Σύνοψη: Βρισκόμαστε στο 1961. Ο Στάνλεϊ Μίλγκραμ σχεδιάζει ένα ψυχολογικό πείραμα, κατά το οποίο άνθρωποι νομίζουν ότι προκαλούν ηλεκτροπληξία σε άλλους, σε κάποιο άλλο δωμάτιο, προσπαθώντας να αντιληφθεί την έννοια του Ολοκαυτώματος. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά: το 65 τοις εκατό υπάκουσε στις θανατηφόρες διαταγές. Το πείραμα γίνεται ανάμεσα στο "Δάσκαλο" και τον "Μαθητευόμενο". Στη συνέχεια, πολλοί θα είναι αυτοί που θα τον βαρύνουν με την κατηγορία πως εκμεταλλεύτηκε και πίεσε ψυχολογικά τα άτομα που συμμετείχαν στο πείραμα αυτό αλλά και που θα τον χαρακτηρίσουν ως τέρας. Αυτό όμως δεν τον σταμάτησε, ούτε μείωσε τον αριθμό των πρωτοποριακών του πειραμάτων.

Άποψη: Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Michael Almereyda (Cymbeline), όπως και την παραγωγή. Η ταινία στο σύνολο της, θα λέγαμε πως αποτελεί μια προσπάθεια αποκατάστασης του ονόματός του Στάνλεϊ Μίλγκραμ, αφού με το πέρασμα των χρόνων οι κατηγορίες προς το (ευφυέστατο) πρόσωπο του, δεν έχουν πάψει. Πρόσφατα μάλιστα και συγκεκριμένα το 2013, κυκλοφόρησε το βιβλίο "Behind the Shock Machine: The Untold Story of the Notorious Milgram Psychology Experiments", διόλου κολακευτικό για τον ίδιο, υπογεγραμμένο από την Gina Perry. Σε άλλα λόγια, η περίπτωση Milgram αποτελεί ξεκάθαρο παράδειγμα πως η κοινωνία ήταν -και παραμένει- απροετοίμαστη, η μάλλον καλύτερα, αρνείται να δεχτεί και να αντιμετωπίσει ορισμένες πικρές κυρίως, αλήθειες.

H αφήγηση των γεγονότων και των ερευνών γίνεται σε πρώτο πρόσωπο, μέσω του ηθοποιού που υποδύεται τον ψυχολόγο, Peter Sarsgaard, να κοιτά μάλιστα κατάματα την κάμερα, κατάματα εμάς τους θεατές. Η ταινία φαίνεται να σέβεται το έργο και την προσπάθεια του Milgram να δώσει στην ανθρωπότητα να καταλάβει πόσο απάνθρωπη μπορεί να γίνει κάτω από την υποβολή κανόνων. Μέσα σε μόλις 90 λεπτά μας επεξηγεί εμπεριστατωμένα και απλοποιημένα το έργο του. Και η διάρκεια αυτή είναι υπέρ-αρκετή ώστε να καταλάβουμε.
To σενάριο δεν πλατειάζει ενώ δίνει χώρο και στην προσωπική ζωή του κεντρικού χαρακτήρα, όπου τον βλέπουμε να γνωρίζει και να παντρεύεται τη γυναίκα του και στη συνέχεια να δημιουργούν τη δική τους οικογένεια. Η κάμερα του Michael Almereyda κινηματογραφεί αλά Kubrick, ενώ προσθέτει αλλόκοτα με βάση την κοινή λογική, στοιχεία.

Ο Peter Sarsgaard που υποδύεται τον αμφιλεγόμενο επιστήμονα είναι απλά εξαιρετικός. Η ερμηνεία του μεστή και έξυπνη, ενώ ο ίδιος κινείται διακριτικά αλλά όχι απαρατήρητα στο χώρο. Κοιτάζει κατάματα τους θεατές με θάρρος καθώς μας αναλύει το σκεπτικό "του". Δίπλα του, εξίσου διακριτική αλλά όχι απαρατήρητη, στέκεται η Winona Ryder ως η σεναριακή του γυναίκα. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που τη ξαναβλέπουμε σε κινηματογραφική ταινία σε σημαντικό ρόλο (έχοντας μεσολαβήσει εν τω μεταξύ και το τηλεοπτικό Stranger Things) και όχι σε συμπληρωματικές εμφανίσεις, όπως π.χ. στα "Black Swan" & "The iceman". 

Το "Experimenter"  είναι ένα άκρως αξιόλογο και ενδιαφέρον φιλμ που δυστυχώς δεν βρήκε το δρόμο για τις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες. Aξίζει όμως πραγματικά την προσοχή και τον προβληματισμό μας.

Υ.Γ. "Life can only be understood backwards, but it must be read forwards."

Πρώτη δημοσίευση: 17 Απριλίου 2017, 15:54
Ενημέρωση: 17 Απριλίου 2017, 17:53
Τίτλος:
Experimenter
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
98
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Spentzos
48310
Feelgood
7387
Tanweer
6351
Tanweer
4775