Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Μια νεαρή μητέρα που μένει με τον γιο της σε μια κωμόπολη δίπλα στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, προσπαθεί να επανασυνδεθεί με τον πρώην της, όταν του αποκαλύπτει ότι είναι ο πατέρας του παιδιού. Και τότε συμβαίνιε η μεγάλη έκρηξη που αλλάζει τα πάντα.

Λίγες εβδομάδες μετά την προβολή της μίνι-σειράς «Chernobyl» από το ΗΒΟ και της τεράστιας επιτυχίας που (απόλυτα δικαιολογημένα) σημείωσε, υπήρξε η αντίδραση από την ρωσική πλευρά.

Την κατήγγειλαν για «αμερικανική προπαγάνδα» και προανήγγειλαν την δική τους απάντηση, ώστε να δείξουν πως άκριβως έγινε η αλησμόνητη καταστροφή.

Άποψη: Κάτι περισσότερο από έναν χρόνο μετά, στριμάρει στο Netflix, το «Chernobyl 1986», το οποίο πρόκειται για ένα εντελώς by the book μελόδραμα που εστιάζει στην ιστορία του πρωταγωνιστικού ζευγαριού, αλλά σε μικρότερες υπο-ιστορίες πυροσβεστών, επιλέγοντας να μην αγγίξει την «καυτή πατάτα», παρά ελάχιστα και ουσιαστικά σε μία-δύο φράσεις που ακούγονται κάποια στιγμή, τύπου «έγιναν λάθη που κόστισαν ανθρώπινες ζωές».

Σώπα.

Είναι τουλάχιστον κωμικό να κατηγορείς την τρομερή σειρά του ΗΒΟ ότι διαστρέβλωσε τα γεγονότα όσον αφορά το τι συνέβη και οδηγηθήκαμε σε αυτή την καταστροφή που έμεινε χαραγμένη για πάντα στο θυμικό της ποπ κουλτούρας και να απαντάς με ένα φιλμ που αποσιωπά τα πάντα όσον αφορά στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Αυτό που απομένει είναι ένα μελόδραμα με εντελώς απολιτική ρητορική, που εστιάζει στους ανθρώπους, μόνο που ανάλογα φιλμ έχουμε δει πολύ καλύτερα: πιο καλοσκηνοθετημένα, με δυνατές ερμηνείες και σαφώς μεγαλύτερο production value.

Εδώ θα πρέπει να αρκεστούμε στο «Η φωτιά έχει δική της ζωή» που αποτελεί και το tagline και να συμπάσχουμε με τους παθόντες, κάτι όχι και τόσο δύσκολο αν και συχνά υπονομεύεται με tearjerker κλισεδιές και αφέλειες.

Σίγουρα καταφέρνει να συγκινήσει σε ένα βαθμό: την ιστορία την γνωρίζουμε όλοι και όλες και πολλοί την έχουμε ζήσει τότε, έστω και εξ’αποστάσεως.

Δειλιάζει όμως όταν πρέπει να αρθρώσει λόγο για τις πολιτικές και τις πρακτικές της τότε σοβιετικής κυβέρνησης και αν κάπου ενδέχεται να φανεί αποτελεσματική η ταινία, είναι να σου δημιουργήσει την ανάγκη να δεις ξανά την σειρά του ΗΒΟ…

Πρώτη δημοσίευση: 28 Ιουλίου 2021, 15:08
Ενημέρωση: 28 Ιουλίου 2021, 21:03
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Chernobyl 1986
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
136
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Spentzos
48310
Feelgood
7387
Tanweer
6351
Tanweer
4775