Νύχτες Πρεμιέρας 2021: "The first death of Joana" - Κριτική

Δημοσίευση: 26 Σεπτεμβρίου 2021, 14:50
Συντάκτης:

Σύνοψη: Νότια Βραζιλία, καλοκαίρι του 2007. Η 13χρονη Ζουάνα, Βραζιλιάνα γερμανικής καταγωγής, αποχαιρετά την αγαπημένη της αδελφή της γιαγιάς της.

<a href="/festival-nyhtes-premieras/oi-nyhtes-premieras-filoxenoyn-tin-kalyteri-tainia-olon-ton-epohon/67549">Οι Νύχτες Πρεμιέρας φιλοξενούν την «καλύτερη ταινία όλων των εποχών»</a>ΣΧΕΤΙΚΑΟι Νύχτες Πρεμιέρας φιλοξενούν την «καλύτερη ταινία όλων των εποχών»

Την πρώτη της θλίψη όμως συνοδεύει έναν αναπάντητο αίνιγμα: Αληθεύει ότι η «θεία Ρόζα» πέθανε παρθένα;

Και ενώ προσπαθεί να εξερευνήσει το μυστήριο μιας ζωής, η σχέση με την κολλητή της περιπλέκεται λόγω σχολικών φημών που συγκρούονται με την συντηρητική νοοτροπία της επαρχιακής κωμόπολης.

Άποψη: Μια ιστορία ενηλικίωσης από την Βραζιλία με φόντο έναν θάνατο έρχεται στο διαγωνιστικό τμήμα των Νυχτών Πρεμιέρας και αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη σε ένα κατά τα άλλα κορεσμένο είδος πολλαπλών επαναλήψεων.

Η Cristiane Oliveira στην δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της, μετά το Nalu on the Border (2016) μας συστήνει την νεαρή Ζουάνα σε μια ιστορία που εύστοχα και μοναδικά ακροβατεί ανάμεσα στον ρεαλισμό και την μαγεία, ένας μαγικός ρεαλισμός ευφάνταστος, αθώος και αυθεντικός.

Ο θάνατος της θείας Ρόζα είναι απλώς η αρχή για να πυροδοτήσει την δική της σεξουαλική αφύπνιση έπειτα από την πληροφορία ότι εκείνη δεν έχασε ποτέ την παρθενιά της. Αυτό όμως είναι μόνο η αρχή. Έπειτα θα συνδεθεί με την φίλη της, θα έρθουν κοντά και σταδιακά θα ανακαλύψει τον εαυτό της σε μια ηλικία που διαρκώς μεταβάλλεται.

Μαθαίνουν σιγά σιγά το σώμα τους, το φιλί, την αυτοϊκανοποίηση, το σεξ. Όλα αυτά με μια αθωότητα και μια ευαίσθητη άγνοια που επιβάλλει η ηλικία των κοριτσιών. Όλα αυτά γίνονται κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, σχολείο δεν έχουν και έτσι παραδίνονται στον ελεύθερο χρόνο τους αλλά αφήνονται και στην μαγεία της εποχής σε μια κοινωνία πρόθυμη να καταπιέσει και να καταπιεί οποιαδήποτε παρεκκλίνουσα συμπεριφορά.

Τα συντηρητικά ήθη της κοινωνίας και η θρησκεία παίζουν και αυτά τον δικό τους ρόλο, έναν ρόλο που δεν εισχωρεί ουσιαστικά στην ιστορία αλλά έστω και ακροθιγώς τον παρατηρούμε.

Πολύ καλό μοντάζ από την Tula Anagnostopoulos και φωτογραφία από τον Bruno Polidoro αλλά το βασικό ατού είναι οι δύο ταλαντούχες πρωταγωνίστριες που αφοπλίζουν.

Η ταινία διαθέτει μια μελαγχολική και κάπως νοσταλγική νότα μιας χαμένης παιδικότητας ενώ ταυτόχρονα οι ηρωίδες την ανακαλύπτουν και διευρύνουν τα όρια της.

Περισσότερα για το φεστιβάλ στο ειδικό section του MOVE IT που ανανεώνεται συνεχώς.

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Spentzos
48310
Feelgood
7387
Tanweer
6351
Tanweer
4775