SHUTTER ISLAND

Ο Αμερικανός αστυνόμος Τέντι Ντάνιελς κι ο νέος συνεργάτης του, ο Τσακ φτάνουν σ’ ένα νησί κάπου στα ανοιχτά της Αμερικής, όπου βρίσκεται ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο για ψυχασθενείς εγκληματίες. Σκοπός τους, να διεξάγουν έρευνα για μια ασθενή που φαίνεται να δραπέτευσε μυστηριωδώς. Όταν ξαφνικά ξεσπάει μια καταιγίδα, ο Ντάνιελς βρίσκεται αποκλεισμένος εκεί και η διακριτική γραμμή μεταξύ πραγματικότητας και παράνοιας αρχίζει να γίνεται επικίνδυνα δυσδιάκριτη.
SHUTTER ISLAND - κριτική ταινίας

Μπορεί ποτέ να κάνει μέτρια ταινία ο Σκορσέζε; Σίγουρα όχι. Εχω την εντύπωση ωστόσο ότι δύσκολα πλέον μπορεί να παραδώσει αριστούργημα.
Και εξηγούμαι: η εικονοκλαστική ικανότητα του Μάρτι είναι ασύλληπτη. Και ειδικά εδώ που θέλει να αποτίσει φόρο τιμής στα φιλμ νουάρ χρησιμοποιώντας τους κώδικές τους, του δίνει και καταλαβαίνει! Το οπτικό μεγαλείο των σκηνών του είναι αδιαπραγμάτευτο, η μουσική που χρησιμοποιεί, υπέροχη το κλίμα που δημιουργεί σχεδόν εφιαλτικό, οι ερμηνείες των ηθοποιών του τουλάχιστον επαρκείς, ωστόσο κάτι λείπει για να την πεις πραγματικά μεγάλη ταινία.
Το πρόβλημα –και προφανώς ο λόγος για τον οποίο η Paramount αποφάσισε να βγάλει την ταινία μετά τις προθεσμίες για τα Οσκαρ- είναι πως επί της ουσίας το φιλμ είναι προβληματικό και διχασμένο, σαν τον ήρωά του.
Τι εννοώ: Παράλληλα με την εξέλιξη της έρευνας για την εξαφάνιση που κωλυσιεργεί καθώς άπαντες δείχνουν να καλύπτουν ένα τεράστιο μυστικό, ο πρωταγωνιστής έρχεται αντιμέτωπος με προσωπικές φοβίες και περίεργα όνειρα που καθιστούν όλο και πιο δύσκολη την εξεύρεση λύσης.
Εκεί θα έπρεπε ο Σκορσέζε να την δει ακόμα περισσότερο Χίτσκοκ από όσο ήδη η ταινία του θυμίζει: να μειώσει την δράση και να δώσει έμφαση στην ψυχολογική διαδικασία μέσα από την οποία ο ήρωας μάχεται με τους δαίμονες του πριν συνειδητοποιήσει ποιο είναι το καλό ή το κακό.
Αντίθετα, παρεμβάλει ορισμένες στιγμές θρίλερ που ουσιαστικά ανήκουν σε άλλη ταινία και άθελά τους σε βγάζουν από το κλίμα. Προσπαθεί να εξηγήσει, ενώ θα έπρεπε απλά να υπαινίσσεται. Εν τέλει δεν διαχειρίστηκε σωστά την πρώτη του ύλη (βιβλίο), με αποτέλεσμα να προκαλεί σύγχυση. Προσθέστε και ένα δεύτερο επίπεδο, σχετικά με τις κυβερνητικές συνωμοσίες, που λειτουργεί καθαρά συμπληρωματικά και κάπου μπλέκει το πράγμα.
Πάντως, οι αρετές του είναι ξεκάθαρες: ορισμένες πολύ δυνατές σκηνές, αποφυγή των κλισέ, τέλος όσο υπαινικτικό απαιτείται, άρτια σκηνοθεσία, μια σκοτεινή και κλειστοφοβική περιπέτεια που θα αρέσει.

Απόστολος Κίτσος

Πρώτη δημοσίευση: 7 Οκτ. 2010, 15:54
Ενημέρωση: 7 Οκτ. 2010, 16:04
Τίτλος:
SHUTTER ISLAND (TO NHΣΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΩΝ)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
139
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
10803
Feelgood
9499
Feelgood
7800
Feelgood
6799
Tanweer
6792
Land of Bad, 22 Φεβρουαρίου από την Spentzos Land of Bad, 22 Φεβρουαρίου από την Spentzos