Σύνοψη: Η Rebecca Miller, κόρη του Αμερικανού συγγραφέα, σκιαγραφεί το πορτραίτο του πατέρα της μέσω συνεντεύξεων που παραχώρησε στην ίδια και αρχειακού υλικού, μιλώντας τόσο για τη ζωή και το έργο του μεγάλου συγγραφέα όσο και για τα όσα τα συνδέουν.

Άποψη: Στην αρχή ακόμα του έργου, η Rebecca Miller αναφερόμενη στους λόγους που την οδήγησαν στο να δημιουργήσει το Arthur Miller: Writer λέει πως η εικόνα που είχε εκείνη για τον πατέρα της ήταν τελείως διαφορετική από το δημόσιο προφίλ του. Η ταινία εξετάζει τη ζωή του Miller, αποσπασματικά, από την αρχή ως το τέλος της, μιλώντας για τους γονείς του και τα όσα των οδήγησαν στο γράψιμο, την εμπλοκή του με την HUAC (την μεταπολεμική αμερικανική εξεταστική επιτροπή για κομμουνιστές...), τους τρεις γάμους του, τη σχέση του με τα παιδιά του και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζε το έργο του και την κριτική, μέσα από συνεντεύξεις που παραχώρησε στη κόρη του κατά τη διάρκεια περίπου 20 χρόνων καθώς και αρχειακό υλικό. Πράγματι, βλέποντας κανείς το ντοκιμαντέρ αποκτά για τον Miller μια εικόνα, ίσως, πιο ανθρώπινη, πιο τρυφερή από την αυστηρή και απόμακρη φιγούρα που παρουσίαζε στα media.

Πυλώνες και οχήματα της ροής της ταινίας αποτελούν τα έργα του Miller καθώς υπήρξαν άρρηκτα συνδεδεμένα με τα όσα βίωνε ο συγγραφέας την εκάστοτε εποχή. Ξεκινώντας από το Death of a Salesman και το κραχ του ‘29 που διατάραξε την οικογενειακή ζωή των γονιών του και σχημάτισε σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο  σκέψης του μέχρι και την κινηματογραφική μεταφορά του The Crucible περίπου 50 χρόνια έπειτα από τη συγγραφή του, ο Miller μιλά για το όσα τον ενέπνευσαν αλλά και τις σκέψεις που επιθυμούσε να επικοινωνήσει μέσα από τα έργα του. Το βασικότερο ίσως μειονέκτημα της ταινίας είναι πως δεν επιδιώκει να αποκαλύψει τίποτα παραπάνω από όσα ήταν ήδη γνωστά στο κοινό γύρω από το έργο του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα και αντ’ αυτού απλώς επιλέγει να αφήσει τον ίδιο να τα αφηγηθεί.

Η οικειότητα με την οποία η βραβευμένη Rebecca Miller κινηματογραφεί, με λήψεις που θυμίζουν οικογενειακά βίντεο, τον πατέρα της, είτε με εκείνον να της μιλά καθώς κατασκευάζει κάποιο έπιπλο στο εργαστήριο του είτε σε ένα πιο παραδοσιακό setting συνέντευξης, κρατά μαγνητισμένο το θεατή αφού δίνει την αίσθηση ενός ανθρώπου που κάνει μια ειλικρινή και εις βάθος αναδρομή στο παρελθόν του μεταφέροντας τη σοφία και την εμπειρία που απέκτησε. Αν και η Rebecca παίρνει συνεντεύξεις και από άλλα μέλη της οικογένειας και παραθέτει και η ίδια την προσωπική της άποψη, τον πρωταγωνιστικό ρόλο τον έχει διαρκώς ο πατέρας της και ο τρόπος με τον οποίο εκείνος θυμάται τη ζωή του και όσα συνέβησαν τόσο στο φως της δημοσιότητας όσο και ιδιωτικά.

Παρότι κινηματογραφικά αν και προσεγμένο το ντοκιμαντέρ δεν διαθέτει κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί, τόσο αισθητικά όσο και αφηγηματικά, η Rebecca Miller καταφέρνει να πετύχει το στόχο της και να συστήσει τον Arthur Miller που εκείνη γνώρισε στο κοινό. Το Arthur Miller: Writer είναι σίγουρα απολαυστικό για όσους γνωρίζουν και εκτιμούν το έργο του, αφού κάνει το θεατή να αισθάνεται σαν να έχει το αποκλειστικό προνόμιο να ακούσει τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του, αλλά ακόμα και για όσους ακούν πρώτη φορά το όνομα του δεν παύει στιγμή να είναι ενδιαφέρον.

Πρώτη δημοσίευση: 31 Μαρτίου 2018, 20:00
Ενημέρωση: 31 Μαρτίου 2018, 20:05
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Arthur Miller: Writer (Arthur Miller: Writer)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
98

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos