Ο Φάρος

Samsara

Το φιλμ μεταφέρει το θεατή στις τέσσερις άκρες της Γης, σε χώρους ιερούς, σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις και θαύματα της φύσης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ O Φάρος, 30 Ιανουαρίου στους κινηματογραφους

Θέαμα που κόβει την ανάσα

Του Μιχάλη Κωνσταντέλλη

Το τελευταίο ντοκιμαντέρ του βιρτουόζου φωτογράφου και σκηνοθέτη Ρον Φρικ ήταν ένα από τα πιο επιτυχημένα της χρονιάς που πέρασε, σημειώνοντας μια πολύ αξιοπρεπή επίδοση στο box office για την κατηγορία του. Δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς εξάλλου μιας και ο Φρικ έχει εδώ και χρόνια κοινό φανατικό από τον καιρό του Κογιανισκάτσι/1982 και του δικού του Baraka/1992.

Η ταινία για την οποία σας είχαμε πρωτοπεί το περασμένο καλοκαίρι και που συμπεριλάβαμε στα καλύτερα ντοκιμαντέρ του 2012 (θυμηθείτε τη σχετική λίστα ΕΔΩ) αποτελεί τη μόλις τέταρτη σκηνοθετική προσπάθεια του Γερμανού και τη δεύτερη σε συνεργασία με τον παραγωγό Μαρκ Μάγκιντσον. Οι δυο τους περιηγήθηκαν τον πλανήτη (με μια έμφαση στην Ασία) και στη διάρκεια πέντε ετών κατέγραψαν σε φιλμ 70mm εικόνες απίστευτης ομορφιάς και ασχήμιας από 25 διαφορετικές χώρες. Από πνευματικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις έως τη σύγχρονη καπιταλιστική κουλτούρα, από εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα και μνημεία ως το μεταμοντέρνο δομημένο περιβάλλον των σημερινών μητροπόλεων κατάφεραν ένα πορτρέτο του κόσμου που κόβει την ανάσα.

Χρησιμοποιώντας φωτογραφική τεχνολογία, time lapse και καλλιτεχνική ματιά που δείχνει εμπειρία και νοηματική συγκρότηση, ο Φρικ έφτιαξε ταινία απολύτως dope, ένα συνδυασμό εικόνων και μουσικής που υποβάλλει δημιουργώντας αίσθηση σουρεάλ, που τα καλύτερα ειδικά εφέ αδυνατούν να ανταγωνιστούν. Θρησκεία, τεχνολογία, οικολογία είναι τα θέματα που κυρίως διαπραγματεύεται το Samsara, μια πανοραμική πολιτισμική εντύπωση που καθηλώνει με την οπτική της πανδαισία.

Μια καθ' όλα μαγική εμπειρία που στην Ελλάδα δυστυχώς δεν είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε όπως της αξίζει, σε μεγάλη οθόνη και με σύστημα που να αναδεικνύει τον εξαιρετικό σχεδιασμό του ήχου, αλλά έστω και στο σπίτι, το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να βρείτε μια τηλεόραση ικανών ιντσών, να συνδέσετε το dolby surround και να χωθείτε αναπαυτικά στον καναπέ...   

Δημοσίευση: 12 Ιαν. 2013, 13:44
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τίτλος:
Samsara (Samsara)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
102

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Wildlife

Wildlife

Σύνοψη:  Η ζωή ενός εφήβου στη Μοντάνα των '60s αναστατώνεται όταν βλέπει τον κατ’...
2 hours

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
31803
Odeon
28100
Odeon
11500
Odeon
10900
Feelgood
9141