24ο ΦΝΘ: "Calendar girls" - Κριτική

Δημοσίευση: 12 Μαρτίου 2022, 14:21
Συντάκτης:

Σε ένα κόσμο γεμάτο με ηλικιακές, και όχι μόνο, διακρίσεις, μια ομάδα από γλυκύτατες κυρίες, έρχεται για να μας δείξει ότι δεν υπάρχει ακατάλληλη ηλικία για να κάνεις οτιδήποτε σε γεμίζει.

<a href="/festival-thessalonikis/24o-fnth-oi-aorates-epiptoseis-toy-polemoy-ston-aplo-kosmo/66154">24ο ΦΝΘ: &quot;Οι αόρατες επιπτώσεις του πολέμου στον απλό κόσμο&quot;</a>ΣΧΕΤΙΚΑ24ο ΦΝΘ: "Οι αόρατες επιπτώσεις του πολέμου στον απλό κόσμο"

Τα Calendar Girls, είναι μια χορευτική ομάδα με βάση τη Florida, που διοργανώνει διάφορα events, προσπαθώντας να συγκεντρώσει χρήματα για οργανώσεις με τις οποίες συνεργάζεται. Οι μόνες προϋποθέσεις για να μπορέσει να μπει στην ομάδα όποια γυναίκα ενδιαφέρεται, είναι να είναι άνω των 50 ετών, και να αγαπάει τον χορό. Να βλέπουμε βέβαια αυτές τις γυναίκες σαν χορεύτριες, είναι λίγο παράταιρο θέαμα, αλλά εκεί βρίσκεται και το μήνυμα που θέλει να περάσει το Calendar Girls.

Μαζί τους ζούμε τις ψυχολογικές και σωματικές συνέπειες του να γερνάς, αλλά και την απίστευτη θέληση τους να αντιδράσουν σε μια κοινωνία που ιδανικά θα τις ήθελε να περνάνε τα συντάξιμα χρόνια τους σε κάποιο παραθαλάσσιο οίκο ευγηρίας της Florida.

Ο χορός αποτελεί μία διέξοδο και μία επανάσταση. Παρόλο που είναι μόνο ένα χόμπι, το οποίο συντηρούν μάλιστα και με δικά τους έξοδα, το αντιμετωπίζουν με απόλυτη σοβαρότητα και συνέπεια. Υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ της εικόνας τους ως χορεύτριες,  με όλα τα πολύχρωμα αξεσουάρ και το υπερβολικό μακιγιάζ, και αυτής της ιδιωτικής τους ζωής.

Από ένα τόσο ζωντανό θέαμα όπως η προετοιμασία ενός σόου (έστω και ερασιτεχνικού), μεταφερόμαστε σε συζητήσεις ζωής, όπως η κοινωνική επανένταξη μετά τη φυλακή, και η επιθυμία να βάλει κάποιος τέλος στη ζωή του με δική του πρωτοβουλία, όταν κρίνει ότι έχει έρθει η ώρα. Βλέπουμε επίσης παραδείγματα γυναικών που όση θέληση και αγάπη κι αν έχουν για τον χορό, οι δυνάμεις και οι αντοχές τους τις εγκαταλείπουν ως φυσικό επακόλουθο της ηλικίας τους.

Θέλει πολύ θάρρος να έρχεσαι μπροστά στην ωμή πραγματικότητα του ότι έχεις ζήσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής σου, και τα λιγότερα είναι αυτά που απομένουν. Το αντιμετωπίζουν όμως με τόση ζωντάνια και μπρίο, που μας κάνουν να χαμογελάσουμε, να συγκινηθούμε, και να συνειδητοποιήσουμε ότι η ηλικία είναι όντως απλώς ένας αριθμός.

Ίσως να μην είναι απαραίτητα το ντοκιμαντέρ που του ταιριάζει να προβληθεί σε φεστιβάλ ή στη μεγάλη οθόνη, αφού είναι πιθανόν το κοινό που θα μαζέψει να μην είναι και αυτό που θέλει να απευθυνθεί.

Το μήνυμα θετικότητας όμως που θέλει να περάσει το Calendar Girls θα αγγίξει ακόμα και όσους δυσκολευτούν να ταυτιστούν με τις αξιαγάπητες πρωταγωνίστριες, είτε γιατί βρίσκονται σε διαφορετική φάση ζωής, είτε γιατί ανήκουν σε εντελώς διαφορετικό ηλικιακό γκρουπ.

Το "Calendar girls" μπορείτε να το δείτε εδώ

Όλες τις κριτικές και τις ανταποκρίσεις του MOVE IT από το 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, μπορείτε να τις βρείτε εδώ.

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!
Πρώτη δημοσίευση: 12 Μαρτίου 2022, 14:21
Ενημέρωση: 12 Μαρτίου 2022, 14:21
Συντάκτης:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Night of the Kings

Night of the Kings

Θα το βρείτε: Cinobo

Σύνοψη: Ένας νεαρός άνδρας στέλνεται στη “La Maca”, μια φυλακή χτισμένη μέσα στο δάσος...
19 ώρες