Το Φεστιβάλ Βερολίνου ξορκίζει το αμαρτωλό παρελθόν

Δημοσίευση: 1 Φεβ. 2020, 14:44
Συντάκτης:

Το Φεστιβάλ Βερολίνου αλλά και η Γερμανία συλλήβδην προσπαθεί να ξορκίσει το αμαρτωλό παρελθόν ή να δείξει ότι μαθαίνει από αυτό, με τα φαντάσματά του να είναι συνεχώς παρόντα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πάψει να υφίσταται το βραβείο Alfred Bauer που δινόταν από το 1987 έως πέρσι, με περσινό νικητή το System Crasher, καθώς αποκαλύφθηκε το ναζιστικό παρελθόν του ανθρώπου από τον οποίο πήρε το όνομα το βραβείο.

ΣΧΕΤΙΚΑΔάφνη Χαριζάνη: "H τέχνη είναι πολιτική"

Πιο συγκεκριμένα, με άρθρο στην Die Zeit, αποκαλύφθηκε ότι ο Alfred Bauer ήταν μέλος του ναζιστικού κόμματος, βοηθώντας στην προπαγανδιστική βιομηχανία που δημιούργησε ο Josef Goebbels αλλά και μέρος του SA, την παραστρατιωτική οργάνωση των Ναζί προπολεμικά, πριν ανέλθουν στην εξουσία. Επίσης, ήταν άνθρωπος-κλειδί στην Reichsfilmintendanz, τον θεσμό που δημιούργησε το υπουργείο προπαγάνδας το 1942 για να ελέγχει την κινηματογραφική βιομηχανία. Σε έγγραφο της εποχής ο Bauer αναφέρεται ως ένας ενθουσιώδης άνθρωπος της SA.

O Bauer ήταν ιστορικός του κινηματογράφου και επικεφαλής της Μπερλινάλε από το 1951 έως το 1976, ενώ μετά τον θάνατό του το 1986, θεσπίστηκε το εν λόγω βραβείο ως φόρος τιμής σε εκείνον, ένα βραβείο που δίνει σε ταινία που οδηγεί σε νέους δρόμους την κινηματογραφική τέχνη. Το άρθρο βασίστηκε σε έρευνα στα αρχεία του κράτους και της πόλης του Βερολίνου, αναδεικνύοντας την περσόνα του Bauer ως ενός κατασκόπου ηθοποιών και σκηνοθετών της εποχής εκείνης. Μέχρι τώρα πιστευόταν ότι είχαν καταστραφεί όλα τα αποδεικτικά εις βάρος του στοιχεία. Με δηλώσεις του είχε προσπαθήσει να κρύψει την ζωή του εκείνης της περιόδου, χωρίς να αναφέρει ακριβώς τι έκανε τον καιρό του πολέμου, ούτε φυσικά να δηλώνει τις φιλικά προσκείμενες απόψεις του προς τους Ναζί. Αντιθέτως, δήλωνε μέλος του Σοσιαλιστικού κόμματος.

Λίγες μέρες πριν ανοίξει η αυλαία για το 70ό φεστιβάλ του Βερολίνου, η αποκάλυψη αυτή αμαυρώνει κάπως το προφίλ του φεστιβάλ που για τόσα χρόνια επέλεγε να δίνει ένα σημαντικό βραβείο σε προοδευτικές ταινίες αλλά με το όνομα ενός ανθρώπου αντίθετου όχι μόνο με τις δημοκρατικές απόψεις, αλλά ακόμα και με την ανοιχτή έννοια του όρου του κινηματογράφου, θέτοντας όρια και λογοκρισία σε αυτόν. Με επίσημη ανακοίνωση οι επικεφαλής του Φεστιβάλ δήλωσαν πως «Η εξέταση αυτών των στοιχείων δείχνει ότι είχε σημαντικές θέσεις κατά την περίοδο της ναζιστικής περιόδου. Με βάση αυτά τα στοιχεία, η Μπερλινάλε αποσύρει το βραβείο Αργυρή Άρκτος-Alfred Bauer. Δεχόμαστε την έρευνα και την αποκάλυψη της Die Zeit και θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε βαθύτερη έρευνα στο παρελθόν του φεστιβάλ με την βοήθεια εξωτερικών συνεργατών».

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!
Πρώτη δημοσίευση: 1 Φεβ. 2020, 14:44
Ενημέρωση: 1 Φεβ. 2020, 14:44
Συντάκτης:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Spentzos
13051
Tanweer
12310
Feelgood
9922
Feelgood
5893
Rosebud.21
5578