Limitless

Ο Έντι Μόρα, ένας εξαντλημένος συγγραφέας, ανακαλύπτει ένα άκρως απόρρητο χάπι, το οποίο ξεκλειδώνει το 100% των νοητικών του δυνατοτήτων.
Limitless - κριτική ταινίας

Limit and other drugs…

Η όλη κατάσταση γύρω μας το φωνάζει: Το όριο είναι ανάγκη και απαίτηση…Έτσι, έχουμε παραπάνω λόγους να δούμε το φιλμ του Neil Burger (The illusionist), με άλλο μάτι, με αφορμή επιλογής του τον Bradley Cooper και μια περιπέτεια με γρήγορους ρυθμούς..

Κεντρικός ήρωας είναι ένας συγγραφέας σε δημιουργικό αδιέξοδο με την καθημερινότητά του να καταρρέει, που με ένα μαγικό ναρκωτικό γίνεται ο γκουρού επιστημών και τεχνών. Οριοθετημένος αποπνιχτικά, μέχρι τη στιγμή της «θεραπείας» για τη φυσιολογική ανθρώπινη ευαλωτότητά του, ένας μέτριος δημιουργός εκφράζει την ανάγκη του να παραπαίει ανάμεσα στο άκρο της οριοθέτησης και των άπειρων δυνατοτήτων, ώστε να αισθανθεί ότι είναι ζωντανός. Το φιλμ εμπνέεται από τη διαπίστωση των επιστημόνων πως χρησιμοποιούμε πολύ μικρό ποσοστό της διανοητικής μας δύναμης και πειραματίζεται με τo ενδεχόμενο το όριο της νοητικής μας ικανότητας να διευρυνθεί απλόχερα.

Ο μύθος που δίνει ελπίδα σε όλους όσους πιστεύουν στην δυνατότητα της προσωπικής ανάπτυξης παίρνει σάρκα και οστά, επιλέγοντας σοφά να δανειστεί το σώμα του Cooper (o οποίος από next best thing του Nip/Tuck αναδεικνύεται σε ευάλωτα διεστραμμένη περσόνα). Η καλλιτεχνική δημιουργία στη ζωή του πρωταγωνιστή δίνει τη θέση της σε ψυχεδελικά υπογραμμισμένο τεχνοκρατικό προσανατολισμό και τον απόλυτο ατομισμό στα όρια του απάνθρωπου…Ο ήρωας γίνεται ο David Bowie των επιχειρήσεων, προσπαθώντας να χρησιμοποιήσει την ουσία χωρίς να τον χρησιμοποιεί εκείνη. Τελικά χάνει την δημιουργική του υπόσταση και οι προβολές των τύψεών του τον κυνηγούν.

Οι διάλογοι είναι έξυπνοι, ο ήρωας κολυμπά χέρι χέρι με τη γλυκιά Abbie Cornish (θυμηθείτε το διαμαντάκι Candy, όπου πρωταγωνιστούσε) στο προσωπικό του matrix, σε γρήγορους ρυθμούς και μουσικές. Και μέσα σε όλα αυτά μία κλασικά χωρίς ευγενή κίνητρα εκδοχή του Ντε Νίρο, προσπαθεί να οριοθετήσει τον πρωταγωνιστή, αφού ο ίδιος δεν μπορεί να το κάνει στον εαυτό του. Το τέλος, αρκετά απρόβλεπτο και αισιόδοξο, δίνει πόντους κύρους στο φιλμ. Μένει κανείς για να σκεφτεί κατά πόσο το όριο των δυνατοτήτων μας προέρχεται από μέσα ή απ’ έξω και η θεωρία εύρους αντίδρασης (ανάλογα με το περιβάλλον που βρίσκεται ένα άτομο ξεδιπλώνονται οι δυνατότητες που ήδη έχει από τη γενετική του προίκα) προσφέρεται μέσα από πολύ ελκυστική δράση.

Εύη Αβδελίδου

www.thinkingonfilms.blogspot.com

Πρώτη δημοσίευση: 20 Νοε. 2011, 00:34
Ενημέρωση: 20 Νοε. 2011, 00:34
Τίτλος:
Limitless (Απόλυτη Ευφυία)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
105
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
6338
Spentzos
5678
Feelgood
4647
Tanweer
2881
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΪΝΤ | FREUD'S LAST SESSION  , από την Spentzos Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΪΝΤ | FREUD'S LAST SESSION  , από την Spentzos