Άντε γεια, Δήμαρχε!

Άντε γεια, Δήμαρχε! - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Το μακρινό 2005, στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, προβλήθηκε η κωμωδία “Aupa Etxebeste!” ως η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία που γυρίστηκε αποκλειστικά στην Βασκική γλώσσα μετά από 12 χρόνια.

Στην ταινία, ο Patrizio Etxebeste (Ramón Agirre), ιδιοκτήτης ενός εργοστασίου κατασκευής μπερέδων αλλά κατά βάση ένας  χρεοκοπημένος και φιλόδοξος οικογενειάρχης, προσπαθεί να γίνει ο δήμαρχος της πόλης στις επόμενες εκλογές.

Άποψη: Σχεδόν δεκαπέντε χρόνια μετά, το σκηνοθετικό δίδυμο Asier Altuna και Telmo Esnal επιστρέφουν με την συνέχεια της ιστορίας. Ο Patrizio είναι δήμαρχος πλέον της πόλης του και εν μέσω σκανδάλων κατάχρησης εξουσίας και δημοσίου χρήματος, πρέπει για λόγους “ανωτέρας βίας” να αφήσει την θέση του, επιλέγοντας ωστόσο έναν έμπιστο αντικαταστάτη. Αφού ο γιος του απορρίπτει την πρόταση, την αναλαμβάνει με περίσσιο ενθουσιασμό η γυναίκα του María Luisa (Elena Irureta), η οποία διατηρεί μια πολύ διαφορετική ατζέντα από τον προκάτοχό της. Οι χειρισμοί της θα επιφέρουν πληθώρα αλλαγών στην πόλη, αλλά και στην οικογενειακή τους ζωή.

Κλασική συνταγή οικογενειακής κωμωδίας, με ευτράπελα και έντονους χαρακτήρες, που ενώ ξεκινά κάπως υποτονικά και περιμένεις ότι θα ακολουθήσει έναν πολύ συγκεκριμένο δρόμο, καταφέρνει τελικά να διαφοροποιηθεί, παραμένοντας απλή και ειλικρινής ακόμα και στις πιο αφελείς στιγμές της, που είναι αρκετές. Μέσα από μια σειρά πολύ οικείων καταστάσεων, και με τον κατάλληλο χειρισμό της υπερβολής, το “Agur Etxebeste!” κερδίζει αξιοπιστία και ενδιαφέρον, με αποκορύφωμα την υπέροχα ειρωνική και χιουμοριστικά “μαύρη” σκηνή της κηδείας, που συνοψίζει διθυραμβικά το τέλος της τάξης πραγμάτων στην πόλη και μας θυμίζει ότι τη διαφθορά πολλοί εμίσησαν, το χρήμα ουδείς. 

Τον Ramón Agirre τον έχουμε συναντήσει πολλάκις στο ισπανικό σινεμά, με την ίδια επιτυχία, ενώ η  Elena Irureta  ανατρέπει τα δεδομένα χρόνων στην αυτοδιοίκηση της πόλης της με μεγάλη φυσικότητα. Αφηγηματικά, η ιστορία πατά σε κλισέ, καταφέρνοντας ωστόσο να μη γίνεται φορτική, και προσεγγίζει τις θεματικές της με έναν αδύναμο αλλά σίγουρα αβίαστα χαλαρό τρόπο. Στα συν της ταινίας, η επιλογή της Βασκικής γλώσσας την οποία δεν ακούμε καθόλου συχνά.

Συμπαθής εξέλιξη, χαλαρή διάθεση και μια εγκρατής αίσθηση του χιούμορ συνθέτουν συνολικά ένα πολύ ευχάριστο αποτέλεσμα, μια απροβλημάτιστη προσέγγιση της διαφθοράς στο μικροεπίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης, μια ξεκούραστη αναρώτηση επάνω στο σοβαρό “Γιατί όχι μια γυναίκα;”.

Η ταινία διανενέμεται σε σε πανελλήνια πρεμιέρα διαδικτυακά μέσω των κινηματογράφων Άστορ (www.astorcinema.gr), Ανδόρα (www.andora.gr), από την πλατφόρμα Videorama On Demand (https://www.videorama.gr/cinema_moviesonline.aspx) και από το site www.weirdwave.gr

Ανδρομάχη Σδούκου

Πρώτη δημοσίευση: 23 Ιαν. 2021, 04:22
Ενημέρωση: 23 Ιαν. 2021, 04:22
Τίτλος:
Άντε γεια, Δήμαρχε! (Agur Etxebeste!)
Είδος: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
100
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
26685
Tanweer
14456
Tanweer
11216
Film Group
10266
Γυρίσματα της Τύχης, από την Spentzos Γυρίσματα της Τύχης, από την Spentzos