Νύχτες Πρεμιέρας 2021: Τα βραβεία

Δημοσίευση: 3 Οκτ. 2021, 01:06

Ολοκληρώθηκε η τελετή λήξης του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας με τα βραβεία στα τρία διαγωνιστικά του τμήματα: το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, το Τμήμα Ντοκιμαντέρ και το Τμήμα των Ταινιών Μικρού Μήκους. Aναλυτικά:

<a href="/festival-nyhtes-premieras/oi-nyhtes-premieras-filoxenoyn-tin-kalyteri-tainia-olon-ton-epohon/67549">Οι Νύχτες Πρεμιέρας φιλοξενούν την «καλύτερη ταινία όλων των εποχών»</a>ΣΧΕΤΙΚΑΟι Νύχτες Πρεμιέρας φιλοξενούν την «καλύτερη ταινία όλων των εποχών»

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελούνταν από τους Μπάμπη Μακρίδη, Σκηνοθέτη και Σεναριογράφο (Πρόεδρο), Ντίνα Ιορντάνοβα, Ιστορικό Κινηματογράφου, Τίτους Κρέγιενμπεργκ, executive producer, Μαρία Ναυπλιώτου, Ηθοποιό, Βαγγέλη Ραπτόπουλο, Συγγραφέα

Τα διεθνή βραβεία Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερου Ντοκιμαντέρ συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ. Απονεμήθηκαν επίσης τα Βραβεία Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών και Σεναρίου, ενώ στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα απονέμεται επίσης το Βραβείο της ΠΕΚΚ και Βραβείο Κοινού Fischer.

Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας: «Νύχτα της Φωτιάς (Prayers of the Stolen») της Τατιάνα Χουέζο

Με τα λόγια της Κριτικής Επιτροπής: «Η κριτική επιτροπή εντυπωσιάστηκε από την ερμηνεία, τη συνολική αισθητική της εικόνας και τον τρυφερό τρόπο με τον οποίο η κάμερα μεταφέρει μια τόσο σκληρή πραγματικότητα σε αυτό το αξέχαστο και συναρπαστικό ταξίδι σε μια περιοχή όπου η ελπίδα αχνοφαίνεται. Γυρισμένη σε ένα απόμακρο μέρος, αυτή η ταινία μας μεταφέρει σε ένα παιχνίδι συναισθημάτων διηγούμενη την ιστορία ενός μικρού κοριτσιού και της μητέρας της που παλεύουν για την επιβίωση».

Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών: Τατιάνα Χουέζο για την ταινία «Νύχτα της Φωτιάς (Prayers of the Stolen»)

Με τα λόγια της Κριτικής Επιτροπής: «Το βραβείο καλύτερου σκηνοθέτη πηγαίνει σε μία σκηνοθέτιδα που μας οδηγεί σε έναν άγνωστο κόσμο, έναν κόσμο χωρίς κανόνες, νόμους και ελπίδα, αλλά όχι έναν κόσμο χωρίς αγάπη. Βλέποντας αυτή τη τη γενναία ταινία μας κόπηκε η ανάσα και μαγευτήκαμε από τον τρυφερό τρόπο με τον οποίο η σκηνοθέτιδα χειρίζεται τους χαρακτήρες ώστε να πει την ιστορία τους».

Βραβείο Σεναρίου: Γιούτζιρο Χαρουμότο για την ταινία «Ευθραυστη Ισορροπία» (A Balance)

Με τα λόγια της Κριτικής Επιτροπής: «Αυτό το σενάριο συνδυάζει με ηθικό τρόπο τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ με γεγονότα που επηρεάζουν την πραγματική ζωή του δημιουργού του. Τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα γίνονται ολοένα πιο θολά σε ένα συνεχόμενο παιχνίδι αλληλεπιδράσεων. Η συνεχής αντιπαράθεση μεταξύ της παρουσίας του μέσου και της πραγματικής ζωής καθορίζουν την πολυπλοκότητα των αποφάσεων που καλούνται να παίρνουν συνεχώς οι πρωταγωνιστές».

Βραβείο Κοινού Fischer: Μεγάλη Απόδραση (Great Freedom) του Σεμπάστιαν Μάιζε

Με τα λόγια του Αλέξανδρου Μπαλτατζή, Marketing Manager Fischer και International Brands: «Με μεγάλη χαρά είμαστε και πάλι εδώ, μαζί με όλους εσάς που αγαπάτε την 7η τέχνη και στηρίζετε τις υπέροχες διοργανώσεις για την ανάδειξη της. Η Fischer, η πιο σινεφίλ μπίρα, για τέταρτη συνεχή χρονιά έδωσε το παρών και συνόδευσε γευστικά αυτή την μεγάλη γιορτή της 7ης τέχνης, βοηθώντας το κοινό να αναδείξει με την ψήφο του τις ταινίες που ξεχώρισε. Xαίρομαι ιδιαιτέρως που βρίσκομαι εδώ απόψε, εκπροσωπώντας την Fischer που υποστηρίζει τα μεγαλύτερα φεστιβάλ κινηματογράφου στην Ελλάδα, εδώ και περισσότερο από δέκα συναπτά έτη. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς, το οτι γινόμαστε μαζί με το κοινό, αναπόσπαστο μέρος ενός κινηματογραφικού ταξιδιού που ξυπνάει τα συναισθήματα στους θεατές, συστήνοντάς τους, νέους κόσμους. Ένα θερμό χειροκρότημα και πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους δημιουργούς και τους συντελεστές! Είμαστε υπερήφανα δίπλα σας!».

Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ): Μεγάλη Απόδραση (Great Freedom) του Σεμπάστιαν Μάιζε

Με τα λόγια της ΠΕΚΚ: «Για τη δύναμη της σύγχρονης σκηνοθετικής ματιάς πάνω στο διαχρονικό κοινωνικό σχόλιο του εγκλεισμού, για την ευαισθησία και την απελευθερωτική παρουσία του έρωτα ως ανεξάρτητης δύναμης πέρα από διαχωρισμούς, για την ευφυή χρήση του μοντάζ στην ανάδειξη των διαφορετικών περιόδων της ιστορίας και για τη χρήση της όλης φιλμικής γλώσσας, δηλαδή τη φωτογραφία, τον ήχο και τις εξαιρετικές ερμηνείες».

Κριτικές από ταινίες του Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας μπορείτε να βρείτε μόνο στο MOVE IT, με την πληρέστερη κάλυψη.

STRANGER THAN FICTION - ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Ντοκιμαντέρ του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελούνταν από τις/τους Μάρκο Γκαστίν, ντοκιμαντερίστα σκηνοθέτη και παραγωγό (Πρόεδρο), Θανάση Καμπαγιάννη, Δικηγόρο, Κατρίν Κίλγκαρντ, Διευθύντρια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του CPH:DOX, Νόε Μέντελ, Σκηνοθέτιδα και παραγωγό, Αρη Χατζηστεφάνου, Δημοσιογράφο και Σκηνοθέτη

Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερου Ντοκιμαντέρ: Faya Dahi της Τζέσικα Μπεσίρ

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Η κριτική επιτροπή συμφώνησε ομόφωνα ότι η ταινία επιλέχθηκε για την εντυπωσιακή και μαγευτική κινηματογραφική της ποιότητα, παρουσιάζοντάς μας τις διαφορετικές διαθέσεις της, χωρίς ποτέ να υποτιμά το περιεχόμενό της. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια κρυφή πραγματικότητα η οποία δελεάζει το κοινό να επανεξετάσει τις συνθήκες των ανθρώπων που θέλουν να μεταναστεύσουν και οι οποίοι βρίσκονται παγιδευμένοι σε μια κατάσταση ατελείωτης αναμονής».

Ειδική Μνεία: Αγελάδα (Cow) της Αντρεα Αρνολντ

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Μετά από ένα ουσιαστικό και μακρύ διάλογο, η κριτική επιτροπή αποφάσισε να απονείμει Ειδική Μνεία σε μια δυνατή σκηνοθετική φωνή που επιτυγχάνει τη μετατροπή ενός οπτικού ποιήματος σε εργαλείο δημιουργικής καμπάνιας, προσφέροντας μια αφυπνιστική εμπειρία».

BΡΑΒΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ»

Η Κριτική Επιτροπή για το Διαγωνιστικό Τμήμα των Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες» του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελούνταν από τις/τους Σοφία Εξάρχου, σεναριογράφο και σκηνοθέτιδα (Πρόεδρο), Νεριτάν Ζιντζιρία, σκηνοθέτη, Σπύρο Κρίμπαλη, σεναριογράφο, script editor και creative producer, Πηνελόπη Τσιλίκα, ηθοποιό, Ιωσηφίνα Γριβέα, entertainment editor, κριτικό κινηματογράφου και podcast host. Τα βραβεία καλύτερων ταινιών, σκηνοθεσίας και σεναρίου φέτος υποστήριξε αποκλειστικά με χρηματικά έπαθλα το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Αναλυτικά:

Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας: «Horsepower» του Σπύρου Σκάνδαλου

«Σε μία ταινία που αποτυπώνει με μια τολμηρή και προσωπική κινηματογραφική γραφή το αδιέξοδο μιας γενιάς που μεγάλωσε εγκλωβισμένη».

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Αργυρή Αθηνά Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: «Από το Μπαλκόνι» του Άρη Καπλανίδη

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Σε μία ταινία που συνθέτει με ευφυή, ολοκληρωμένο και πρωτότυπο τρόπο μια ανθρωπογεωγραφία ενώ παράλληλα μας αποκαλύπτει μια βαθιά συγκινητική ιστορία».

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Καλύτερη Σκηνοθεσία: Μανώλης Μαυρής για την ταινία «Brutalia, Εργάσιμες Μέρες»

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Το βραβείο σκηνοθεσίας απονέμεται - για την ενορχήστρωση και την ισχυρή οπτικοποίηση ενός δυστοπικού κόσμου που απειλεί και απειλείται. Το βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο 1.000 ευρώ με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Καλύτερο Σενάριο: Ηλίας Ρουμελιώτης για την ταινία ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Στη σπαρταριστή, ανατρεπτική πρόζα της πιο αναγνωρίσιμης ελληνικής ανθρωπογεωγραφίας!». Το βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο 1.000 ευρώ με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία: Εξίσου στις Κατερίνα Ζησούδη για την ταινία ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ και Ιωάννα Κολλιοπούλου για την ταινία HORSEPOWER

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Για τη ζωντανή, ανήσυχη και γενναία σκιαγράφηση μιας γενιάς που βρίσκεται σε τέλμα από τη μία, και από την άλλη για την ησυχία του βλέμματος και την παιγνιώδη τρυφερότητα απέναντι σε μία σχέση που έχει τελειώσει».

Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία: Ηλίας Μουλάς για την ταινία ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ του Αλέξη Κουκιά-Παντελή

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Για την εσωτερικότητα, τη δύναμη και την αφοσίωση στη στιγμή και στον συμπαίκτη».

Ειδική Μνεία Ντοκιμαντέρ: Καίτη Παπαδήμα για το «Every Sunday»

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Η κριτική επιτροπή απονέμει ειδική μνεία σε μια ταινία που συνδέει μια ιστορία ακραίας και κατά συρροή έμφυλης βίας με το παρασκήνιο ενός διαγωνισμού ομορφιάς αποκαλύπτοντας με σαφήνεια τα στερεότυπα μιας βαθιάς πατριαρχίας».

Ειδική Μνεία Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης: Δάφνη Καλογιάννη και Εύα Γουλάκου για την ταινία «Brutalia, Εργάσιμες Μέρες» του Μανώλη Μαυρή

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Η κριτική επιτροπή απονέμει ειδική μνεία καλλιτεχνικής διεύθυνσης σε μία ταινία που μεταφέρει αλληγορικά τον κόσμο ενός μελισσιού στα μέτρα της ανθρώπινης κοινωνίας δημιουργώντας εικόνες σπάνιας ομορφιάς και ανησυχητικής ομοιομορφίας».

Ειδική Μνεία Φωτογραφίας: Αργύρης Γερμανίδης για την ταινία CORTÁZAR του Αργύρη Γερμανίδη και της Κατερίνας Στράουχ

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Η Ειδική Μνεία Φωτογραφίας απονέμεται, για την απεικόνιση ενός κόσμου κατακερματισμένου, εγκλωβισμένου και μόνου, που διατηρεί την επιθυμία του για απόδραση και ένωση».

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Spentzos
48310
Feelgood
7387
Tanweer
6351
Tanweer
4775