Νύχτες 13: "The great flood/Just ancient loops" - REVIEW

Δημοσίευση: 20 Σεπτεμβρίου 2013, 19:17

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Just Ancient Loops / Τhe Great Flood

Εναλλακτικό, παραισθησιογόνο σύμπαν

6/10 - 5/10

Το "Just Ancient Loops", το πιο πρόσφατο πόνημα του Μπιλ Μόρισον, ενός εναλλακτικού / πειραματικού κινηματογραφιστή ο οποίος δημιουργεί έργα χωρίς διάλογο -όπου εικόνα και ήχος συνδυάζονται και αλληλοσυμπληρώνονται- είναι ενα 25λεπτο έργο με διαστημική / θρησκευτική / υπερφυσική χροιά που καταφέρνει να υπνωτίσει -μα κρατώντας ξύπνιο!- τον θεατή. Μπορεί το υλικό, καθώς και η προσέγγισή του από το δημιουργό, να είναι λίγο παρωχημένο, παρ' όλα αυτά το έργο έχει ένα σταδιακά αυξανόμενο tempo το οποίο οδηγεί σ'ένα..."λυτρωτικό" κρεσέντο. Αναμφίβολα, το μεγάλο ατού του μικρού μήκους έργου είναι η μουσική επένδυση με τσέλο, η οποία όχι μόνο δημιουργεί μία επική ατμόσφαιρα, αλλά ταυτόχρονα βοηθάει όλα τα επιμέρους στοιχεία της να ομογενοποιηθούν. 

Το "The Great Flood", η τελευταία μεγάλου μήκους δημιουργία του Μόρισον, είναι μία ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα προσέγγιση στο είδος του ντοκιμαντέρ ή/και του docu-drama, μαζί με μια πρέζα από Dziga Vertov, το σπουδαίο Ρώσο κινηματογραφιστή που έπαιρνε ψήγματα "αλήθειας" και τα μετέτρεπε σε πρωτοποριακή μυθοπλασία. Κάπως έτσι κάνει και ο Μόρισον, που σε αυτό το έργο καταπιάνεται με την ιστορικά καταστροφική πλυμμήρα που έπληξε την περιοχή της Νέας Ορλεάνης το 1927.

Ο Μόρισον χρησιμοποιεί βουβές εικόνες αρχείου, τις οποίες επεξεργάζεται έτσι ώστε να πλάσει κάτι καινούριο και φρέσκο - από τα καλύτερα παραδείγματα η σεκάνς με τον κατάλογο προϊόντων και αυτή με τους πολιτικούς. Το μόνο μειονέκτημα του The Great Flood είναι το γεγονός ότι από τη φύση του, ένα 80λεπτο έργο που αποτελείται από τέτοιου είδους υλικό, τείνει να γίνεται πολύ εύκολα βαρετό ή/και κουραστικό, καθώς ο δημιουργός έχει την τάση να επαναλαμβάνεται.

Τέλος, όπως είναι κατανοητό, η μουσική παίζει τεράστιο ρόλο και σε αυτό το έργο και ο Μόρισον φρόντισε να συνεργαστεί με τον Bill Friser, έναν από τους πιο αξιόλογους τζαζίστες της εποχής μας, ούτως ώστε να ντύσει μουσικά την ιστορία του με ένα soundtrack πραγματικά ταιριαστό στην ανεξίτηλη μουσική -και όχι μόνο- ιστορία της περιοχής.

Tάσος Κλειδωνόπουλος

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ