Πανόραμα 2022: "As far as I can walk" - Κριτική

Δημοσίευση: 1 Φεβ. 2022, 12:29
Συντάκτης:

Σύνοψη: Ο Στραχίνια και η σύζυγός του, η Αμπαμπούο, έφυγαν από τη Γκάνα όταν ξέσπασε η προσφυγική κρίση. Κατάφεραν να φτάσουν στη Γερμανία, αλλά απελάθηκαν πίσω στο Βελιγράδι.

<a href="/festival-panorama-eyropaikoy-kinimatografoy/36o-panorama-pol-laverti-na-katanoisoyme-ti-dilitiriase">36ο Πανόραμα - Πολ Λάβερτι: Να κατανοήσουμε τι δηλητηρίασε τη ζωή μας..."</a>ΣΧΕΤΙΚΑ36ο Πανόραμα - Πολ Λάβερτι: Να κατανοήσουμε τι δηλητηρίασε τη ζωή μας..."

Εκεί ο Στραχίνια δουλεύει σκληρά για να εξασφαλίσει άσυλο, δοκιμάζοντας την τύχη του στο ποδόσφαιρο σ’ έναν τοπικό σύλλογο και δουλεύοντας ως εθελοντής στον Ερυθρό Σταυρό. Η Αμπαμπούο, μια παθιασμένη γυναίκα που φιλοδοξεί να γίνει ηθοποιός στο Λονδίνο, νιώθει πως οι επιθυμίες της μένουν ανεκπλήρωτες. Ένα βράδυ φτάνει στα μέρη τους μια νέα ομάδα Σύρων προσφύγων, οι οποίοι βρίσκονται καθοδόν για τη Δυτική Ευρώπη. Ένας από αυτούς είναι ο Αλί, ένας χαρισματικός αριστερός ακτιβιστής.

Άποψη: Εμπνευσμένος από το σέρβικο μεσαιωνικό έπος Μπάνοβιτς Στραχίνια, ο σέρβος σκηνοθέτης Stefan Arsenijevic μεταφέρει στο σήμερα μια ιστορία που ίσως λίγοι ξέρουν αλλά μέσα από την δική του ανάγνωση πολλοί ενδιαφέρονται να δουν. Για τους μη Σέρβους που ίσως δεν ξέρουν το έπος, ο Στραχίνια ήταν ένα πραγματικό ή φανταστικό πρόσωπο (δεν είναι βέβαιο), ένας ιππότης που σύμφωνα με την παράδοση κάπου στον 14ο αιώνα ερωτεύτηκε μια γυναίκα, εκείνη απήχθη από Τούρκους, την εποχή της εξάπλωσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, εκείνος προσπάθησε να την βρει αλλά διαπίστωσε ότι εκείνη είναι ερωτευμένη με τον άλλον.

Ένα μεσαιωνικό ιπποτικό παραμύθι, από αυτά που κυκλοφορούσαν εκείνα τα χρόνια που ίσως σήμερα δεν θα παρουσίαζε κάποιο δραματουργικό ενδιαφέρον αν δεν μεταφερόταν με έναν εκσυγχρονισμένο τρόπο, ώστε να αγγίξει επίκαιρα ζητήματα. Ένα από τα πιο καυτά ζητήματα της εποχής μας είναι φυσικά το προσφυγικό, το οποίο εξετάζεται εις διπλούν στην ταινία As Far As I Can Walk, αφενός μέσα από την ματιά των Αφρικανών που κατέφτασαν στην Ευρώπη αναζητώντας άσυλο και μια καλύτερη ζωή, αφετέρου μέσα από την ιστορία των Σύρων προσφύγων που κάποια στιγμή καταφτάνουν στην ταινία πιο πολύ για να ταράξουν την σχέση των δύο πρωταγωνιστών.

Μέσα από μια προσωπική ιστορία και μια αναζήτηση αγάπης, ενός άντρα που ψάχνει την σύντροφό του όσο εκείνη είναι εξαφανισμένη αναζητώντας τον δικό της παράδεισο και την δική της πηγή ευτυχίας, ξεδιπλώνεται η ψυχή του ξεριζωμένου, ενός ανθρώπου άπατρι που προχωρά όσο μπορεί να περπατήσει, όπως αναφέρει και ο τίτλος.

Μια ανθρωποκεντρική και ανθρώπινη ματιά σε ένα δύσκολο θέμα, που ακόμα και αν δεν αναδεικνύεται στον μέγιστο βαθμό, παρόλα αυτά δηλώνεται η ανθρώπινη ευαισθησία σε αυτό το ταξίδι επιβίωσης μέσα από τα μονοπάτια που και ο σέρβος ήρωας είχε διαβεί.

Έξυπνη επιλογή να υπάρχουν σε κάποια σημεία σε voice over αφηγήσεις και αποσπάσματα από την ιστορία του μεσαιωνικού έπους, καθώς τονίζεται ο συσχετισμός αλλά και οι αντιθέσεις του σύγχρονου Στραχίνια με τον παλιό. Η ταινία απέσπασε πέντε βραβεία στο Κάρλοβι Βάρι.

Την ταινία μπορείτε να την δείτε εδώ.

Εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το φετιό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
78074
Feelgood
20038
Feelgood
17265
Cinobo
5880
Zone of interest, από την Spentzos Zone of interest, από την Spentzos