Hamilton

Mια από τις κορυφαίες κινηματογραφικές εμπειρίες της χρονιάς

hamilton - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Το Hamilton του πολυτάλαντου Lin-Manuel Miranda είναι ένα musical για την ζωή του Alexander Hamilton,  ενός από τους επτά “Founding Fathers” και  πρώτο υπουργό οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόκειται για ένα κινηματογραφημένο θεατρικό υπερθέαμα απευθείας από το Broadway που, ακολουθώντας  τον Hamilton απ’ τα φτωχικά του ξεκινήματα στην Καραϊβική μέχρι την έγερση του σε μια από τις κεντρικότερες φιγούρες του έθνους, αφηγείται  τα παιδικά χρόνια της Αμερικής.

Άποψη: Αν κάποιος μας έλεγε το concept αυτού του musical, θα πιστεύαμε πως, πέρα από κάθε αμφιβολία, θα αποτύχει. Ένα σχεδόν τρεις ώρες έπος για την ανεξαρτησία των πολιτειών από τον έλεγχο του αγγλικού στέμματος, ειπωμένο απ’ την αρχή μέχρι το τέλος ραπάροντας, χωρίς να επιβραδύνει στιγμή! Πώς θα μπορούσε κάτι τόσο τολμηρό να δουλέψει;

Κι όμως το θέαμα που προβάλλεται στην οθόνη είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί- ο υπογράφων τουλάχιστον, σίγουρα! H ενέργεια που ξεπετάγεται από την πρώτη στιγμή σε παρασέρνει, οι ερμηνείες – πραγματικά όλες τους- είναι εκπληκτικές. Ένας προς έναν οι ηθοποιοί χορεύουν, τραγουδάνε, υποκρίνονται χωρίς να χάνουν μια νότα, χωρίς να τους ξεφεύγει η παραμικρή κίνηση.  Απίστευτα σετ και χορογραφίες διαδέχονται η μία την άλλη οργανικά, οι μεταβάσεις είναι τόσο άρτιες που μετά απο δέκα λεπτά νομίζεις ότι βλέπεις ταινία.

Δεν ξέρω αν είναι κάτι συνηθισμένο στον κόσμο του Broadway, αλλά για μένα ήταν μια πρωτόγνωρη οπτικοακουστική εμπειρία.

Το μέγεθος και η σοβαρότητα της ιστορίας εξισορροπείται από την φρεσκάδα και την προσβασιμότητα του διαλόγου, χωρίς όμως κανένα από τα δύο να μειώνεται. Τα γεγονότα στέκονται στο ύψος τους, ενώ το χιπ-χοπ φλερτάρει ανάμεσα στο πεζοδρόμιο και την λογοτεχνία. H σκηνοθεσία, απλούστατη, κατευθύνει το βλέμμα στα σημεία ενδιαφέροντος χωρίς φλυαρίες. Ακόμα, ένα κατενθουσιασμένο Live κοινό ενισχύει ακόμα περισσότερο την αίσθηση της ζωντάνιας, ξεσπώντας σε παραληρήματα επευφημίας που θα έκαναν και τον κυνικότερο τύπο να χαμογελάσει.

Θεματικά, το κείμενο εξερευνά την αμερικάνικη ταυτότητα ή μάλλον το χαμένο της ιδανικό, φωτίζοντας ιδέες προοδευτικότητας, φιλοδοξίας για κάτι μεγαλύτερο από εμάς, αυτοθυσίας και πολυεθνικότητας, χωρίς να γίνεται διδακτικό ή να εξιδανικεύει υπερβολικά τους ήρωες. Συνολικά, πρόκειται για ένα πραγματικό καλλιτεχνικό επίτευγμα που κερδίζει αυτόματα classic status και για κάτι λιγότερο από τρεις ώρες σε μεταφέρει σε έναν άλλο κόσμο.

Μηνάς Φραντζέσκος

Πρώτη δημοσίευση: 15 Ιουλίου 2020, 16:38
Ενημέρωση: 17 Ιουλίου 2020, 11:56
Τίτλος:
Hamilton
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
160
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
10803
Feelgood
9499
Feelgood
7800
Feelgood
6799
Tanweer
6792
Land of Bad, 22 Φεβρουαρίου από την Spentzos Land of Bad, 22 Φεβρουαρίου από την Spentzos