We are the night

Τρεις γυναίκες βαμπίρ φτάνουν στο Βερολίνο, αφού πρώτα επιτέθηκαν στους επιβάτες και το πλήρωμα του αεροπλάνου που τις μετέφερε από το Παρίσι.
We are the night - κριτική ταινίας

Ολονύχτιο Industrial Vamp Party στην Γκόθαμ city

O Γερμανός σκηνοθέτης Ντένις Γκάνσελ, έχοντας στο νού πόσο πουλάνε οι βαμπιρικές ερωτικές και μη ιστορίες, παίρνει μια εξαιρετική και καταξιωμένη ηθοποιό (Νίνα Χος), την Τζένιφερ Ούλριχ του ‘Die Welle’ (ως σκοτεινή εκδοχή της Κρίστεν Στιούαρτ, τουλάχιστον εξωτερικά) την εκκεντρική τραγουδίστρια-ηθοποιό Μαριόν Άννα Φίσερ και, τέλος, την πανέμορφη, αιθέρια Κάρολιν Χέρφουρθ (Σφραγισμένα Χείλη,Το Άρωμα), για να φτιάξει το δικό του αιματοβαμμένο παραμύθι στα πιο ψηλά lofts της Γερμανικής πρωτεύουσας.

Η Χέρφουρθ δέχεται το δάγκωμα της βαμπιρέλας Νίνα Χος και παράλληλα το ‘βάπτισμα του πυρός’ για να μπεί στον κόσμο των αιμμοβόρων πλασμάτων που εξουσιάζουν τη νυχτερινή ζωή του Βερολίνου. Η ίδια, θα βρεθεί αντιμέτωπη με την ανθρώπινη υπόστασή της και θα θέσει διλήμματα ερωτικά, υπαρξιακά και βάλε. Σκοτεινό γκροτέσκο περιβάλλον, υπαρξιακές αναζητήσεις, φεμινιστικές ιδέες –οι γυναίκες βαμπίρ έχουν εξαφανίσει τους άνδρες, λόγω αλλαζονείας- και πολύ μα πολύ αίμα, είτε σε σφηνοπότηρο είτε σε κολωνάτο (διαλέγεις και παίρνεις).

Αυτό που μου έκανε εντύπωση, είναι ότι η συγκεκριμένη ταινία είναι κατά κόρον γυρισμένη στο Spreepark, ένα εγκαταλελειμμένο luna park στα περίχωρα του Βερολίνου, που θέλω σε κάθε μου επίσκεψη να πάω και ποτέ δεν προλαβαίνω(και φέτος έδωσα υπόσχεση στον εαυτό μου ότι θα το κάνω, σίγουρα). Υπέροχα κοστούμια, βαμπ αισθητική που θυμίζει εκείνη την καταπληκτική διαφήμιση της Dior με την Εύα Γκριν σε σκηνοθεσία Ουάνγκ Καρ Βάι και στυλάτη γκόθ φωτογράφιση που ταιριάζει απόλυτα με το Βερολινέζικο nightclubbing, ο Γκάνσελ με το πάντα ιδιαίτερο στύλ του μας θυμίζει ότι το βαμπ είδος δεν πέθανε ούτε ξεφτυλίζεται από ιβρύδια τύπου Twilight, True Blood και The Vampire Diaries. Είναι εκεί και μπορεί πάντοτε να γίνει με στύλ. Γιατί άλλο να βλέπεις τη Νίνα Χός κλασσάτη βαμπιρέλα και άλλο την Κρίστεν Στιούαρτ!

Φυσικά, θα συναντήσεις τις κλασσικές βαμπιρικές υπερβολές, κάποια πράγματα δε θα καταλάβεις πώς και γιατί γίνονται, ίσως η ερμηνεία της Φίσερ κάποιες στιγμές σου χαλάει λίγο την ‘ατμόσφαιρα’ που έχουν φτιάξει οι υπόλοιποι χαρακτήρες, αλλά αυτό είναι το ‘φαντασιακό’ μέρος του πράγματος, μην ξεχνάς, πρόκειται για ένα παραμύθι, έστω Industrial. Και εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε το εξαιρετικό soundtrack που ακούγεται δυνατά και κάνει την ταινία να μοιάζει με ολονύχτιο industrial vamp party σε ευρωπαική gotham city.

Ειρήνη Κατσαρά

Πρώτη δημοσίευση: 4 Οκτ. 2013, 13:25
Ενημέρωση: 4 Οκτ. 2013, 13:25
Τίτλος:
We are the night (Πλάσματα της νύχτας)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
96
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΪΝΤ | FREUD'S LAST SESSION  , από την Spentzos Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΪΝΤ | FREUD'S LAST SESSION  , από την Spentzos