Το “Young Ones” με σκηνοθέτη αλλά και σεναριογράφο τον Jake Paltrow (The Good Night, Boardwalk Empire) είναι μία ταινία επιστημονικής φαντασίας που συνδυάζει στοιχεία western και ελληνικής τραγωδίας. Στο κοντινό μέλλον η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα: την έλλειψη νερού. Η ταινία λαμβάνει χώρα σε κάποιο μέρος της Αμερικής, ένα μέρος το οποίο δεν έχει ούτε ένα ίχνος πράσινου και το έδαφος έχει σταματήσει να είναι γόνιμο. Παρ’όλα αυτά, η οικογένεια του Ernest Holm (Michael Shannon) κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει νερό για να μπορέσει να αναζωογονήσει την φάρμα που κατέχει. Ο Ernest είναι ένας αλκοολικός πατέρας, με δύο παιδιά: την επαναστατική και ανυπάκοη Mary (Elle Fanning) και τον ευσυνείδητο Jerome (Kodi Smit-McPhee). Η Mary είναι ερωτευμένη με τον Flem Lever (Nicolas Hoult), τον οποίο καταλήγει και παντρέυεται. Αλλά ο Flem είναι ένας χειριστικός νεαρός, που τελικά το ενδιαφέρον του για την Mary και την οικογένειά της έχει πιο πολύ να κάνει με μία βεντέτα του, παρά με τον ειλικρινή έρωτά του για αυτήν. Ο αδερφός της όμως μαθαίνει την αλήθεια και αποφασίζει να πάρει την εκδίκησή του.

Ουσιαστικά, η ταινία πρόκειται για μία ιστορία εκδίκησης. Πώς απρόοπτα γεγονότα, σε ένα μέρος που οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές, μπορούν να ωθήσουν έναν άνθρωπο σε πράξεις βίας. Η ταινία έχει μία ξεκάθαρη δομή, καθώς χωρίζεται σε τρία κεφάλαια που ακολουθούν κάθε φορά έναν διαφορετικό χαρακτήρα. Το πιο ενδιαφέρον είναι το πρώτο κεφάλαιο, του μπαμπά Ernest, τον οποίο μας δείχνει να προσπαθεί να προστατέψει την οικογένειά του και να βγάζει χρήματα για να μπορεί να τους συντηρεί. Στο δεύτερο κεφάλαιο, παρακολουθούμε την ιστορία του Flem, η οποία με αφορμή ένα ξαφνικό συμβάν εστιάζει ύστερα στον Jerome. Όταν ο Jerome μαθαίνει την τρομακτική αλήθεια για τον πατέρα του και τον Flem, η ταινία φτάνει στην κορύφωσή της και εκεί μπορούμε να βρούμε στοιχεία Αριστοτελικής κάθαρσης. Όπως καταλάβατε, οι γυναίκες στην ταινία έχουν δευτερεύοντα ρόλο, με το ταλέντο της Elle Fanning να χαραμίζεται. Ο Μichael Shannon ξεχωρίζει ως ο σκληροτράχηλος άντρας που τρώγεται από τύψεις, ενώ ο Hoult υποδύεται εξαιρετικά τον ύπουλο οπορτουνιστή.

Το σενάριο, έχει αρκετές καλές ιδέες, τις οποίες παρουσιάζει χωρίς φανφάρα. Η μαμά Katherine είναι παραπληγική αλλά μπορεί και κινείται με τη βοήθεια ενός εξωσκελετού και διαφόρων καλωδίων (μας θυμίζει έναν αγγελικό Robocop), ενώ ο Ernest αγοράζει ένα “Simulit Shadow” σε μία δημοπρασία: ένα ρομποτ σχεδιασμένο για να σηκώνει φορτία, κάτι σαν ένα μοντέρνο high-tech γαϊδούρι (η ταινία το κάνει ξεκάθαρο). Το sim γίνεται κάτι σαν το οικογενειακό pet αλλά λειτουργεί και σαν ο από μηχανής θεός. Παρ’όλα αυτα, το σενάριο έχει κάποια κενά. Δεν εμβαθύνει καθόλου στις εδαφικές διαμάχες ή στα πολιτικά συμφέροντα των σωματείων των δημοσίων υπαλλήλων (το νερό ελέγχεται από την κυβέρνηση) και γενικότερα μας αποτρέπει από να ταυτιστούμε με κάποιον χαρακτήρα. Τέλος, το εξαιρετικό στοιχείο της ταινίας είναι τα κινηματογραφικά πλάνα. Ο διευθυντής φωτογραφίας, Giles Nuttgens συνθέτει κομψά τοπία αυτής της άγονης φύσης (τα γυρίσματα έγιναν στη Νότιο Αφρική) και στρέφει την προσοχή μας σε αυτή την τραχιά και αφιλόξενη γή.

Πρώτη δημοσίευση: 26 Μαΐου 2018, 17:37
Ενημέρωση: 26 Μαΐου 2018, 17:37
Τίτλος:
Young Ones (Young Ones)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
100

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
26685
Tanweer
14456
Tanweer
11216
Film Group
10266
Γυρίσματα της Τύχης, από την Spentzos Γυρίσματα της Τύχης, από την Spentzos