Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Ο 22χρονος ηθοποίος Otis (Λούκας Χέτζες) βρίσκεται σε κέντρο αποτοξίνωσης μετά από μια ακόμα σύλληψή του για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Εκεί, ανακαλεί την παιδική ηλικία και κυρίως τη σχέση του με τον πατέρα του James (Σάια ΛαΜπεφ).

Γνώμη: Ο Σάια ΛαΜπεφ γράφει ένα σενάριο βασισμένο στη ζωή του. Ο Σάια ΛαΜπεφ αναλαμβάνει τον ρόλο του πατέρα του, με τον Λούκας Χέτζες (“Machester by the Sea”) και Νόα Τζουπ (“A Quiet Place”) να υποδύονται τον ίδιο σε ηλικία 22 και 12 χρονών αντίστοιχα. Ο Σάια ΛαΜπεφ θέλει πάλι να μας τρολάρει; Η αυταρέσκεια του εγχειρήματος και η δημόσια περσόνα του 33χρονου ηθοποιού είχαν ως αποτέλεσμα το “Honey Boy” να αντιμετωπιστεί αρχικά με μια υγιή δόση σκεπτικισμού.

Η συγγραφή του σεναρίου αποτέλεσε ένα είδος θεραπευτικής άσκησης για τον ΛαΜπεφ, όταν τον 2017 οδηγήθηκε σε κλινική αποτοξίνωσης, μετά από μια επεισοδιακή σύλληψή του από την αστυνομία. Στην κλινική, διαγνώστηκε ότι πάσχει από σύνδρομο μετατραυματικού στρες (PTSD), έκανε αναδρομή στο παρελθόν του και οι σελίδες στάλθηκαν στη φίλη του και βραβευμένη σκηνοθέτιδα Άλμα Χαρ’ελ.

Και κάπως έτσι εγένετο το “Honey Boy”, το οποίο δανείζεται τον τίτλο του από το χαϊδευτικό που χρησιμοποιεί ο πατέρας του νεαρού ηθοποιού Otis όταν θέλει να τον καλοπιάσει. Βέβαια, μπορεί αμέσως πριν ή μετά, να τον έχει κακοποιήσει λεκτικά ή ακόμα και σωματικά. Παιδί χωρισμένων γονιών, ο Otis ζει με τον πατέρα του, έναν βετεράνο του Βιετνάμ, πρώην τοξικομανή και φυλακισμένο, με άμεση ανάγκη για μαθήματα διαχείρισης θυμού, σε ένα από αυτά τα κλασικά αμερικάνικα μοτέλ που μαζεύουν όλους τους απόκληρους του Λος Άντζελες.

Ο Otis εμφανίζεται σε μια τηλεοπτική σειρά, φέρνει τα λεφτά στο σπίτι και ο πατέρας του λειτουργεί σαν μάνατζερ, μέντορας και σπανίως ως πατρική φιγούρα. Το ξέρει πολύ καλά ότι παρασιτεί, ότι κακομεταχειρίζεται τον γιο του, αλλά είναι ανίκανος να ξεφύγει από τον εαυτό του. Και το αποτέλεσμα είναι αναπόφευκτα να δημιουργήσει έναν ενήλικα Otis, ο οποίος στις χειρότερες στιγμές του καταλήγει να μοιάζει στον πατέρα του.

Αυτή την ιστορία αγάπης-μίσους και τοξικής εξάρτησης ζωντανεύει η Χαρ’ελ στην πρώτη μεγάλου μήκους σκηνοθετική της απόπειρα. Η προϋπηρεσία της στο ντοκιμαντέρ (“Bombay Beach”) χαρίζει μια επίπονη αμεσότητα στο “Honey Boy”, ενώ οι ονειρικές σκηνές, στις οποίες ο ενήλικας Otis ταξιδεύει στις αναμνήσεις του, είναι υπέροχα φωτισμένες και φωτογραφημένες από την Νατάσσα Μπράιερ (“The Neon Demon”).

Όμως, το επίτευγμα της Χαρ’ελ είναι ο τρόπος που χειρίζεται τους τρεις ηθοποιούς της και δίνει την ευκαιρία στον ΛαΜπεφ να λύσει τα daddy issues του. Χρησιμοποιεί μεν την ένταση που φέρνει στις περισσότερες ερμηνείες του, αλλά στέκεται περισσότερο στις στιγμές που το σενάριο καλεί τον ΛαΜπεφ να μας αποδείξει ότι ο πατέρας του δεν ήταν απλά ένα τέρας. Κι εκεί είναι που ο αμφιλεγόμενος ηθοποιός πραγματικά λάμπει, συγκινεί και μαγνητίζει, παρότι ο Τζουπ (“Ford VS Ferrari”), παιδί-θαύμα με τα όλα του, κλέβει την παράσταση με μια ερμηνεία τόσο ενήλικη στην ακρίβειά της που σε κάνει να ανυπομονείς για την επόμενη κίνησή του. Τέλος, ο Λούκας Χέτζες είναι παραπάνω από ικανοποιητικός στην ενήλικη version του Otis, απλά είναι καιρός να τον δούμε να παίζει και κάτι άλλο πέρα από τον angry, white, young man.

Το σενάριο του ΛαΜπεφ μπορεί να υποκύπτει ενίοτε σε ορισμένες ευκολίες και κλισέ που έχουμε ξαναδεί σε ταινίες με θέμα δυσλειτουργικές οικογενειακές σχέσεις, αλλά η Χαρ’ελ επιδεικνύει τόσο καλό έλεγχο του υλικού της που αυτό είναι κάτι που θα σκεφτεί κανείς μόνο αφού τελειώσει την ταινία και μπει στη διαδικασία να την αναλύσει ή να τη συζητήσει. Έτσι, το “Honey Boy” καταλήγει να είναι ένας μικρός θρίαμβος, τόσο για την ικανότατη Χαρ’ελ, όσο και για τον ΛαΜπεφ. Ο δε Νόα Τζουπ οδεύει για σπουδαία πράγματα. Ας ελπίσουμε μόνο ότι η δική του παιδική ηλικία στα πλαίσια της βιομηχανίας του θεάματος, δεν μοιάζει με αυτή του χαρακτήρα του!

Πρώτη δημοσίευση: 16 Φεβ. 2020, 18:55
Ενημέρωση: 13 Aug 2021, 17:49
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Honey Boy
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
94
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos