Berlinale 2023: "Seneca", ένας life coach στην αρχαία Ρώμη

Δημοσίευση: 22 Φεβ. 2023, 13:47
Συντάκτης:

Σύνοψη: Βρισκόμαστε στη Ρώμη του 65 μ.Χ. Ο νεαρός αυτοκράτορας Νέρων έχει αποδειχτεί ένας πρώτης τάξεως τύραννος, αγνοώντας όλα τα μαθήματα που του έχει προσφέρει ο Σενέκας. Όταν ο Νέρων διατάζει τον φιλόσοφο και πρώην μέντορά του να αυτοκτονήσει, κόβοντας τις φλέβες του, ο Σενέκας θα επιχειρήσει να συνοψίσει την οπτική του για τη ζωή, λίγο πριν περάσει στην αιωνιότητα.

<a href="/nea/new-look-monotono-kai-afiloxeno-gia-ton-theati/69579">"Τhe new look": Μονότονο και αφιλόξενο για τον θεατή</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Τhe new look": Μονότονο και αφιλόξενο για τον θεατή

Κριτική: Ο Γερμανός σκηνοθέτης Ρόμπερτ Σβέντκε (“The Time Traveler’s Wife”, “R.E.D.”) παρουσίασε στη φετινή Berlinale ένα από τα πιο αλλοπρόσαλλα biopic που έχουμε δει ποτέ, με θέμα τις τελευταίες ημέρες και ώρες της ζωής του Σενέκα, του Ρωμαίου πολιτικού, ρήτορα, δραματουργού και στωικού φιλοσόφου. Οι προθέσεις του είναι ξεκάθαρες από την πρώτη κιόλας σκηνή, όπου παρακολουθούμε τον αυτοκράτορα Νέρωνα (Τομ Ζάντερ) να προβάρει έναν λόγο υπό την καθοδήγηση του Σενέκα (Τζον Μάλκοβιτς), ο οποίος τον αποκαλεί… Mr. President!

Κι αυτή η σατιρική, καυστική, αναρχική κι εξαιρετικά επίκαιρη προσέγγιση πάνω στη φύση της εξουσίας και τον ρόλο των φιλοσόφων στο πώς την αντιλαμβανόμαστε, ενώ έρχεται στην αρχή σαν φρέσκο αεράκι μετατρέπεται στην πορεία σε μια σχεδόν εξουθενωτική εμπειρία. Αρχικά, το “Seneca” είναι στην ουσία ένας μονόλογος του Τζον Μάλκοβιτς, ο οποίος διακόπτεται ελάχιστα από οποιαδήποτε δράση. Και παρά την πραγματικά αξιέπαινη ερμηνεία του Μάλκοβιτς, ο οποίος βρίσκεται εδώ ξεκάθαρα στο στοιχείο του, ακόμα κι ο πιο… στωικός θεατής θα δυσκολευτεί να παρακολουθήσει όλα όσα λέει ο χαρακτήρας του, όσο ενδιαφέροντα κι αν είναι αυτά.

Ο Σενέκας, έτσι όπως τον οραματίζεται εδώ ο Σβέντκε και τον ερμηνεύει ο Μάλκοβιτς, δεν είναι παρά ένας φαφλατάς, που έχει θέσει τον εαυτό του και τις ιδέες του στην υπηρεσία του αυτοκράτορα, με αποτέλεσμα να αποκτήσει τόσο τη φήμη όσο και την αμύθητη περιουσία του. Όμως, οι παραλληλισμοί που επιχειρεί το σενάριο του Σβέντκε με το σήμερα, καθώς και οι meta πινελιές (π.χ. η εικόνα του Νέρωνα να παίζει heavy metal με μια λύρα), χάνονται μέσα στον ανελέητο βερμπαλισμό.

«Σκάσε και πέθανε, επιτέλους», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος ο Τζον Μάλκοβιτς, αναφερόμενος στον χαρακτήρα του, στα πλαίσια της συνέντευξης τύπου της ταινίας. Στο πάνελ βρίσκονταν επίσης ο Σβέντκε και η συμπρωταγωνίστρια του Μάλκοβιτς, Τζέραλντιν Τσάπλιν (“Doctor Zhivago”), η οποία υποδύεται τη Λουτσία, μία κυρία της υψηλής κοινωνίας της Ρώμης, με την οποία έχει πάρε-δώσε ο Σενέκας. Ο δε Σβέντκε, ο οποίος είχε σπουδάσει φιλοσοφία πριν στραφεί στον κινηματογράφο, είπε ότι ο Σενέκας θα ήταν σήμερα κάτι σαν life coach με δική του τηλεοπτική εκπομπή. Ο Μάλκοβιτς δεν ήταν τόσο επικριτικός με τον φημισμένο στωικό φιλόσοφο κι αρκέστηκε στο να μας πει ότι η φιλοσοφία είναι σημαντική, καθώς μας μαθαίνει πώς να σκεφτόμαστε. Όταν ρωτήθηκε για το πώς προσεγγίζει τους ρόλους του, ήταν εξίσου λακωνικός. «Η δουλειά που κάνω είναι πολύ συγκεκριμένη. Η δουλειά μου είναι να ερμηνεύσω σωστά αυτό που λέει το σενάριο και να κάνω κάθε σκηνή να λειτουργήσει», ήταν τα λόγια του. Σε αντίθεση με τον Σενέκα του, ο ίδιος ο Μάλκοβιτς μόνο ομιλητικός δεν ήταν!

Απολαυστική ήταν όμως η Τσάπλιν, η οποία υποστήριξε με πάθος ότι ένας τρόπος να αλλάξει ο κόσμος είναι το να γυρίζονται ταινίες. «Ο πατέρας μου (Τσάρλι Τσάπλιν) γύρισε τον ‘Μεγάλο Δικτάτορα’ με σκοπό να αλλάξει τον κόσμο. Μπορεί να μην τα κατάφερε, αλλά έκανε τον κόσμο να γελάσει. Και το γέλιο παραμένει το καλύτερο όπλο που έχουμε στη διάθεσή μας», είπε η 78χρονη ηθοποιός.

Ο Μάλκοβιτς δεν φάνηκε να συμμερίζεται την άποψή της και μας άφησε με μια ατάκα του Σάμουελ Μπέκετ, η οποία συνοψίζει τη δική του οπτική στο ζήτημα της ύπαρξης: «Είσαι στη Γη. Δεν υπάρχει θεραπεία γι’ αυτό».

Το 73ο Φεστιβάλ Βερολίνου διεξάγεται 16-26 Φεβρουαρίου 2023.

To MOVE IT βρίσκεται στην γερμανική πρωτεύουσα για 13η χρονιά και θα σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουνΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΪΝΤ | FREUD'S LAST SESSION  , από την Spentzos Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΪΝΤ | FREUD'S LAST SESSION  , από την Spentzos