Σύνοψη: Η συνεισφορά πέντε σκηνοθετών του Χόλιγουντ στον Β.Π.Π. και τα ντοκιμαντέρ τους που παρουσίασαν τον πόλεμο στο Αμερικανικό κοινό, χωρίς να κρύψουν την αλήθεια.

Άποψη: Οι Πέντε που Επέστρεψαν, ήταν ανάμεσα στους σπουδαιότερους σκηνοθέτες που είχε τότε το Χόλιγουντ, και παραμένουν και σήμερα ανάμεσα στους μεγαλύτερους όλων των εποχών. Οι ταινίες που γύρισαν κέρδισαν συνολικά 100 Όσκαρ, με τα 17 να έχουν απονεμηθεί σε αυτούς. Γιατί οι Πέντε, ήταν οι Τζόν Χιούστον, Φρανκ Κάπρα, Τζον Φορντ, Γουίλιαμ Γουάιλερ και Τζορτζ Στήβενς.

Παρότι στην κορυφή της δόξας τους, και οι πέντε ένοιωσαν έντονα την ανάγκη να συνεισφέρουν στην μάχη της χώρας τους απέναντι στον Άξονα και κατετάγησαν στον Στρατό, παρότι ο νεότερος από αυτούς ήταν ήδη 36 ετών. Εκτός του Κάπρα, οι υπόλοιποι υπηρέτησαν στην πρώτη γραμμή σε Ειρηνικό, Αφρική και Ευρώπη, φιλμάροντας τις μάχες με κίνδυνο της ζωής τους και του συνεργείου τους.

Αυτά που κατέγραψαν ήταν ντοκιμαντέρ τόσο αληθινά και αφτιασίδωτα που έπρεπε να παλέψουν σκληρά με τον στρατό και την κυβέρνηση για να μπορέσουν να προβληθούν στις αίθουσες. Και όταν προβλήθηκαν, προκάλεσαν μεγάλη αίσθηση, σε ένα κοινό που μέχρι τότε την οπτική επαφή με τον πόλεμο την είχε από λογοκριμένα επίκαιρα και από ταινίες με τον Τζον Γουέιν και τον Ράντολφ Σκοτ.

Η ιστορία των Πέντε είναι συναρπαστική από όποια πλευρά και αν το δεις. Οι φίλοι της ιστορίας του Β.Π.Π. θα παραδεχθούν ότι έμαθαν για μία πτυχή του πολέμου που αγνοούσαν, και οι φίλοι του σινεμά θα μάθουν για εκείνη την εποχή, πολλά πράγματα που δεν ήξεραν. Το Five Came Back είναι ένα σφιχτό ντοκιμαντέρ που ένα από τα λίγα του μειονεκτήματα είναι ότι παρότι κρατά τρεις ώρες (3 επεισόδια) λέει τόσα πολλά που θα χρειάζονταν ακόμη ένα επεισόδιο για να αφομοιώσεις αυτές τις πληροφορίες. Στα μεγάλα συν η εξαιρετική αφήγηση της Μέριλ Στριπ και η δουλειά που έγινε στην επιλογή των επίκαιρων, με πολλά από αυτά να προβάλλονται για πρώτη φορά.

Αυτό που ξεχωρίζει, είναι η αποτύπωση πέντε διαφορετικών αλλά εξίσου δυναμικών προσωπικοτήτων, πριν και μετά τον πόλεμο, που τους άλλαξε όλους. Ο Τζορτζ Στήβενς βρέθηκε στο Νταχάου και τα ντοκουμέντα που συνέλεξε έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της Δίκης της Νυρεμβέργης. Και στην καριέρα του και προσωπικά, παραδέχτηκε ότι η εμπειρία του άλλαξε την ζωή. Ο Φορντ, γύρισε το 1945 το They Were Expendable, ένα πολεμικό με τον Τζον Γουέιν και τον Ρόμπερτ Μοντγκόμερι. Στα γυρίσματα έκανε καθημερινά σκουπίδι τον Γουέιν επειδή δεν πήγε στον πόλεμο. Αργότερα, θα του ζητούσε συγνώμη αποδίδοντας την επιθετικότητα του στο στρες του πολέμου.

Την ταινία παρουσιάζουν πέντε μεγάλοι του σήμερα. Σπίλμπεργκ, Κόπολα, Ντελ Τόρο, Γρίνγκρας, Κάσνταν μιλάνε με ενθουσιασμό για τους Πέντε. Και αυτό είναι το μόνο μείον της. Και οι πέντε μιλάνε έχοντας διαβάσει το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε η ταινία, και όλα αυτά θα μπορούσαν να μας τα πουν καλύτερα ερευνητές και ιστορικοί. Και πάλι όμως είναι λεπτομέρεια σε ένα άρτιο ντοκιμαντέρ που το συνιστούμε ανεπιφύλακτα. Σε όσους θα αρέσει, προσωπικά προτείνω και το ομώνυμο βιβλίο, που παρέχει μια διαφορετική, εξ ίσου συναρπαστική ματιά στο θέμα.

Βασίλης Παπαστεργίου

Πρώτη δημοσίευση: 17 Οκτ. 2017, 14:04
Ενημέρωση: 14 Μαρτίου 2018, 16:19
Τίτλος:
Five came back (Five came back)
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
120
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
78074
Feelgood
20038
Feelgood
17265
Cinobo
5880
Zone of interest, από την Spentzos Zone of interest, από την Spentzos