Νύχτες Πρεμιέρας 2022: Τα διεθνή βραβεία

Δημοσίευση: 9 Οκτ. 2022, 00:15
Συντάκτης:

Το 28ο Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας απένειμε τα βραβεία του για τα Διεθνή Διαγωνιστικά Τμήματα Μυθοπλασίας και Ντοκιμαντέρ.

<a href="/nea/oi-nyhtes-premieras-provaloyn-ton-nono-ii-psifiaka-apokatestimeno/69750">Οι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλουν τον Νονό ΙΙ ψηφιακά αποκατεστημένο</a>ΣΧΕΤΙΚΑΟι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλουν τον Νονό ΙΙ ψηφιακά αποκατεστημένο

Η Κριτική Επιτροπή αποτελούνταν από τους:

ΝΑΝΤΑΒ ΛΑΠΙΝΤ, βραβευμένος με Χρυσή Άρκτο σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Πρόεδρος / ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ, κριτικός θεάτρου / ΑΡΝΟ ΒΑΛΟΥΑ, ηθοποιός / ΝΤΙΑΝΑ ΕΛΜΠΟΜ, παραγωγός / ΑΛΕΞΙΣ ΖΟΥΝΚΟΖΑ, πρόεδρος του δικτύου Europa Film Festivals.

Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας

Return to Seoul του Ντέιβι Τσου

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Λένε ότι ενώ όλα είναι εύθραυστα και στιγμιαία και θα μπορούσαν να εξαφανιστούν σε ένα δευτερόλεπτο, οι μητέρες και τα παιδιά είναι για πάντα. Είναι η βάση της ανθρώπινης εμπειρίας, της ανθρώπινης ύπαρξης. Τι θα απογίνουν εκείνοι που δεν έχουν μητέρα; Εκείνοι των οποίων οι μητέρες αρνήθηκαν να γίνουν μητέρες τους; Που αρνήθηκαν να τα μεγαλώσουν ως παιδιά τους και συνεχίζουν να αρνούνται να τα γνωρίσουν; Πώς θα μάθουν να περπατούν και να μιλούν; Πώς θα χορέψουν και πώς θα κάνουν σεξ; Πώς θα αγαπήσουν και θα μισήσουν; Ίσως με αυτή την αγωνιώδη ελευθερία των αιωνίως αδίστακτων, για τους οποίους, όπως λέει και η ίδια η ταινία, «τα πάντα μπορούν να εξαφανιστούν σε μια στιγμή». Το βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας απονέμεται στο «Επιστροφή στη Σεούλ» του Ντέιβι Τσου».

 

Βραβείο Σκηνοθεσίας

1976, της Μανουέλα Μαρτέλι

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Θέλαμε να επιβραβεύσουμε μια σκηνοθέτιδα που έχει διατυπώσει μια πραγματική κινηματογραφική πρόταση, υπογράφοντας μια όμορφη μελέτη χαρακτήρων και χτίζοντας έναν φιλόδοξο αισθητικό και αφηγηματικό χώρο. Παρασυρμένοι ιδιαίτερα από τις μουσικές επιλογές και τη δημιουργία της ταινίας μέσα σε ένα πολιτικό πλαίσιο που πραγματεύεται έξυπνα το ζήτημα του ολοκληρωτισμού, απονέμουμε το Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών στη Mανουέλα Μαρτέλι για την ταινία «1976».

Βραβείο Σεναρίου

Joyland του Σαΐμ Σαντίκ

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Το πρώτο βραβείο απονέμεται σε ένα δυνατό και συγκινητικό σενάριο βαθιά συντονισμένο με το πνεύμα της εποχής μας. Μέσα από την ιστορία μιας σύγχρονης πακιστανικής οικογένειας, βιώνουμε όλους τους λεπτούς και άλλοτε  όχι τόσο λεπτούς τρόπους με τους οποίους οι οικογενειακοί δεσμοί πνίγουν τα μέλη τους παγιδευοντας τα μέσα σε στερετυπικούς ρόλους φύλου και οδηγώντας τα, κυριολεκτικά και μεταφορικά, στον θάνατό τους. Η οικογένεια σκοτώνει την επιθυμία. Δεν υπάρχει διέξοδος. Ή δέχεσαι τις επιταγές της πατριαρχίας ή πεθαίνεις. Σε μια εποχή που τα όρια των φύλων αμφισβητούνται πιο ριζικά από ποτέ, αυτό το σενάριο βυθίζεται στα αγωνιώδη διλήμματα των καθημερινών ανθρώπων που εμποδίζονται συνεχώς και μοιραία να εξερευνήσουν τις αληθινές τους επιθυμίες και να βιώσουν μια ελεύθερη, χαρούμενη και περιπετειώδη ύπαρξη. Το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου απονέμεται στους Saim Sadiq και Maggie Briggs για το «Joyland».

Βραβείο Κοινού Fischer

Τhe blue caftan της Μαριάμ Τουζανί

Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ)

Τhe blue caftan της Μαριάμ Τουζανί

Με τα λόγια της ΠΕΚΚ: «Η ΠΕΚΚ επιλέγει να δώσει το βραβείο σε μια ταινία, στην οποία η σκηνοθέτις, με ριζοσπαστική κριτική διάθεση, αντιμετωπίζει μια σύνθετη πολιτικοκοινωνική πραγματικότητα και παρουσιάζει εξαιρετικά τους έμφυλους διαχωρισμούς. Έτσι καθιστά για το ευρωπαϊκό κοινό την ταινία της αντίδοτο στον οριενταλισμό. Όλα τα παραπάνω τα επιτυγχάνει μέσα από τη σύγχρονη κινηματογραφική γλώσσα, το μοντάζ, την ευαισθησία του βλέμματος της κάμερας και τις υποβλητικές ερμηνείες».

Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Ντοκιμαντέρ αποτελούνταν από τις/τους:

ΣΤΑΥΡΟΣ ΨΥΛΛΑΚΗΣ, ντοκιμαντερίστας, Πρόεδρος / ΔΩΡΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ, δημοσιογράφος / ΜΑΡΙΝΑ ΔΑΝΕΖΗ, παραγωγός και σκηνοθέτις  / ΣΑΜΙΡ ΛΙΟΥΜΑ, διευθυντής φωτογραφίας  / ΓΚΑΜΠΡΙΕΛΑ ΜΠΟΥΣΜΑΝ, παραγωγός

Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερου Ντοκιμαντέρ

All the beauty and the bloodshed της Λόρα Πόιτρας

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Μαγεμένοι από τη φωνή της αφηγήτριας, βυθιζόμαστε στην προσωπική ζωή μιας από τις πιο πρωτοποριακές φωτογράφους. Για τη συγκλονιστική απεικόνιση της ειλικρίνειας, τιμιότητας και ελπιδοφόρου μάχης ενάντια στον πιο ισχυρό αντίπαλο, καθώς και για την άψογη επεξεργασία ήχου, η Κριτική Επιτροπή απονέμει τη Χρυσή Αθηνά Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στην ταινία «Όλη η Ομορφιά και η Αιματοχυσία» της Λόρα Πόιτρας».

 

Ειδική Μνεία

Τhe pawnshop του Λούκας Κοβάλσκι

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Για το βαθύτατα μαύρο χιούμορ του και το ειλικρινές πορτραίτο καθημερινών ανθρώπων που δείχνει πραγματική ενσυναίσθηση για τους συγκινητικούς χαρακτήρες του, η κριτική επιτροπή απονέμει ειδική μνεία στην ταινία «Ενεχυροδανειστήριο» του Λούκας Κοβάλσκι».

Περισσότερα για το φεστιβάλ στο ειδικό section του MOVE IT που ανανεώνεται συνεχώς. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΪΝΤ | FREUD'S LAST SESSION  , από την Spentzos Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΪΝΤ | FREUD'S LAST SESSION  , από την Spentzos