Γαλλόφωνο 19: "Το τελευταίο μάθημα" - Κριτική

Δημοσίευση: 9 Απριλίου 2019, 03:53
Συντάκτης:

Σύνοψη: Πρόσφατα διορισμένος στο φημισμένο κολλέγιο του Saint Joseph, ο Pierre Hoffman διακρίνει μια διάχυτη βία και εχθρικότητα σε μια από τις τάξεις. Μήπως γιατί ο καθηγητής γαλλικής γλώσσας πήδηξε από το παράθυρο εν ώρα μαθήματος? Μήπως γιατί είναι μια πειραματική τάξη χαρισματικών παιδιών? Μήπως γιατί φαίνονται τρομοκρατημένα από την οικολογική απειλή και έχουν χάσει κάθε ελπίδα για το μέλλον? Η περιέργεια γίνεται εμμονή, με τον Pierre να επιχειρεί να εξιχνιάσει το μυστικό τους.

<a href="/festival-gallofonoy-kinimatografoy/elisabeth-de-feydeau-aroma-einai-mnimi/60395">Elisabeth de Feydeau: "Το άρωμα είναι μνήμη"</a>ΣΧΕΤΙΚΑElisabeth de Feydeau: "Το άρωμα είναι μνήμη"

Άποψη: Η σχολική αίθουσα μπορεί να μετατραπεί σε ένα σκηνικό για θρίλερ, όπως αποδεικνύει αρκετά επιτυχημένα μέχρι λίγο πριν το τέλος η νέα ταινία του Γάλλου σκηνοθέτη και συγγραφέα Sebastien Marnier. Έπειτα από την αυτοκτονία του καθηγητή, ο Pierre έρχεται ως αντικαταστάτης σε αυτήν την ελίτ τάξη, μια τάξη μόνο με πολύ έξυπνους μαθητές. Ο νέος καθηγητής θα τα βρει δύσκολα όταν αντιληφθεί την περίεργη υποβόσκουσα ατμόσφαιρα, την συνεχή διάθεση για βία και μια ψυχολογική κατάσταση σαν βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί. Όταν μάλιστα αρχίσουν να συμβαίνουν περίεργα πράγματα στην καθημερινότητά του, τότε θα αποφασίσει να παρακολουθήσει μια ομάδα μαθητών ώστε να ξεδιαλύνει τι συμβαίνει με αυτούς. Εκείνοι οδήγησαν τον προηγούμενο καθηγητή στην αυτοκτονία? Μήπως αυτό επιδιώκουν και με τον νέο? Ή μήπως τελικά είναι κάτι πολύ διαφορετικό?

Όλα αυτά απαντώνται ως ένα βαθμό στην ταινία, η οποία όμως όσο ενδιαφέρουσα και αγωνιώδης είναι μέχρι λίγο μετά τα μέσα, άλλο τόσο ξεφουσκώνει προς το τέλος υπό το βάρος των συμβολισμών και των πολιτικοκοινωνικών μηνυμάτων που προσπαθεί να περάσει. Ιδίως οι εμβόλιμες σκηνές με τις περιβαλλοντικές καταστροφές, που μπορεί να βγάζουν νόημα, εντούτοις δεν παύουν να μοιάζουν βαρύγδουπες, ενώ αυτό που βλέπουμε σχεδόν σε όλη την ταινία και αυτό που συμβαίνει εν τέλει, η εξήγηση δηλαδή των πραγμάτων, μοιάζουν να έχουν βγει από δύο διαφορετικές ταινίες. Συνυπάρχουν στην ίδια ταινία ένα καθαρόαιμο θρίλερ μυστηρίου και μία ταινία γενικότερων προβληματισμών.

Ο Σεμπαστιάν Μαρνιέ στην προβολή του φιλμΟ Σεμπαστιάν Μαρνιέ στην προβολή του φιλμ

Όσο παραμένει θρίλερ, είναι φανταστικό, ίσως από τα καλύτερα που έχουμε δει από τον γαλλικό κινηματογράφο. Όταν όμως αρχίζει να λοξοδρομεί και να κατευθύνεται προς άλλους δρόμους, τότε δεν δικαιώνει την προγενέστερη πλοκή. Είναι θεμιτό ένα θρίλερ να θέλει να έχει ένα επίκαιρο σχόλιο, όπως  για παράδειγμα οι ταινίες του Peele, όμως θα πρέπει να ενσωματώνεται οργανικά μέσα στην πλοκή. Μολαταύτα, βλέπουμε εξαιρετικές ερμηνείες, τόσο από τον Laurent Lafitte που υποδύεται τον καθηγητή, όσο και από τους πέντε πρωταγωνιστές μαθητές που δείχνουν ένα βίαιο εσωτερικευμένο ψυχισμό, παρά τις μαθησιακές τους ικανότητες. Εύστοχες είναι και οι μουσικές επιλογές που εντείνουν την ατμόσφαιρα αγωνίας και μυστηρίου. 

Η ταινία θα προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες από την Weird Wave

6,5 / 10

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

You hurt my feelings

You hurt my feelings

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Σύνοψη: Όταν η Μπεθ ακούει κρυφά τον σύζυγό της, Ντον, να γίνεται επικριτικός για...
20 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
42992
Feelgood
18784
Neo
2440
Zone of interest, από την Spentzos Zone of interest, από την Spentzos