Σύνοψη: Το 1613, ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ, αποσύρθηκε από τη συγγραφή και επέστρεψε στο Στράτφορντ, τη γενέτειρά του και την οικογένεια που άφησε πίσω του για να γίνει ο σημαντικότερος θεατρικός συγγραφέας όλων των εποχών. Εκεί συνειδητοποιεί ότι οι προσωπικές ιστορίες είναι εξίσου συναρπαστικές με τα θεατρικά έργα.

Άποψη: Η «πετριά» του Κένεθ Μπράνα με την Σαίξπηρ είναι γνωστή χρόνια τώρα, καθώς ο 58χρονος ηθοποιός έχει μεταφέρει ήδη στη μεγάλη οθόνη πέντε έργα του σπουδαίου βάρδου, με αποκορύφωμα το «Hamlet» του 1996, στο οποίο και μόνο η λίστα του καστ είναι ικανή να πείσει ακόμα και τους πιο ορκισμένους θεατρόφιλους να του δώσουν μια ευκαιρία.

Έχοντας ήδη ενσαρκώσει τους τραγικούς του χαρακτήρες, η επόμενη σαιξπηρική του πρόκληση δεν μπορούσε παρά να είναι το να υποδυθεί τον άνθρωπο πίσω από αυτούς. Έτσι, στο «All is True”, ο Μπράνα φοράει την γνωστή γενειάδα και την προσθετική μύτη που του επιτρέπει να μοιάζει στην εικόνα του Σαίξπηρ που έχουμε όλοι στο μυαλό μας και επιχειρεί να καταδυθεί στην προσωπική ζωή μίας από τις πιο γνωστές, αλλά τόσο αινιγματικές φιγούρες της παγκόσμια λογοτεχνίας.

Διαλέγει μάλιστα να ασχοληθεί με τα χρόνια της σύνταξης και την επιστροφή του σε ένα μέρος όπου δεν τον αντιμετωπίζουν όλοι σαν μια τεράστια ιδιοφυΐα, πόσο μάλλον η γυναίκα του (Τζούντι Ντεντς) και οι δύο κόρες του που έμειναν πίσω όσο εκείνους κατακτούσε τη θεατρική σκηνή της Αγγλίας.

Ο σεναριογράφος Μπεν Έλτον («Blackadder») εκμεταλλεύεται την έλλειψη στοιχείων γύρω από τις συνθήκες της ζωής του Σαίξπηρ για να δημιουργήσει έναν χαρακτήρα που περνάει ξεκάθαρα μια κρίση μέσης ηλικίας και έρχεται αντιμέτωπος με τη ζωή που δεν έζησε και τις συνέπειες των επιλογών του στην οικογένειά του. Ακούγεται ενδιαφέρον, αλλά δυστυχώς δεν είναι!

Το «All is True» είναι μια καλογυρισμένη ταινία εποχής, με προσεγμένη καλλιτεχνική διεύθυνση και σεβασμό στο αντικείμενό της, αλλά δεν καταφέρνει να σου κρατήσει το ενδιαφέρον, παρά τη φιλότιμη ερμηνευτική και σκηνοθετική προσπάθεια του Μπράνα, ο οποίος είναι μεν ανθρώπινος και συγκινητικός στον ρόλο που ήθελε μια ζωή να παίξει, χωρίς να είναι αυτό που θα μπορούσε να είναι: συγκλονιστικός!

Ο λόγος είναι ότι το σενάριο αναλώνεται σε οριακά σαπουνοπερικές αντιπαραθέσεις μεταξύ του ίδιου και των μελών της οικογένειάς του ή σε κλισέ σεκάνς, όπως αυτή που τον παρακολουθούμε να περνάει τα δάχτυλά του πάνω από ένα χωράφι με στάχια, λες και βρέθηκε ξαφνικά στο τιμόνι της ταινίας ο Τέρενς Μάλικ. Το αποτέλεσμα είναι ένα άνισο πορτρέτο που δεν σώζεται ούτε από τη συνδρομή των Τζούντι Ντεντς και Ίαν Μακ Κέλεν σε κομβικούς ρόλους και μοιάζει να φτιάχτηκε για να ικανοποιήσει την σαιξπηρική «πετριά» του Μπράνα.

Πρώτη δημοσίευση: 14 Ιουνίου 2019, 17:33
Ενημέρωση: 14 Οκτ. 2019, 16:11
Συντάκτης: 
Τίτλος:
All is true (Όλη η αλήθεια για τον Σαίξπηρ)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
101
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Boston strangler

Boston strangler

Θα το βρείτε: Disney+

Σύνοψη: Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, το “Boston Strangler” αφηγείται την ιστορία της αποκάλυψης της...
27 λεπτά

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
29085
Tanweer
19816
Tanweer
12865
Tulip
6284