Billionaire Boys Club

Billionaire Boys Club - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Στην δεκαετία του 1980 μία παρέα κολεγιόπαιδων με ιθύνων νου τον έξυπνο αλλά ματαιόδοξο Τζο Χαντ ξεκινούν μία χρηματική απάτη τύπου ponzi scheme εξαπατώντας πολλούς επενδυτές για να πλουτίσουν οι ίδιοι. Όμως, όπως συμβαίνει πάντοτε, η πυραμίδα ponzi καταρρέει και οι υπεύθυνοι βρίσκονται ένα βήμα πριν την καταστροφή.

Άποψη: Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο περί σεξουαλικών παρενοχλήσεων για τον Κέβιν Σπέισι, ο σκηνοθέτης Ρίντλευ Σκοτ πήρε την σωστή απόφαση επιχειρηματικά να αντικαταστήσει άμεσα τον ηθοποιό βάζοντας στην θέση του τον Κρίστοφερ Πλάμερ προτού το “All The Money in The World” κάνει πρεμιέρα. Η τελική έκβαση και η αποδοχή του κοινού τον δικαίωσε αντιθέτως με τον Τζέιμς Κοξ, ο οποίος παίρνοντας τον ρίσκο να διατηρήσει τον Σπέισι στην ταινία του “Billionaire Boys Club” είδε το δημιούργημα του να κατρακυλά στο box office σηματοδοτώντας (ίσως) και το τέλος του ηθοποιού. Για να είμαστε δίκαιοι πάντως, ο Σπέισι δεν ήταν ο αποκλειστικός παράγοντας που καταδίκασε την ανέμπνευστη αυτή παραγωγή με βασικό χαρακτήρα το εύκολο χρήμα που θέλει να μοιάσει στο “Wolf of Wall Street” αλλά καταλήγει σε μια φθηνή απομίμησή του.

Η αληθινή ιστορία των φιλόδοξων αυτών νέων που υπέκυψαν στην απάτη της get-rich-quick τακτικής με την εσφαλμένη φιλοσοφία της Αμερικής ότι τα χρήματα εξασφαλίζουν σεβασμό, όφειλε να παρουσιαστεί με περισσότερη μεθοδικότητα και θρασύτητα ώστε να μπορέσει να εξισορροπήσει την δαιμόνια επινοητικότητα των πρωταγωνιστών της αφού η απάτη που οργάνωσαν όχι μόνο ζημίωσε ανθρώπους αλλά τους έφερε και σε θέση δολοφόνου.

Ο Άνσελ Έλγκορτ πείθει σαν αποπροσανατολισμένος wanna-be καριερίστας στο πλευρό του έμπειρου αλλά λιγότερο φιλόδοξου Τάρον Έτζερτον, όμως η ψυχολογική κατάρρευση του πρώτου μετά την απόλυτη καταστροφή του είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα μελανά σημεία της ταινίας, όπως και η ψευδής υπεροψία που υιοθετεί για να πλασάρει την κομπίνα του. Ο Σπέισι ανταποκρίνεται όπως πάντα θετικά, αλλά η παρουσία του και μόνο σου υπενθυμίζει συνεχώς την λέξη «σκάνδαλο», γεγονός όχι πολύ ευχάριστο για την ταινία.

Ίσως να φταίει η απειρία του Κοξ, ίσως πάλι να έφταιγαν εξωτερικοί παράγοντες για την αποτυχία το σίγουρο ωστόσο είναι ότι το υλικό που είχε στα χέρια του δεν αναδείχθηκε με τον τρόπο που έπρεπε με αποτέλεσμα να μην γίνεται έντονα ευδιάκριτη η απεγνωσμένη προσπάθεια του χαρακτήρα που ενσαρκώνει ο Έλγκορτ για σεβασμό και αποδοχή, διότι ουσιαστικά περί αυτού πρόκειται. Τα χρήματα ανέκαθεν αποτελούσαν το μέσο και όχι τον σκοπό. Παραδόξως το τελευταίο πλάνο που επιχειρεί ο σκηνοθέτης τολμά να πει αυτά που δεν φανέρωσε ολόκληρη η ταινία.

Πρώτη δημοσίευση: 22 Οκτ. 2018, 15:15
Ενημέρωση: 22 Οκτ. 2018, 15:15
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Billionaire Boys Club (Λέσχη νέων δισεκατομμυριούχων)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
108
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos