Η ταινία του BBC που πήρε κατευθείαν τηλεοπτική διανομή, επικεντρώνεται ένα περιστατικό από τη ζωή της Elisabeth Taylor και του Richard Burton, οι οποίοι ήδη παντρεμένοι και διαζευγμένοι δύο φορές, σε ηλικία 50 και 57 ετών αντίστοιχα, συμπρωταγωνίστησαν στο θεατρικό έργο private lives. Το έργο αυτό αποτέλεσε και την τελευταία τους συνεργασία πριν το θάνατο το Burton μόλις δύο χρόνια αργότερα.

Η Helena Bonham Carter και ο Dominic West στους αντίστοιχους ρόλους, παρόλο που εμφανισιακά μάλλον βρίσκονται μακριά από τα πρόσωπα που ενσαρκώνουν, παρόλα αυτά ανταπεξέρχονται όσο καλύτερα μπορούν στην πρόκληση. Πρόκειται εξάλλου για δύο πολυεπίπεδους και εξαιρετικά πολύπλοκους ρόλους, καθώς καλούνται όχι μόνο να ερμηνεύσουν το διάσημο ζευγάρι του Χόλυγουντ στην καθημερινή ζωή, αλλά και επί το έργω.

Η ταινία κυλά με στατική δράση και αυτοαναφορικότητα, εμπλουτισμένη όμως με τις απολαυστικές συγκρούσεις των δύο τιτάνων του κινηματογράφου και του θεάτρου στον εργασιακό χώρο. Πράγματι οι απολαυστικές τους ιδιοσυγκρασίες μπορεί ατομικά να μη ξεφεύγουν από τα στερεότυπα των μεγάλων σταρ, αλλά όταν παρουσιάζονται σε συνδυασμό, η τοξική χημεία και οι συγκρούσεις τους, τονίζουν τις πιο εγωκεντρικές αλλά και τις πιο ευάλωτες πτυχές τους.

Η σχέση τους έτσι, αναδιπλώνεται στον απόηχο ενός παλιού αλλά ζεστού ακόμη έρωτα, που δεν παύει να βασανίζει και τους δυο, με την ταινία να εξερευνά τη φιλία και τον αμοιβαίο σεβασμό που συνυπάρχουν καμιά φορά με το ρομαντισμό και το πάθος

Τελικά το Burton and Taylor, είναι μία ταινία χαμηλών τόνων και μικρών προσδοκιών που επιλέγει να επικεντρωθεί απόλυτα στο συγκεκριμένο επεισόδιο που διηγείται, χωρίς να φιλοδοξεί να αποτυπώσει τις μεγάλες αυτές προσωπικότητες και τη θυελλώδη σχέση τους στο σύνολό της.

Αποφεύγει έτσι τη μεγαλύτερη σκόπελο των βιογραφιών, να χτίσει ατελή, μονομερή πορτρέτα που αδικούν τις προσωπικότητες που αφορούν.

Αντίθετα το σενάριο του William Ivory, πιο προσγειωμένων φιλοδοξιών, εμμένει στη συγκεκριμένη στιγμή, στο παρόν των ηρώων, χωρίς να προσπαθεί μάταια να χωρέσει τη φήμη και το έργο τους μέσα στις σκηνές του.

Μία τέτοια προσπάθεια εξάλλου ίσως ήταν εκ των πραγμάτων εξ αρχής καταδικασμένη.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Ertflix μέχρι τις 4/4/2021

Πρώτη δημοσίευση: 6 Φεβ. 2021, 19:46
Ενημέρωση: 6 Φεβ. 2021, 19:50
Τίτλος:
Burton and Taylor
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
83
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

memory, από την Spentzos memory, από την Spentzos