20ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: Είναι εδώ

Δημοσίευση: 19 Μαρτίου 2019, 16:21
Συντάκτης:

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, ένα σταθερό ανοιξιάτικο σινεφίλ ραντεβού, επιστρέφει αυτόν τον Απρίλιο, και συγκεκριμένα 2-10 Απριλίου, γιορτάζοντας αισίως τα 20 χρόνια παρουσίας του στην Αθήνα. Σήμερα παραχωρήθηκε η συνέντευξη τύπου του Φεστιβάλ στο Γαλλικό Ινστιτούτο, όπου ο Διευθυντής του παραλλήλισε τα 20 χρόνια του Φεστιβάλ με την αρχαία Ελλάδα, όπου ο νέος όταν έφθανε τα 20 έτη μπορούσε να θεωρείται πολίτης, ευχόμενος παράλληλα να αντέξει για άλλα 20 χρόνια. Μετά την Αθήνα, το Φεστιβάλ θα παρουσιαστεί στην Θεσσαλονίκη (11-17 Απριλίου) και για πρώτη φορά μέχρι τώρα στην Λευκωσία της Κύπρου.

Στην Αθήνα θα προβληθούν συνολικά 46 ταινίες, εκ των οποίων οι 40 για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε συνεργασία φυσικά με τις εταιρείες διανομής, όπως και με τις αίθουσες Άστορ και Δαναός όπου θα προβληθούν οι ταινίες, μαζί με το auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου και το Παλλάς στο οποίο θα γίνει η τελετή έναρξης. Η τελετή έναρξης θα γίνει με την προβολή της ταινίας «Το πρόβλημα μου είσαι εσύ», μια ανάλαφρη κωμωδία, όπως την χαρακτήρισε η υπεύθυνη του προγράμματος, η οποία έλαβε πολύ καλές κριτικές στην Γαλλία και είναι μία από τις εννιά συνολικά ταινίες του διαγωνιστικού. Τα βραβεία που θα δοθούν είναι δύο, ένα από την κριτική επιτροπή στην οποία προεδρεύει ο Γάλλος συγγραφέας David Foenkinos με τα υπόλοιπα μέλη να είναι η ηθοποιός Ελένη Ράντου, η σκηνοθέτρια-ηθοποιός και καθηγήτρια υποκριτικής Μαριάννα Κάλμπαρη, ο σκηνοθέτης-σεναριογράφος Σύλλας Τζουμέρκας και ο κριτικός κινηματογράφου-καλλιτεχνικός διευθυντής των Νυχτών Πρεμιέρας Λουκάς Κατσίκας. Το άλλο βραβείο είναι του κοινού, το οποίο θα προκύψει από τις ψήφους των θεατών μετά από κάθε προβολή ταινίας του διαγωνιστικού και είναι προσφορά της μπίρας Fischer.

Στο διαγωνιστικό θα δούμε κυρίως κωμωδίες και κομεντί, όπως το «Ποια νομίζεις ότι είμαι» με την Juliette Binoche που είχαμε δει στο Βερολίνο ή το «Κολύμπα» του Gilles Lellouche με τους Mathieu Almaric και Guillaume Canet. Στο Πανόραμα επίσης θα προβληθούν 25 γαλλόφωνες ταινίες σε πρώτη προβολή, ανάμεσα στις οποίες η Γαλλοελληνική συμπαραγωγή «Μελτέμι» με την Δάφνη Πατακιά, ενώ θα υπάρχει και το τμήμα «Άρωμα και Κινηματογράφος» με κλασικές ταινίες στις οποίες δεσπόζει κάποιο άρωμα, όπως το «Τελευταίο Μετρό» του Francois Truffaut.

Ακόμα υπάρχει η λεγόμενη Λευκή Κάρτα που κάθε φορά αφιερώνεται σε διαφορετικό φεστιβάλ. Φέτος αφιερώνεται στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών από τις Κάννες, που έκλεισε πενήντα χρόνια, προβάλλοντας ταινίες δύο δημιουργών, δύο ταινίες του Philippe Faucon και μία μίνι σειρά του Bruno Dumont, το «P’tit Quinquin» που είχε ξαφνιάσει όλους όταν τα θρυλικά Cahiers du Cinema το ανακήρυξαν καλύτερη ταινία της χρονιάς για το 2014. Στο Πανόραμα θα προβληθεί και η συνέχειά του, το «Coincoin et les Z’inhumaines», μία ακόμα μίνι σειρά του 2018. Τέλος, θα υπάρξει συνεργασία με το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας, προβάλλοντας το «Ernest et Celestine» και δημιουργώντας ένα εργαστήριο για παιδιά 6 έως 10 ετών. Ραντεβού λοιπόν όλοι για να απολαύσουμε το σύγχρονο, και όχι μόνο, γαλλόφωνο σινεμά.

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!
Πρώτη δημοσίευση: 19 Μαρτίου 2019, 16:21
Ενημέρωση: 19 Μαρτίου 2019, 16:21
Συντάκτης:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Prey

Prey

Θα το βρείτε: Disney+

Το στερνοπαίδι του Predator στριμάρει Disney Plus και εννοείται θερίζει χωρίς να παίρνει αιχμαλώτους.
1 ημέρα