The wizard of lies

the wizard of lies - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Το The Wizard of Lies ακολουθεί τα γεγονότα έπειτα από τη σύλληψη του Bernie Madoff, το 2008, για το μεγαλύτερο Ponzi scheme (οικονομική απάτη) στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Άποψη: Το Δεκέμβρη του 2008 ο Bernie Madoff συλλαμβάνεται για το μεγαλύτερο Ponzi scheme, έχοντας εξαπατήσει και κλέψει τα λεφτά εκατοντάδων ανθρώπων. Όταν οι γιοί του Mark και Andrew μαθαίνουν την απάτη που έχει ενορχηστρώσει ο πατέρας τους αποφασίζουν να τον αποκληρώσουν και να τον καταδώσουν στο FBI φοβούμενοι πως θα θεωρηθούν συνένοχοι, ενώ η γυναίκα του, Ruth αποφασίζει να σταθεί στο πλευρό του. Η τηλεταινία του Μπάρι Λέβινσον παρακολουθεί τις επιπτώσεις που έχει η σύλληψη του Madoff στο στενό του κύκλο ενώ παράλληλα σκιαγραφεί το πορτρέτο ενός άντρα που αδυνατεί να κατανοήσει τη βαρύτητα των όσων έχει διαπράξει.

Το The Wizard of Lies, σε σενάριο των  Sam Levinson, John Burnham Schwartz και Samuel Baum βασισμένο στα πραγματικά γεγονότα της σύλληψης του Bernie Madoff, είναι κατά κύριο λόγο το χρονικό της διάλυσης μιας οικογένειας υπό το βάρος των μυστικών που κρύβονταν για χρόνια. Οι γιοί του Madoff που δεν γνώριζαν τίποτα για τα εγκλήματα του πατέρα τους αναγκάστηκαν να ζήσουν την υπόλοιπη ζωή τους υπό το βάρος των κατηγοριών της κοινωνίας για συνενοχή και η γυναίκα του αποφασίζει να σταθεί στο πλευρό του περισσότερο επειδή φοβάται να μείνει μόνη της παρά από αγάπη. Το έργο επιχειρεί την σκιαγράφηση χαρακτήρων που κινούνται στα γκρίζα ύδατα της ηθικής, όχι τόσο λόγω των αποφάσεων που παίρνουν αλλά κυρίως λόγω των κινήτρων που βρίσκονται πίσω από αυτές. Αποφάσεις που τους αποξενώνουν τον έναν από τον άλλον και τους αφήνουν να παλεύουν μόνοι τους προκειμένου να ξαναποκτήσουν την ζωή που απότομα έχασαν. Έτσι ο θεατής βρίσκεται διαρκώς να διερωτάται κατά πόσο οι ήρωες αξίζουν αυτά που τους συμβαίνουν, ενώ το σενάριο καταφέρνει να διατηρήσει μια αξιέπαινη ισορροπία, ειδικά στην περίπτωση του Madoff, αποφεύγοντας να παρουσιάσει χαρακτήρες οι οποίοι είναι μόνο «καλοί» ή μόνο «κακοί».

Δυστυχώς ο ρυθμός της ταινίας προδίδει το σενάριο καθώς αδυνατεί να κρατήσει μια συνοχή, έχοντας σημεία που η ταινία φαντάζει εξαιρετικά αργή ενώ σε άλλα κρατά τον θεατή στην άκρη του καθίσματος του δημιουργώντας ένταση και suspense που θυμίζουν πολιτικό θρίλερ. Η ταινία χρησιμοποιεί ως αφηγηματικό όχημα τη συνέντευξη που παραχωρησε ο Madoff στη Diana Henriques, ρόλο που υποδύεται η ίδια, η οποία τον παροτρύνει να επισκεφτεί στιγμές του παρελθόντος του και να εξετάσει τη στάση του τότε και τον παρακινεί να αναλογιστεί το αντίκτυπο που έχουν τώρα οι πράξεις του στις ζωές των αγαπημένων του προσώπων.  Το συχνό πέρασμα μπρος πίσω στον χρονικό άξονα των γεγονότων, αν και έχει σκοπό να βοηθήσει τον θεατή να κατανοήσει καλύτερα τόσο το τι έχει συμβεί όσο και τις αντιδράσεις των ηρώων, συχνά γίνεται χαοτικό με αποτέλεσμα να μπερδεύει.

Αυτό το οποίο εξιλεώνει την ταινία είναι οι καταπληκτικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών, με τους Ντε Νίρο, Φάιφερ και Νίβολα να κλέβουν την παράσταση. Ο Νίβολα καταφέρνει να αποτυπώσει εντυπωσιακά έναν άνθρωπο ο οποίος αδυνατεί να ζήσει υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής και οδηγείται σταδιακά στην παράνοια, ενώ η Μισέλ Φάιφερ ζωντανεύει το χαρακτήρα μιας γυναίκας η οποία αναγκάζεται να διαλέξει μεταξύ του άντρα της και των παιδιών της και να αντιμετωπίσει μόνη της τις συνέπειες αυτής της της απόφασης. Πιο συγκλονιστική από όλες τις ερμηνείες ωστόσο είναι αυτή του Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ο οποίος αποδεικνύει για άλλη μια φορά το μεγαλείο του υποκριτικού του ταλέντου, καταφέρνοντας να πλάσει ένα χαρακτήρα ο οποίος ταυτόχρονα κερδίζει τη συμπόνια αλλά και την απέχθεια του κοινού.

“Εσύ πιστεύεις ότι είμαι κοινωνιοπαθής;” ρωτά στο τέλος της ταινίας o Madoff και μέσα σε αυτή τη φράση εμπεριέχεται η ουσία της ταινίας. Η σκιαγράφηση ενός χαρακτήρα που αδυνατεί να ξεχωρίσει το λάθος από το σωστό και οι επιπτώσεις αυτής της ανικανότητας στις ζωές των αγαπημένων του προσώπων είναι το κύριο σημείο εστίασης του The Wizard of Lies, που παρ’ όλες τις αδυναμίες του παραμένει μια ταινία που αξίζει κανείς να δει. 

Μυρτώ Νίκα

Πρώτη δημοσίευση: 26 Νοε. 2017, 18:07
Ενημέρωση: 26 Νοε. 2017, 18:07
Τίτλος:
The wizard of lies (Η απάτη του αιώνα)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
133
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Robots

Robots

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Σύνοψη: Το 2032, αφότου η προηγμένη ρομποτική επέτρεψε στην ανθρωπότητα να χρησιμοποιεί ρεαλιστικά ανδροειδή...
8 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
26685
Tanweer
14456
Tanweer
11216
Film Group
10266
Γυρίσματα της Τύχης, από την Spentzos Γυρίσματα της Τύχης, από την Spentzos