Το come to daddy είναι ένα indie thriller comedy γεμάτο σασπένς και ανατροπές, με ίσες δόσεις κωμωδίας και βαναυσότητας και διπλή δόση παράνοιας.

Η υπόθεση ξεκινά με τον Νόρμαν, έναν βασανισμένο χίπστερ απροσδιόριστης ηλικίας, να επισκέπτεται για πρώτη φορά τον πατέρα του τριάντα περίπου χρόνια αφού παράτησε την οικογένεια τους. Στο διάστημα αυτό φαίνεται να μην είχε καθόλου νέα του- ούτε μια φωτογραφία!- και η επανασύνδεση τους, απ’ την αρχική αμηχανία που προκαλεί και στους δύο,  σύντομα εξελίσσεται σε κάτι πολύ πιο ανησυχητικό. Το σπίτι του πατέρα ( Ένα U.F.O. από τη δεκαετία του 60’ όπως παρατηρεί ο γιος του) είναι ένα παράκτιο εξοχικό στο τέλος ενός δάσους. Ιδανική τοποθεσία αν επιθυμείς να μην σε ανακαλύψουν ποτέ και σκέτος εφιάλτης αν τελικά σε ανακαλύψουν.

Μέσα στο πρώτο μισάωρο, ο Νόρμαν πασχίζει να μην παλινδρομήσει στο φοβισμένο παιδί που ήταν κάποτε και ο πατέρας μοιάζει με μεθυσμένη παρωδία του διαβόλου, σε ίσες δόσεις μακάβριου και αστείου.

Ο τόνος της ταινίας, μαζί με τις ερμηνείες και τις στοιχειωτικές τοποθεσίες, είναι τα δυνατότερα χαρτιά της. Υπάρχουν στοιχεία horror και thriller δωματίου, με ένα πέπλο μαύρης κωμωδίας να τα περιβάλλει. Ασυνήθιστος συνδυασμός, που όμως δουλεύει κυρίως μέσα απ’ την φυσικότητα με την οποία ο Elijah Wood ενσαρκώνει τον Νόρμαν και τις προκαταλήψεις που έχουμε για τους Millenials .

Σ’ ένα παράλληλο σύμπαν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί, μάλλον!

Η ταινία φαίνεται περισσότερο στα νερά της ενώ χτίζει αμφιβολία και μετά βυθίζει τον εαυτό της σ’ αυτή . Τα πράγματα δεν είναι όπως δείχνουν και η μία ξαφνική ανατροπή διαδέχεται την άλλη οδηγώντας σε εξάρσεις βίας και παράνοιας . Ο κόσμος που κατοικεί είναι στυλιζαρισμένος και περίεργος, οι άνθρωποι μιλάνε αλλά δεν συνδέονται, ανταλλάσσουν απλώς λέξεις με τον καθένα να έχει τα δικά του κίνητρα. Υπάρχει ρομαντισμός κάτω απ’ την επιφάνεια, αλλά δεν μπορεί να εκφραστεί.

Μας έφερε στο μυαλό το “A serious man”(2009, Coen Brothers) που όλα φαίνεται να καθορίζονται από μια αόρατη κοσμική δύναμη και οι άνθρωποι είναι καταδικασμένοι να εκτελούν την παράσταση τους σε μια εκ των προτέρων καταδικασμένη απόπειρα αναζήτησης νοήματος και επαφής.

Το μικρό καστ από χαρακτήρες φαίνεται να ξεπήδηξε από pulp περιοδικό των 70s, όλα είναι λίγο off και ποτέ δεν μπορείς να τα πάρεις εντελώς στα σοβαρά.

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ταινία που δεν απογοητεύει αλλά και ποτέ δεν ξεπερνάει την αρχική της υπόσχεση.

Μηνάς Φραντζέσκος

Πρώτη δημοσίευση: 15 Απριλίου 2020, 14:00
Ενημέρωση: 15 Απριλίου 2020, 14:00
Τίτλος:
Come to daddy
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
96

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos