Νύχτες Πρεμιέρας 2022: "Moonage Daydream" - Κριτική

Δημοσίευση: 1 Οκτ. 2022, 17:01
Συντάκτης:

Σύνοψη: Ο βραβευμένος ντοκιμαντερίστας Μπρετ Μόργκεν (“Kurt Cobain: Montage of Heck”) παραδίδει μια κινηματογραφική εμπειρία που επιχειρεί να αιχμαλωτίσει την ουσία του τεράστιου Ντέιβιντ Μπόουι, έχοντας στη διάθεσή του τις ευλογίες της οικογένειας του καλλιτέχνη καθώς και πρόσβαση στο αρχείο του.

<a href="/festival-nyhtes-premieras/nyhtes-premieras-2024-steile-ti-mikroy-mikoys-tainia-soy/69900">Νύχτες Πρεμιέρας 2024: Στείλε τη μικρού μήκους ταινία σου</a>ΣΧΕΤΙΚΑΝύχτες Πρεμιέρας 2024: Στείλε τη μικρού μήκους ταινία σου

Γνώμη:  Για τι πράγμα μιλάμε όταν μιλάμε για τον Ντέιβιντ Μπόουι; Αυτή ήταν η απορία που ταλαιπώρησε καιρό τον Μπρετ Μόργκεν, σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο ίδιος, κατά τη διάρκεια της σχεδόν πενταετούς ετοιμασίας του “Moonage Daydream”.

Και λίγο να το σκεφτεί κανείς, μπορεί άνετα να συμμεριστεί την αγωνία του. Από πού να πρωτοπιάσεις τη ζωή, την εικόνα, τη φιλοσοφία και τη συνεισφορά ενός σταρ τέτοιου μεγέθους, μοναδικότητας και ποιότητας, που όμοιός του μάλλον δεν θα εμφανιστεί ποτέ ξανά στο προσκήνιο.

Ο Μόργκεν, έχοντας στη διάθεσή του πρόσβαση σε ένα αχανές οπτικοακουστικό υλικό, ξεκίνησε από τις εικόνες, κι αυτό το καταλαβαίνεις στα πρώτα λεπτά του νέου του πονήματος. Το  καταιγιστικό μοντάζ του πρώτου τετάρτου, όπου βλέπουμε κυρίως τη γέννηση ενός νέου τύπου ειδώλου, με τον Μπόουι ως Ziggy Stardust, σε συνδυασμό με τη μουσική που παρήγαγε εκείνη την περίοδο, σε πιάνει από τα μούτρα. Κι από εκεί κι έπειτα, το “Moonage Daydream” συνεχίζει την καλειδοσκοπική του βουτιά στο μυαλό του Μπόουι, ακολουθώντας μια λίγο-πολύ χρονολογική αφήγηση, αλλά χωρίς να θυμίζει σε τίποτα αυτό που έχουμε μάθει να αποκαλούμε «μουσικό ντοκιμαντέρ».

Κι είναι κρίμα κι άδικο να του φορεθεί αυτή η ταμπέλα, καθώς ούτε talking heads έχει να πετάγονται και να μιλάνε για τον Μπόουι ούτε αναλώνεται σε πράγματα που έχουν ήδη ειπωθεί, προβληθεί ή γραφτεί γι’ αυτόν. Γιατί στο “Moonage Daydream”, τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο έχει ο ίδιος ο Μπόουι. Ο Μόργκεν έχει χρησιμοποιήσει ηχητικά αποσπάσματα του ίδιου ως αφήγηση, με αποτέλεσμα μια άνευ προηγουμένου πρόσβαση στο μυαλό ενός ανθρώπου που δεν έπαψε ποτέ να αναρωτιέται για τον κόσμο γύρω του και τη δική του θέση σ’ αυτόν.

Επιπλέον, ο Μόργκεν χρησιμοποιεί με εξαιρετικό τρόπο την ίδια την κινηματογραφική πορεία του Μπόουι, ταιριάζοντας άψογα σκηνές από ταινίες στις οποίες έχει εμφανιστεί, από το “The Man who Fell to Earth” μέχρι το “The Hunger”, με τη μουσική και την αφήγησή του. Οι δε σκηνές από live εμφανίσεις του, με τον ήχο να σε αγκαλιάζει από παντού, είναι ένα δώρο σε όσους πάντα ήθελαν να πάρουν μια γεύση από το πώς θα ήταν να ήσουν εκεί.

Έχουν γραφτεί αμέτρητα πράγματα για τον Μπόουι κι ήδη αρκετά για το “Moonage Daydream”. Μάλιστα, το μουσικό site Pitchfork είπε μέσες-άκρες ότι η ταινία του Μόργκεν δεν προσφέρει πολλά παραπάνω πράγματα από μια συρραφή εικόνων που μπορεί να βρει κανείς και στο YouTube.

Όμως, ακόμα κι αν κάτσει κανείς να δει ό,τι σχετικό video υπάρχει, αυτό θα αποτελέσει μια μοναχική δραστηριότητα μπροστά από μια οθόνη κινητού ή ενός υπολογιστή.

Και το “Moonage Daydream” είναι κομμένο και ραμμένο με εκπληκτικό μεράκι για τη μεγάλη οθόνη, είναι μια κινηματογραφική γιορτή, την οποία πρέπει να απολαύσεις μαζί με άλλους. Για τους μυημένους μοιάζει με μια μυσταγωγία, ενώ για τους αμύητους αποτελεί μια αισθαντική, ιμπρεσσιονιστική και, εν τέλει, εξαιρετική εισαγωγή σ’ έναν ανεπανάληπτο καλλιτέχνη.

Με λίγα λόγια: ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΟ ΣΙΝΕΜΑ!

Περισσότερα για το φεστιβάλ στο ειδικό section του MOVE IT που ανανεώνεται συνεχώς. 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
6338
Spentzos
5678
Feelgood
4647
Tanweer
2881
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΪΝΤ | FREUD'S LAST SESSION  , από την Spentzos Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΪΝΤ | FREUD'S LAST SESSION  , από την Spentzos