στις συγκυρίες παρά στην οξυμένη παρατηρητικότητα της για φλέγοντα μεν θέματα που όμως δεν είναι οικουμενικά γνωστά.

Στο «I Am Not A Witch» μεταφερόμαστε στην Γκάνα, στα πάτρια εδάφη της Νιόνι όπου ταξίδεψε και έμεινε σε στρατόπεδο μαγισσών για ένα μήνα ώστε να μπορέσει να αφουγκραστεί ιδίοις όμμασι την καθημερινότητα αυτών των γυναικών και να την αποτυπώσει ρεαλιστικά στο φιλμ της, δίχως αυτό να μοιάζει με ντοκιμαντέρ. Η ανατριχιαστική πραγματικότητα που παρουσιάζεται έχει νότες σάτιρας και αδιανόητου θυμού όταν συνειδητοποιείς την δύναμη που έχουν ακόμα οι προκαταλήψεις σε υποανάπτυκτες χώρες και τον κοινωνικό αποκλεισμό που είναι ικανές να επιβάλλουν όταν ξεχωρίζουν κάτι εκτός των παραδόσεών τους. Η Νιόνι είχε το θάρρος να κάνει μια μικρή επίκληση στο συναίσθημα βάζοντας ως κεντρική ηρωίδα ένα παιδάκι που δεν κατανοεί πλήρως την θέση του και επαναστατεί μερικές στιγμές μόνο για να πάρει σαν απάντηση αδιαφορία και εμπάθεια.

Η μικρή Μάγκι Μουλουμπούα (Σούλα) στέκεται άξια στον ρόλο της παρά το νεαρό της ηλικίας της όπως και το υπόλοιπο καστ που βγάζει μια ανεπιτήδευτη ποιότητα στους δεύτερους ρόλους που συμπληρώνουν την ιστορίας της μικρής Σούλα σε ένα μεσαιωνικό σκηνικό από ηθική άποψη. Το μόνο που μας επαναφέρει σε πραγματικό χρόνο και τόπο είναι τα τοπία Αφρικανικής ομορφιάς σε γήινα χρώματα και σε συμμετρικά κάδρα που έχει επιμεληθεί η σκηνοθέτης.

Οι διαφορετικές θεματικές που στόχευε να αγγίξει η Νιόνι σχετικά με την καταπίεση, την ελευθερία και το κόστος της γίνονται απότομα αντιληπτές με ένα δυνατό τέλος που σε γεμίζει συναισθήματα και στοχασμούς για την διαφθορά και την εκμετάλλευση που κυριαρχούν σε μικρές κοινωνίες που αδυνατούν να εξηγήσουν με λογική τα όσα συμβαίνουν γύρω τους. Επάξια πήρε το Bafta για το Καλύτερο Ντεμπούτο και δίκαια συζητήθηκε στους κινηματογραφικούς κύκλους για τις ισχυρές αιχμές κατά του μισογυνισμού. Ελπίζουμε σε μια ανάλογη συνέχεια και στο μέλλον.

Πρώτη δημοσίευση: 2 Απριλίου 2018, 17:20
Ενημέρωση: 16 Aug 2021, 18:10
Συντάκτης: 
Τίτλος:
I am not a witch (I am not a witch)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
93
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
23951
Feelgood
13609
Film Group
11150
Spentzos
4790
ΜΟΝΟΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (DADDIO), από την Spentzos ΜΟΝΟΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (DADDIO), από την Spentzos