Η Aubrey Plaza πάντα έκανε εντύπωση με τους ρόλους της, είτε ως April στο Parks and Recreation, είτε ως Lenny στο Legion, είτε ως Lenore στο Dirty Grandpa, είτε ως Brandy στο The to Do List, είτε ως Julie στο Scott Pilgrim VS. the World. Είναι αστεία, έξυπνη, ενίοτε λίγο ενοχλητική και μοναδικά παράξενη. Ο καλύτερος ρόλος της σε ταινία μέχρι στιγμής όμως είναι στο Ingrid Goes West που υποδύεται την Ingrid Thorburn, μια νέα γυναίκα τόσο εξαρτημένη απο το Instagram που αποκτά τέτοια εμμονή με την instagramer/influencer Taylor Sloane (Elisabeth Olsen) που μετακομίζει στην Καλιφόρνια και καταστρώνει σχέδια για το πώς θα τη γνωρίσει και πώς θα γίνει φίλη της. Όλα αυτά σπαταλώντας 60.000 δολάρια στο μεταξύ.

Ο Matt Spicer στο ντεμπούτο σκηνοθεσίας του, κάνει εξαιρετική δουλειά στο να φέρνει αυτόν τον προσεκτικά φτιαγμένο κόσμο του Instagram στην οθόνη του σινεμά με τα φίλτρα και τα έντονα χρώματά του και να τον αντιπαραβάλει με την πραγματικότητα της ζωής: Το σενάριο είναι αρκετά καλογραμμένο καθώς προσφέρει μία καυστική ματιά στο lifestyle των instagramers ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζει τον ναρκισισμό τους και το αίσθημα φθόνου που τους διακατέχει.

Το θέμα της ταινίας δεν είναι πώς κάποιος μπορεί να εξαρτηθεί από τα social media, ούτε το πώς αυτός μπορεί να αναπτύξει εμμονές με ορισμένους σταρ του Instagram, αλλά μια κριτική στην κοινωνία των πλατφόρμων δικτύωσης όπως το Instagram αλλά και των ανθρώπων που τα χρησιμοποιούν. Η Ingrid χαρακτηρίζεται σαν “loser,” ψυχολογικά τόσο ασταθής λόγω των προβλημάτων της (από τα οποία το μόνο που γνωρίζουμε είναι για τη μητέρα της) που με αφορμή την χρήση του Instagram καταλήγει σε ψυχιατρική κλινική. Η Taylor είναι μία γυναίκα που όσο και αν επιδυκνύει την τέλεια της ζωή στο Instagram, παραμένει κενή και ρηχή. Αυτό διαφαίνεται από το ότι επαναλαμβάνει συνεχώς τις ίδιες ατάκες σε διαφορετικούς ανθρώπους, καυχιέται πως διαβάζει Joan Didion και Norman Mailer ενώ δεν έχει διαβάσει ούτε ένα βιβλίο τους, και προάγει τον υγιεινό τρόπο ζωής ενώ κάνει κοκαΐνη. Θέλωντας να μοιάσει στην Taylor, η Ingrid υϊοθετεί τον τρόπο ζωής της: και δώσ’του τα τοστ αβοκάντο και τα κουνουπίδια, ενώ μετά πάει και μπουκώνεται με MacDonald’s μήπως και χορτάσει.

Παρ’όλα αυτά η σάτιρα δεν σταματά εκεί και η ταινία δεν προσφέρει κανένα λυτρωτικό τέλος, παρά μόνο για την Ingrid σε ένα επίπεδο. Στο τέλος αυτής της κωμικοτραγικής κατάστασης, ο Dan (O’Shea Jackson Jr.), ο οποίος είναι ο πιο νορμάλ και καλοπροαίρετος χαρακτήρας της ταινίας, πληροφορεί την Ingrid πως έχει αποκτήσει δικό της hashtag. Έτσι παρακολουθούμε την Ingrid να γεμίζει αισιοδοξία και χαρά αφού επιτέλους έγινε και αυτή influencer, ενώ εμείς γνωρίζουμε πως η φήμη και η δόξα της θα είναι κούφιες και παροδικές. Δεν υπάρχει κανένα αίσθημα κάθαρσης σε αυτή την ταινία, ούτε για εμάς ούτε για τους χαρακτήρες της.

Η ταινία εγγυάται να κάνει κάποιους από το κοινό να αισθανθούν άβολα γιατί πανηγυρικά κριτικάρει τις ζωές αυτών των ανθρώπων, κάτι το οποίο δεν έχουμε συνηθίσει να συμβαίνει στο σινέμα υπό αυτή τη μορφή. Είναι μια ταινία που αξίζει να τη δείς (ακόμα και αν δεν χρησιμοποιείς το Instagram), καθώς προσφέρει άφθονο γέλιο αλλά και μηδέν τύψεις για τα συναίσθημάτα που προκύπτουν. #blessed

Πρώτη δημοσίευση: 27 Ιαν. 2018, 21:46
Ενημέρωση: 27 Ιαν. 2018, 21:46
Τίτλος:
Ingrid Goes West (Ingrid Goes West)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
98

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos