19ο ΦΝΘ: Τέσσερις διαστάσεις και μία λάμπα

Δημοσίευση: 4 Μαρτίου 2017, 14:41

Μετά την βραβευμένη «Προσευχή» (20', 2014, Χρυσός Διόνυσος, 37ο Φεστιβάλ Δράμας) και τον βραβευμένο «Πωγωνίσκο» (10', 2015, Βραβείο Ντοκιμαντέρ, 38ο Φεστιβάλ Δράμας), το νέο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη και αρχιτέκτονα Θανάση Νεοφώτιστου, «Τέσσερις διαστάσεις και μία λάμπα (30', 2017), παρουσιάζει δύο νέες αρχιτεκτόνισσες, που αποτελούν την ομάδα «Τέσσερις-Διαστάσεις», την Ιωάννα Καζελίδου και την Άννα Μαρούλη.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία από το είδος του ψευδοντοκιμαντέρ, ο Θανάσης Νεοφώτιστος επιλέγει να μην επικεντρωθεί σε μία κλασική παράθεση πληροφοριών μέσω συνεντεύξεων. Αντίθετα, μέσα από τη συνθήκη της συνάντησης μιας δημοσιογράφου (στην πραγματικότητα η ηθοποιός Κωνσταντίνα Κουτσονάσιου) με τα μέλη της αρχιτεκτονικής ομάδας, στρέφει την προσοχή του σε ένα εν εξελίξει έργο και συγκεκριμένα στην κατασκευή ενός φωτιστικού. Η συνθήκη αυτή του επιτρέπει να ακολουθήσει τις δύο αρχιτεκτόνισσες καθώς αναζητούν πηγές έμπνευσης από μία σπηλιά μέχρι μια δημιουργική απασχόληση με μια ομάδα παιδιών, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει στον θεατή να ταυτιστεί με τα μέλη της ομάδας. Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει τη διαδικασία της αρχιτεκτονικής δημιουργίας, μετατρέποντας σε βιωματική εμπειρία την κατανόηση του τι σημαίνει για κάποιον να ασκεί την αρχιτεκτονική στην Αθήνα του σήμερα.

Η προβολή θα γίνει σήμερα Σάββατο στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης | 17:30μμ | Αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη | Αποθήκη Δ, Λιμάνι).

Σκηνοθεσία: Θανάσης Νεοφώτιστος. Σενάριο: Θανάσης Νεοφώτιστος, Γρηγόρης Σκαράκης. Φωτογραφία: Φανούριος Καζάκης. Μοντάζ: Πάνος Αγγελόπουλος. Ήχος: Αλεχάντρο Καμπρέρα. Παίζουν: Ιωάννα Καζελίδου, Άννα Μαρούλη (Μέλη αρχιτεκτονικής ομάδας Τέσσερις Διαστάσεις), Κωνσταντίνα Κουτσονάσιου  (ως Δημοσιογράφος).

TRAILER | FOUR DIMENSIONS AND ONE LAMP | Short Film by Thanasis Neofotistios (2017) from Thanasis Neofotistos on Vimeo.

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Spentzos
48310
Feelgood
7387
Tanweer
6351
Tanweer
4775