Εν μέσω πανδημικής κρίσης, έξι φίλοι αποφασίζουν να συναντηθούν στην πλατφόρμα του Zoom με ένα μέντιουμ για μια σεανς πνευματικής επικοινωνίας. Η βραδιά ωστόσο δεν έχει την επιθυμητή εξέλιξη.

Η περίοδος της καραντίνας και του εγκλεισμού που βιώσαμε μερικούς μήνες πριν ήταν από μόνη της ένα θρίλερ. Απαγορεύσεις, παραμονή στο σπίτι, κυκλοφορία κατόπιν κρατικής ενημέρωσης, γάντια και μάσκες, επικοινωνία μόνο μέσα από οθόνες. Η νέα συνθήκη ήταν για χίλιους και έναν λόγους μια πρόκληση, που κατάφερε να οξύνει ουσιαστικά την αγωνία και τους κάθε λογής φόβους μας.

Αυτό φαίνεται να σκέφτηκε και ο Rob Savage, έχοντας στο ενεργητικό του αρκετές ταινίες θρίλερ, κυρίως μικρού μήκους. Γυρισμένο μέσα στην καραντίνα, και με βασικό πλάνο τις κάμερες των υπολογιστών σε μια ομαδική συνομιλία στην πλατφόρμα του Zoom,  το “Host” συνδυάζει την συλλογική και υπόκωφη ανησυχία του εγκλεισμού με κλασικά στοιχεία horror. Τα jump scares, αν και συνήθως τοποθετούνται καταχρηστικά και εις βάρος της αφήγησης (όταν υπάρχει), εδώ λειτουργούν, χτίζοντας σταδιακά τα επίπεδα του σασπένς και καθότι μιλάμε για σεανς επικοινωνίας με πνεύματα νεκρών, το μεταφυσικό στοιχείο είναι κραταιό, αλλά χωρίς να υπερβάλλει.  Το πρώτο μισάωρο είναι πιο χλιαρό, το δεύτερο τρέχει με ανεβασμένες ταχύτητες. Η όλη φάση γενικά θυμίζει αρκετά το “Unfriended”, αν είστε φαν θα σας κερδίσει πιθανά και το συγκεκριμένο.

Τα στοιχεία που παραπέμπουν στην γνώριμη συνθήκη της καραντίνας έχουν πλάκα, δεδομένου ότι παίζουν ευχάριστα με την συγχρονικότητα της όλης φάσης, αλλά δεν λείπουν και σημεία που η λογική και το νόημα πάνε περίπατο. Σε διάφορες στιγμές σου αφήνει την αίσθηση ότι είναι κάτι που έχεις ξαναδεί και πέφτει σε αρκετά κλισέ και επαναλήψεις, αλλά ο καλοκουρδισμένος ρυθμός και η σύντομη διάρκεια (μόλις 56 λεπτά) δεν αφήνουν τα επίπεδα της αγωνίας να πέσουν κατακόρυφα.

Για μια ταινία χαμηλού budget και προδιαγραφών, το “Host” δεν τα πηγαίνει άσχημα. Είναι γρήγορο, ανεπιτήδευτο και τόσο όσο. Απλώς αυτό το τόσο δεν συνιστά κάτι πέρα από μια τίμια προσπάθεια χαμηλών προσδοκιών και απαιτήσεων.

Aνδρομάχη Σδούκου

Πρώτη δημοσίευση: 6 Σεπτεμβρίου 2020, 12:09
Ενημέρωση: 6 Σεπτεμβρίου 2020, 12:09
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τίτλος:
Host
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
57

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ