"The Boy Who Harnessed the Wind" - Κριτική

Δημοσίευση: 17 Φεβ. 2019, 14:35
Συντάκτης:

Σύνοψη: Το 2001 στο Μαλάουι ο 13χρονος William Kamkwamba ζει σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, με την οικογένεια του αλλά και ολόκληρη την κοινωνία να αντιμετωπίζει προβλήματα διαβίωσης. Όταν κάποια στιγμή αναγκαστεί να παρατήσει το σχολείο, τότε θα βρει τρόπο να σώσει όλη την κοινότητα, διότι θα αξιοποιήσει την αιολική και ηλιακή ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρισμού και την δημιουργία για πρώτη φορά πόσιμου νερού στην περιοχή.

<a href="/festival-verolino/m-city-hunts-murderer-enas-tromos-poy-sigokaiei/60032">"M – A City Hunts a Murderer": Ένας τρόμος που σιγοκαίει</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"M – A City Hunts a Murderer": Ένας τρόμος που σιγοκαίει

Άποψη: Τα προσωπικά βιώματα του 32χρονου σήμερα συγγραφέα William Kamkwamba, ο οποίος στο βιβλίο του The Boy Who Harnessed the Wind κατέγραψε τις αναμνήσεις του από την παιδική του ηλικία και τις εφευρέσεις του, αποτέλεσαν την έμπνευση για να βρεθεί για πρώτη φορά πίσω από τις κάμερες ο υποψήφιος για Όσκαρ ηθοποιός Chiwetel Ejiofor και μάλιστα για λογαριασμό του Netflix, στην πλατφόρμα του οποίου θα το δούμε από την 1η Μαΐου. Πάντοτε είναι δύσκολο να μεταφερθεί ένα βιβλίο στον κινηματογράφο, πόσο μάλλον ένα βιβλίο βασισμένη στην μνήμη και τα αισθήματα ενός συγγραφέα, αλλά ο πρωτάρης ως σκηνοθέτης Ejiofor τα καταφέρνει παραπάνω από ικανοποιητικά. Για τον εαυτό του κρατάει τον ρόλο του πατέρα, δείχνοντάς μας μέσα από έναν χαρακτήρα που προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί για να βιοποριστεί η οικογένειά του, πολλές φορές ερχόμενος σε σύγκρουση με τα παιδιά του, πόσο ταλαντούχος ηθοποιός είναι. Έκπληξη όμως αποτελούν και οι υπόλοιποι, πολύ πιο άπειροι ηθοποιοί, όπως ο γιός του, που τον κάνει ο Maxwell Simba, η γυναίκα του, η Noma Dumezweni και η κόρη του, η Lily Banda που εντυπωσιάζουν με την εκφραστικότητά τους και το ακατέργαστο ταλέντο τους.

Η ταινία δεν αρκείται στο να δείξει την προσωπική ιστορία της οικογένειας και την εφευρετικότητα του παιδιού, αλλά παρουσιάζει όλο το πολιτικοκοινωνικό σκηνικό στο Μαλάουι, από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης μέχρι το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα. Αν κάτι λείπει είναι ότι δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη η ιστορία της εφεύρεσης, με αποτέλεσμα να μοιάζει κάπως ότι παρεμβάλλεται στην υπόλοιπη ιστορία, αντί να είναι το κεντρικό θέμα.

Eδώ η συνέντευξη του Ejiofor που ακολούθησε αμέσως μετά την προβολή του φιλμ

6 / 10

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos