Θα το βρείτε: Cosmote TV

Σύνοψη: Το 1988 στη Νέα Ορλεάνη, ο Roy (Ben Foster) ως hitman αναλαμβάνει μία δουλειά που του ανέθεσε το αφεντικό του. Τελικά αποδεικνύεται πως πρόκειται περί ενέδρας, καθώς το boss τον θέλει νεκρό, αλλά ο Roy αποδρά και στο δρόμο του για την έξοδο άρπαξε κάτι πολύτιμα (και ενοχοποιητικά) έγγραφα αλλά και μία (πολύ) νεαρή ιερόδουλη ονόματι Rocky (Elle Fanning). Οι δυό τους το σκάνε για το Τέξας, αλλά στην πορεία κάνουν μία στάση ύστερα από έκκληση της Rocky: έναν πυροβολισμό αργότερα, η Rocky εμφανίζεται με ένα μικρό κορίτσι στην αγκαλιά της, την αδεφή της Tiffany. Οι τρείς τους κατευθύνονται προς τη σωτηρία, αλλά η μοίρα τους επιφυλλάσει εκπλήξεις.

Άποψη: Το “Galveston” είναι η πρώτη αγγλόφωνη ταινία της σκηνοθέτη/ηθοποιού Melanie Laurent (Inglourious Basterds, Respire) με πρωταγωνιστή τον Ben Foster (Hell or High Water) και την Elle Fanning (Neon Demon), η οποία πλέον έχει απαλλαχθεί από τη σκιά της μεγαλύτερής αδερφής της, Dakota. Η υπόθεση βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του δημιουργού του True Detective, Nic Pizzolatto, με τον ίδιο στην επιμέλεια σεναρίου. Η Laurent μαζί με τον διευθυντή φωτοφραφίας Arnaud Potier (5 to 7), έχουν μια εξαιρετική συνεργασία, η οποία είναι εμφανής σε κάθε σκηνή που παρακολουθούμε. Στα εξωτερικά πλάνα της Laurent επικρατεί μία νηνεμία, λές και ο βαθύς Νότος της Αμερικής έχει λουστεί με κάποιο φίλτρο νοσταλγίας. Όσον αφορά το σενάριο όμως, είναι σίγουρα από τα αδύναμα εγχειρήματα του Pizzolatto: το “Galveston” είναι και αυτό μία ιστορία ενός εγκληματία που αλλάζει όλη η ζωή του όταν μαθαίνει πως πάσχει από μία πολύ σοβαρή ασθένεια. Και εδώ εμφανίζεται μαγικά μία νεότερη κοπέλα, η Rocky, η οποία ενσαρκώνει το αρχέτυπο της “prostitute with a heart of gold.” Φυσικά, και θα βρούν κάποιο σημείο αναφοράς στις εμπειρίες τους, για αυτό και οι δυο τους τρέχουν από τα εγκλήματά τους με τον Roy να προσπαθεί να εξιλεωθεί προστατεύοντας τη Rocky.

Είναι μία συνηθισμένη πλοκή crime-action, που εύκολα το οραματιζόμαστε σαν modern-noir, αλλά επειδή είναι σκηνοθετημένο από γυναίκα και συγκεκριμένα Γαλλίδα γυναίκα, η ταινία δομικά και οπτικά διαφέρει. Ενώ επιφανειακά υπάρχει μια μεγάλη δόση τεστοστερόνης, η Laurent μπορεί και δίνει μία πιο ευάλωτη ματιά στα τεκταινόμενα. Ο Roy και η Rocky αποκτούν μία πλατωνική σχέση χωρίς κανέναν ερωτικό υπαινιγμό. Ο χαρακτήρας της Rocky ενσωματώνει το «γυναικείο όραμα» όπως δήλωσε και η Laurent σε συνέντευξη της. Το επάγγλεμα που ακολούθησε αλλά και μία τραυματική εμπειρία της ζωής της, της στέρησαν την εφηβεία της και την ανεμελιά της. Για αυτό και όταν η Rocky τραγουδά το “Thirteen” από τους Big Star (ένα κομμάτι που έχει συμπεριληφθεί στο Top 500 Songs Of All Time του Rolling Stone) , αυτό σηματοδοτεί κάτι πολύ παραπάνω απ’ό,τι ο θεατής φαντάζεται.

Η Elle Fanning είναι εξαιρετική στον ρόλο της, και ο μικρός μονόλογός της στην ταινία είναι εκρηκτικός: γεμάτος ειλικρίνια και μελαγχολία, η Fanning μας υπενθυμίζει μέσω αυτού πως είναι από τις πιο ταλαντούχους ηθοποιούς της γενιάς της. Αντιστοίχως, η Laurent έχει τον Foster να εκτελεί μία εξαιρετικά πολύπλοκή και βίαιη σκηνή, στην οποία ο ίδιος μπορεί και αναδεικνύει τη σωματική του ικανότητα στην δράση. Όλο αυτό σε ένα συνεχές και αδιάκοπο πλάνο. Παρ’όλα αυτά, είναι μόνο στο τέλος της ταινίας και μετά από είκοσι χρόνια που η πλοκή μεταφέρεται στο Galveston. Ο τόπος έχει σημασία καθώς το 2008 χτύπησε στο Galveston και σε άλλες περιοχές, ο τυφώνας Ike. Άραγε ο Roy θα καταφέρει να εξιλεωθεί μέχρι να έρθει ο τυφώνας;

Πρώτη δημοσίευση: 4 Ιαν. 2019, 01:10
Ενημέρωση: 7 Ιουνίου 2023, 19:25
Τίτλος:
Galveston (Galveston)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
91
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
26685
Tanweer
14456
Tanweer
11216
Film Group
10266
Γυρίσματα της Τύχης, από την Spentzos Γυρίσματα της Τύχης, από την Spentzos