Νύχτες 13: "Borgman" - REVIEW

Δημοσίευση: 21 Σεπτεμβρίου 2013, 15:38

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Borgman

Ύμνος στον κωμικό τρόμο

8/10

Με συγγενείς φιλμικές αναφορές στο Θεώρημα του Παζολίνι και στο Funny Games, παρακολουθούμε την ευγενική αλλά ισοπεδωτική εισβολή μιας συμμορίας στο σπίτι οικογένειας μεγαλοαστών, με την αφήγηση να ξεχειλίζει πανέξυπνο μαύρο χιούμορ.

Μετά την προβολή του Little Tony, που προσέφερε μία πρώτη γεύση για το ιδιαίτερο ταλέντο του σκηνοθέτη Alex van Warmerdam, η χθεσινή παρουσίαση στο φεστιβάλ του Borgman, της τελευταίας του ταινίας, που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στο φετινό φεστιβάλ Καννών, έγινε αποδεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό από το ελληνικό κοινό. Σε μία γεμάτη αίθουσα και με την προσιτή και φρέσκια παρουσία του σκηνοθέτη που βραβεύτηκε από το φεστιβάλ για το σύνολο τη προσφοράς του, εκείνος απάντησε με υπομονή και χιούμορ στις ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν.

Μέσα από καταπληκτική κινηματογράφηση και αεικίνητους ρυθμούς, ο σκηνοθέτης, στις ταινίες του οποίου τα πάντα μπορούν να συμβούν, υμνεί τον κωμικό τρόμο, αποδομεί με φυσικότητα χρήμα, θρησκεία και τις πλαστές κοινωνικές συμβάσεις και αναδεικνύει το χάος ως την προσωπική ηθική των χαρακτήρων.

Θύτες ή θύματα; Σωτήρες ή εγκληματίες; Απάντηση δε δίνεται, όπως είναι επόμενο να γίνεται σε όλα τα δύσκολα ερωτήματα της ζωής αυτής. Με το μόνιμο, σχεδόν, καστ του (συμπεριλαμβανομένου της γυναίκας και του ίδιου) να “κεντά” τις ερμηνείες, το φιλμ αυτό ορίζει τα (μη) όρια του δικού του προσωπικού σύμπαντος, ταυτόχρονα ελκυστικού και απωθητικού και τελικά απελευθερωτικού προς κάθε κατεύθυνση.

Εύη Αβδελίδου

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!
Πρώτη δημοσίευση: 21 Σεπτεμβρίου 2013, 15:38
Ενημέρωση: 21 Σεπτεμβρίου 2013, 15:46
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Brexit

Brexit

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Σύνοψη: “Όλοι ξέρουν ποιός κέρδισε. Δεν ξέρουν όμως όλοι το πως”. Αυτά λέει, από...
5 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο