The Most Hated Woman in America

The Most Hated Woman in America

Σύνοψη:  Βασισμένη στην αληθινή ιστορία της Madalyn Murray O’Hair, ιδρύτρια και πρόεδρο του οργανισμού Αμερικανών Αθεϊστών (American Atheists) από το 1963-1986, η οποία αποτέλεσε αμφιλεγόμενο χαρακτήρα λόγω των ριζοσπαστικών της αντιλήψεων. Η εκρηκτική προσωπικότητα της δημιούργησε ακραίες αντιδράσεις στον αμερικάνικο λαό μέχρι και το τέλος του έργου της. Πολλοί από τους μισητούς της αντιπάλους απειλούσαν καθημερινά σχεδόν την ζωή της ενώ οι φανατικοί της οπαδοί στήριζαν τον οργανισμό με επιταγές χιλιάδων δολαρίων. Αφετηρία της ταινίας αποτελεί η εξαφάνιση της O’Hair και δύο ακόμα συγγενικών της μελών κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες το 1995. Το τραγικό γεγονός δεν φαίνεται να ανησυχεί κανέναν από το περιβάλλον της, ούτε καν τον Τύπο και τα τηλεοπτικά μέσα, με εξαίρεση τον πιστό συνεργάτη της Roy Collier.  

Άποψη: Ο σκηνοθέτης Tommy O’Haver -υπεύθυνος για άλλη μια κινηματογραφική μεταφορά της ιστορίας μια επίσης μισητής γυναίκας στο "An American Crime" του 2007 με Κάθριν Κινίαρ & Έλεν Πέιτζ- συστήνει στο κοινό την Madalyn Murray O’Hair, μια εξαιρετικά ηχηρή παρουσία στην συντηρητική Αμερική του 1960, την οποία υποδύεται η Melissa Leo. Αυτό πιθανότατα είναι και το ουσιαστικότερο στοιχείο που αποκομίζουμε από την ταινία.

Η ερμηνεία της πρωταγωνίστριας είναι δυνατή αν και δεν εκπληρώνει τις υψηλές προσδοκίες του ρόλου. Η Madalyn είχε πρωτοφανές επαναστατικό προφίλ ως μητέρα και κόρη, αφού τόλμησε να εναντιωθεί στο καθεστώς της υποχρεωτικής βιβλικής αφήγησης στα σχολεία-κοινώς την πρωινή προσευχή. Μάλιστα, ο τίτλος της ταινίας προέκυψε από τον τίτλο του αμερικανικού περιοδικού Life το 1964, που την έκανε διάσημη και αύξησε την φήμη της. Η Melissa Leo αναδεικνύει με αληθοφανή προσέγγιση την προσηλωμένη στο όραμα ηρωίδα χωρίς να ωραιοποιεί και να μυθοποιεί το πρόσωπό της. Το πλαίσιο της ταινίας βέβαια τείνει να μην αγκαλιάζει την προσπάθεια της Leo.

Ο Tommy O’Haver προσπαθεί διακαώς να συνθέσει το βιογραφικό ενός εγκλήματος με κινητήρα ένα μπερδεμένο χρονικό μοτίβο. Κατά τη διάρκεια της ταινίας γίνεται όλο και πιο προφανής η αγωνία του ως προς την αποφυγή στερεοτύπων και κλισέ για τη δημιουργία ενός βιογραφικού έργου. Αρχικά, παρουσιάζει την ασυμβίβαστη Madalyn εμμονικά δοσμένη στα ιδανικά της, αφαιρώντας μεγάλο μέρος από ευαισθησίες της. Θέλοντας να συνθέσει με αντικειμενικότητα τον χαρακτήρα της πρωταγωνίστριας λειτουργεί με πρόχειρα στοιχεία κυνισμού, ο οποίος προσδίδει μεν χιούμορ, αφαιρεί δε σασπένς από το βασικό άξονα της ταινίας, δηλαδή την εξαφάνισή της.

 Στο σύνολο είναι ένα ευχάριστο φιλμ, με κάποια ελαφρά ιστορικά ατοπήματα, που δεν κατάφερε να απογειώσει κινηματογραφικά την θυελλώδη ζωή της Madalyn O’Hair.

Τζίνα Κουβαρά

Πρώτη δημοσίευση: 12 Φεβ. 2018, 16:08
Ενημέρωση: 12 Φεβ. 2018, 16:08
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τίτλος:
The Most Hated Woman in America (The Most Hated Woman in America)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
91
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Chaos walking

Chaos walking

Σύνοψη: Σε ένα μακρινό πλανήτη,άνθρωποι έχουν αποικήσει έχουν αποκτήσει την ικανότητα να παρουσιάζονται οι...
15 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tulip
27488
Tanweer
26449
Feelgood
5079
Feelgood
3076
Tanweer
2294