Νύχτες Πρεμιέρας 2022: Τα ελληνικά βραβεία

Δημοσίευση: 9 Οκτ. 2022, 00:30
Συντάκτης:

Απονεμήθηκαν τα βραβεία της κριτικής επιτροπής για το Διαγωνιστικό Τμήμα των Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες» του 28ου Φεστιβάλ  Νύχτες Πρεμιέρας.

<a href="/festival-nyhtes-premieras/nyhtes-premieras-2024-steile-ti-mikroy-mikoys-tainia-soy/69900">Νύχτες Πρεμιέρας 2024: Στείλε τη μικρού μήκους ταινία σου</a>ΣΧΕΤΙΚΑΝύχτες Πρεμιέρας 2024: Στείλε τη μικρού μήκους ταινία σου

Η Κριτική Επιτροπή αποτελούνταν από τις/τους: ΤΖΩΡΤΖΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ, σκηνοθέτης, Πρόεδρος / ΑΝΤΙΝΟΟΣ ΑΛΜΠΑΝΗΣ, ηθοποιός / ΤΑΜΙΛΑ ΚΟΥΛΙΕΒΑ, ηθοποιός / ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΛΙΑΠΗ, εκπρόσωπος πωλήσεων Heretic Outreach / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, κριτικός κινηματογράφου

Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας

5 P.M. SEASIDE, του Βάλεντιν Στέισκαλ

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Το βραβείο καλύτερης ταινίας δίνεται σε μια υπέροχη ταινία που αγάπησε όλη η επιτροπή. Μια ταινία με λιτή και απέριττη αφήγηση και ταυτόχρονα εντυπωσιακή και βαθιά σε όλα τα επίπεδα».

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Αργυρή Αθηνά Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής

ΜΑΓΜΑ, της Λίας Τσάλτα

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής δίνεται σε μια ιδιαίτερη και υποβλητική ταινία που υπηρέτησε περίτεχνα και με καλλιτεχνική ακρίβεια ένα είδος δύσκολο, σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα».

Βραβείο Σκηνοθεσίας

Θανάσης Τρουμπούκης για την ταινία UNDER THE LAKE
Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Το βραβείο Σκηνοθεσίας απονέμεται σε ένα εντυπωσιακό αφαιρετικό​ πορτρέτο μιας περιοχής και των ανθρώπων της, που ​μας υπνώτισε με τις υπέροχες, αξέχαστες εικόνες του​ - ​​το “Under the Lake" του Θανάση Τρουμπούκη​».

Τα βραβεία συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ έκαστο με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Βραβείο Σεναρίου

Θάνος Τοκάκης για την ταινία TOKAKIS Ή WHAT'S MY NAME

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Το βραβείο σεναρίου το δίνουμε σε ένα θαρραλέο και ριψοκίνδυνο εγχείρημα αυτομυθοπλασίας που δεν αναζητά την αλήθεια του εαυτού αλλά φωτίζει την κατασκευή του - στον Θάνο Τοκάκη για την ταινία TOKAKIS Ή WHAT'S MY NAME​».

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1.500 Ευρώ με την υποστήριξη της Σχολής Σεναρίου Ant1.

Υποτροφία Σχολή Σεναρίου ΑΝΤ1

Μελίνα Λουκανίδου για την ταινία ΦΩΤΟΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Η υποτροφία της Σχολής Σεναρίου ANT1 δίνεται σε μια δημιουργό που αφηγείται την ιστορία της με λιγοστά μέσα αλλά πλούσια εκφραστικότητα - στη Μελίνα Λουκανίδου για την ταινία ΦΩΤΟΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ».

H υποτροφία περιλαμβάνει την ελεύθερη παρακολούθηση μαθημάτων - σεμιναρίων - διαλέξεων στη Σχολή, κατά τη διάρκεια ενός ακαδημαϊκού έτους.

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας

Αντώνης Τσιοτσιόπουλος για την ταινία 5 P.M. SEASIDE, του Βάλεντιν Στέισκαλ

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Για μια ερμηνεία ανεπιτήδευτη, με βάθος, ουσία που έφτιαξε έναν χαρακτήρα με συναίσθημα και απλότητα».

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας

Λένα Παπαληγούρα για την ταινία AIRHOSTESS-737, του Θανάση Νεοφώτιστου

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Σε μια γυναίκα που ο κάθε ρόλος της είναι ένα ξεχωριστό ταξίδι. Θέλουμε να συνεχίσει τα ταξίδια της, όμορφα ταξίδια ερμηνευτικά, πάντοτε πάντα με ωραίες ερμηνείες και με δημιουργικές και ωραίες αναταράξεις».

Onassis Award

PENDULUS, του Δημήτρη Γκότση

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Mια κοινωνικά ανήσυχη ταινία, με ευαίσθητη σκηνοθεσία που ρίχνει φως στα άδυτα μιας κοινότητας που είναι δίπλα μας, αλλά σχεδόν δεν τη γνωρίζουμε. Με τόλμη και θάρρος αποδομεί τα στερεότυπα χωρίς να φωνάζει, και καταφέρνει μέσα σε 18 λεπτά να αλλάξει τη ματιά μας πάνω στον κόσμο που ζούμε».

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 Ευρώ που προσφέρει το ONASSIS CULTURE. Η επιχορήγηση προσφέρεται σε κάθε σκηνοθέτη/-ιδα για την ανάπτυξη του σεναρίου της μικρού ή μεγάλου μήκους ταινίας του/της.

Περισσότερα για το φεστιβάλ στο ειδικό section του MOVE IT που ανανεώνεται συνεχώς. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
6338
Spentzos
5678
Feelgood
4647
Tanweer
2881
Animal Kingdom, από την Spentzos Animal Kingdom, από την Spentzos