Σύνοψη: Η έφηβη Star αφήνει πίσω τη white trash καθημερινότητά της, ερωτεύεται και ακολουθεί μια ομάδα νέων που γυρνάει με βαν τις μεσοδυτικές πολιτείες της Αμερικής πουλώντας συνδρομές για περιοδικά. Η Andrea Arnold, μετά το Wuthering Heights, επιστρέφει στη φιλμική καταγραφή της νεότητας που είχε επιχειρήσει με επιτυχία στο Fish Tank, αλλά αντί για τις κλειστοφοβικές εργατικές πολυκατοικίες τις Αγγλίας, οι ήρωες του American Honey κινούνται στις αχανείς και γεμάτες αντιθέσεις εκτάσεις του Τέξας και της Οκλαχόμα.

Άποψη: Η Arnold εμπνεύστηκε το American Honey από ένα άρθρο των New York Times για νέους που γυρνούν τις ΗΠΑ πουλώντας συνδρομές για περιοδικά. Eπιστράτευσε ένα cast που αποτελείται κυρίως από μη επαγγελματίες ηθοποιούς (με πρώτη και καλύτερη την αποκαλυπτική Sasha Lane), βασίστηκε σε ένα χαλαρό σενάριο που δίνει έμφαση στις αυθόρμητες αντιδράσεις και το αποτέλεσμα είναι μια κινηματογραφική εμπειρία που είναι 100% αληθοφανής.

Και αυτή η αίσθηση της πραγματικότητας είναι που καθορίζει το αν θα λατρέψει ή θα μισήσει κάποιος το American Honey, καθώς το μόνο που απαιτεί από τον θεατή είναι να αφεθεί σε αυτό που παρακολουθεί, όπως αφήνονται οι ήρωες σε αυτό το road trip όπου το μόνο που μετράει είναι το να περνάς καλά.

Υπάρχει όμως βαθύτερο νόημα στο να βλέπεις την «αχ, αυτή τη νέα γενιά» να περνάει καλά, φαινομενικά χωρίς στόχους και ιδανικά; Υπάρχει και με το παραπάνω, κι αυτό γιατί η Arnold δεν έχει μηδενιστική αλλά αισιόδοξη ματιά, αγαπάει τη νεότητα και την αφήνει να αναπνεύσει, χωρίς να την κρίνει ή να κάνει κουρασμένα σχόλια για τη νεολαία των ΗΠΑ. Καταγράφει με την κάμερά της το «τώρα» των πρωταγωνιστών της και παράλληλα πιστεύει ότι υπάρχει μέλλον για αυτούς.

Ο πρώτος έρωτας που παίρνει τη μορφή του Jake (παραπάνω από ικανοποιητικός ο Shia LaBeouf), η ζήλεια, η άγνοια του κινδύνου, η queen bitch (μια φανταστική Riley Keough) που κάνει κουμάντο στην ομάδα και από την αρχή την έχει στο μάτι, διαμορφώνουν τη Star και την οδηγούν στο πέρασμα από την προηγούμενη ζωή της σε αυτήν που θέλει να φτιάξει η ίδια για τον εαυτό της.

Η Sasha Lane είναι η καρδιά και το διαμάντι του American Honey, με μια ενέργεια, έναν μαγνητισμό και μια φυσικότητα που δεν μπορείς να πιστέψεις ότι είναι ο πρώτος της ρόλος. Κατά τη διάρκεια της ταινίας, τη συμπαθείς, τη λυπάσαι, θυμώνεις μαζί της, τη θαυμάζεις, την καταλαβαίνεις, αλλά στο τέλος την ευχαριστείς που σου θύμισε όλα τα όμορφα και τα άσχημα που έζησες στην ηλικία της, κοινώς αυτά που σε οδήγησαν σε αυτό που είσαι τώρα.

Δημοσίευση: 15 Ιαν. 2017, 17:55
Συντάκτης: 
Τίτλος:
American Honey (American Honey)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
163

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Αλφόνσο Κουαρόν θα επισκεφθεί την Ελλάδα, όχι για...
1ώρα
9 ώρες
Έγινε τελικά το αναμενόμενο, παρά το γεγονός ότι η...
15 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Odeon
46740
Tanweer
23900
Spentzos
12800
Spentzos
8300