Berlinale 2020: "Berlin Alexanderplatz" - Κριτική

Δημοσίευση: 1 Μαρτίου 2020, 03:58
Συντάκτης:

Σύνοψη: Ο Francis (Welket Bunge), φτάνει χωρίς επίσημα έγγραφα από τη Γουινέα Μπισάου της Δυτικής Αφρικής στo Βερολίνο, όπου προσπαθεί να κάνει μια νέα αρχή και να διάγει έναν ενάρετο βίο. Η πραγματικότητα όμως καραδοκεί για να τον προσγειώσει απότομα και η γνωριμία του με τον Reihnold (Albrecht Schuch), έναν Γερμανό έμπορο ναρκωτικών θα αποδειχθεί καθοριστική για τις ζωές και των δύο.

<a href="/synenteyxeis/mpil-nai-o-haraktirismos-emporiko-einai-mia-poly-omorfi-lexi/65348">Μπιλ Νάι: "Ο χαρακτηρισμός εμπορικο είναι μια πολύ όμορφη λέξη"</a>ΣΧΕΤΙΚΑΜπιλ Νάι: "Ο χαρακτηρισμός εμπορικο είναι μια πολύ όμορφη λέξη"

Γνώμη: Το μνημειώδες μυθιστόρημα “Berlin Alexanderplarz” του Alfred Döblin, το οποίο κυκλοφόρησε το 1929, συνεχίζει να συναρπάζει τον κόσμο του κινηματογράφου, καθώς η ομώνυμη ταινία του Burhan Qurbani, η οποία συμμετέχει στο φετινό διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Βερολίνου, ακολουθεί χρονικά τη μεταφορά του βιβλίου σε μίνι-σειρά 15 ωρών που είχε επιχειρήσει ο Rainer Werner Fassbinder (“Ali: Fear Eats The Soul”) το 1980.

O Qurbani, σε αντίθεση με τον Fassbinder, δεν μπήκε στη διαδικασία μιας πιστής μεταφοράς, αλλά επέλεξε να εμπνευστεί από το κείμενο και τους χαρακτήρες του Döblin, για να μιλήσει για τη σημερινή μεταχείριση των μεταναστών στην Ευρώπη. Έτσι, ο δικός του Franz (κεντρικός ήρωας του βιβλίου) δεν λεγόταν πάντα Franz, ούτε είναι Γερμανός. Ο Francis είναι ένας από τους αμέτρητους ανθρώπους που περνούν καθημερινά για πυρός και σιδήρου για να φτάσουν στην Ευρώπη και να ξεφύγουν από την εφιαλτική πραγματικότητα της χώρας προέλευσής τους και να διαπιστώσουν ότι ο εφιάλτης δεν τελειώνει αφού ανοίξουν τα μάτια τους και αντικρίσουν την “πολιτισμένη” ανθρωπογεωγραφία ενός Βερολίνου ή ακόμα και μιας Αθήνας (αν θέλετε να το φέρουμε στα δικά μας μέτρα.)

O Qurbani χωρίζει το δικό του “Berlin Alexanderplatz” σε πέντε κεφάλαια και από το πρώτο λεπτό είναι εμφανές ότι το όραμά του είναι μεγαλεπήβολο. Θέλει να φωτίσει τον συστημικό ρατσισμό και την εκμετάλλευση που βιώνουν οι Francis αυτού του κόσμου, χωρίς να τους αγιοποιήσει. Θέλει να μας πει ότι ακόμα κι αν κάποιος μείνει χωρίς πατρίδα και χωρίς χαρτιά, η έμφυτη λαιμαργία του ανθρώπου για το κάτι παραπάνω θα συμβάλει στο τέλος του. Ότι σε όλους μας υπάρχει μια φωτεινή και μια σκοτεινή πλευρά και ότι η Ευρώπη μπορεί να είναι παράδεισος για τους νόμιμους κατοίκους της, αλλά κόλαση για όσους κρίνουμε ότι δεν έχουν θέση σε αυτή. Κι ενώ ξεκινάει δυναμικά, ειδικά από τη στιγμή που αρχίζει και χτίζει την τοξική σχέση μεταξύ του Francis και του Reinhold, τον οποίο ερμηνεύει με φοβερό μπρίο και ενέργεια πραγματικού κοινωνιοπαθή ο Albrecht Schuch, δεν καταφέρνει να μην τραβήξει τις θεματικές που πραγματεύεται από τα μαλλιά, καταλήγοντας σε ένα οριακά απλοϊκό ηθικό δίδαγμα, που θα είχε αποφύγει αν σενάριο και σκηνοθεσία διακρίνονταν από μεγαλύτερη οικονομία.

Και είναι κρίμα που η ξεχειλωμένη διάρκεια (183’) καταλήγει να επισκιάζει τις πολύ καλές ερμηνείες του συνόλου του καστ, τη βουτηγμένη σε νέον φωτογραφία του Yoshi Heimrath και την εμπνευσμένη μουσική επένδυση της Dascha Daeunhaeur. Ο δε αχρείαστος επίλογος της ιστορίας του Francis είναι το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του “Berlin Alenderplatz”, το οποίο - σε συγχρονισμό με τον ήρωά του βέβαια - ξεκίνησε ελπιδοφόρο, αλλά έχασε τον δρόμο του.

5 / 10

70ο Φεστιβάλ Βερολίνου. Οι βαθμολογίες του MOVE IT για τις ταινίες του Διαγωνιστικού:

The Intruder (1/10), Hidden Away (7,5/10), First Cow (7/10), The Salt Of Tears (4/10), All The Dead Ones (4,5/10), Undine (6,5/10), Delete History (6/10), My Little Sister (7/10), Siberia (1,5/10), The Woman Who Ran (6,5/10), Bad Tales (5,5/10), Never Rarely Sometimes Always (6/10), Berlin Alexanderplatz (5/10), Dau Natasha (3/10), The Roads Not Taken (4/10), Days (3,5/10), Irradiated (5/10), There Is No Evil (6,5/10)

 

Το 70ο Φεστιβάλ του Βερολίνου διεξάγεται 20 Φεβρουαρίου με 1 Μαρτίου 2020, το MOVE IT βρίσκεται εκεί με την πολυπληθέστερη αποστολή για ελληνικό μέσο και σας μεταφέρει για 10η συνεχή χρονιά όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες της αγαπημένης μας ευρωπαϊκής πόλης, στο ειδικά διαμορφωμένο section μας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
38143
Tanweer
28151
Tanweer
18587
Γυρίσματα της Τύχης, από την Spentzos Γυρίσματα της Τύχης, από την Spentzos