Νύχτες 2019: "We are little zombies" - Κριτική

Δημοσίευση: 27 Σεπτεμβρίου 2019, 18:19
Συντάκτης:

Σύνοψη: Τέσσερα παιδιά γνωρίζονται κάτω από τις χειρότερες συνθήκες. Οι γονείς όλων τους έχουν πεθάνει και αυτά συναντιούνται στο κρεματόριο, την ώρα που η μητέρα και ο πατέρας τους γίνονται στάχτη. Καθώς στέκουν και οι τέσσερις αμήχανοι μπροστά σε αυτή την τραγική τροπή των ζωών τους, ανίκανοι να νιώσουν κάποιο έντονο συναίσθημα, αποφασίζουν να βρουν καταφύγιο ο ένας στον άλλο, δημιουργώντας μια μπάντα που σύντομα θα κατακτήσει την Ιαπωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑΝύχτες Πρεμιέρας 2021: "A hero" - Κριτική

Γνώμη: Το «We are Little Zombies» δεν είναι μια απλή ταινία, είναι ένα οπτικοακουστικό υπερθέαμα που δύσκολα περιγράφεται. Διαβάζοντας δηλαδή μια σύνοψή του, όπως αυτή που παρατίθεται παραπάνω, κανείς δεν μπορεί να είναι προετοιμασμένος για αυτό που θα εκτυλιχθεί για δύο ώρες στο πανί.

Ο Ιάπωνας Makoto Nagahisa, στην πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του μετά το short «And So We Put Goldfish in the Pool», παίρνει την εμπειρία του από τη σκηνοθεσία βιντεοκλίπ και διαφημιστικών, την αναμιγνύει με μπόλικη αισθητική και ρυθμούς παλαιομοδίτικου video game και παραδίδει μια φρενήρη, πολύχρωμη, σαλεμένη και 100% αυθεντική ερμηνεία των σταδίων του πένθους και της πρόωρης ενηλικίωσης, που όμοιά της δεν έχουμε ξαναδεί.

Μεγάλος Χορηγός του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας είναι η COSMOTE TV.

Ο χαρακτηρισμός «πειραματική» είναι understatement, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το «We are Little Zombies» είναι μία δύσκολη ή στριφνή δημιουργία, ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος. Το αντίθετο μάλιστα: είναι μια ταινία που θα απολαύσει εξίσου ένας gamer, κάποιος που πίνει νερό στο όνομα του «Scott Pilgrim», αλλά και όποιος έχει καταπιεί τη φιλμογραφία του Κουροσάβα.

Γιατί μπορεί ο Nagahisa να παίζει με τα κινηματογραφικά είδη και με τις προσδοκίες του θεατή σαν επιδέξιος ζογκλέρ, αλλά δεν μένει στον εντυπωσιασμό που προκαλεί αβίαστα. Μπορεί αρχικά να φαίνεται ότι αντιμετωπίζει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ήρωές του με μια ελαφρότητα που δεν της αρμόζει, όμως τελικά καταφέρνει μια πρωτότυπη κατάδυση στον παιδικό ψυχισμό, την αμυντική αντίδραση που μπορεί να αναπτύξει αντιμέτωπος με ένα τόσο τραυματικό γεγονός, αλλά και τη μονοδιάστατη εντύπωση που έχουμε όλοι ως παιδιά για τους γονείς μας.

Παρά την μικρή κοιλιά του δεύτερου μισού,  όπου δυσκολεύεται ελαφρώς να κάνει τη μετάβαση από την εξτραβαγκάντζα που έχει προηγηθεί σε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση του θέματός του, το «We are Little Zombies» παραμένει μια sui generis κινηματογραφική εμπειρία, φτιαγμένη για να σε παρασύρει σε ένα κόσμο όπου μικροί και μεγάλοι είμαστε όλοι… ζόμπι, αλλά – ευτυχώς – είμαστε ακόμα ζωντανοί.

7 / 10

 

 

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ