"Κυνόδοντας": Η δεύτερη καλύτερη ταινία της δεκαετίας!

Published: 7 Mar 2015, 14:06
Συντάκτης:

Οι λίστες είναι πιασάρικες, εύκολες στην ανάγνωση, σημιουργούν σκέψεις, συζητήσεις, όλοι όσοι ασχολούνται με το σινεμά, τις λατρεύουν. Ποτέ δεν συμφωνήσουμε ακριβώς με μία λίστα, πάντα θα υπάρχουν διαφορές, πάντα οι δικές μας προτάσεις "που οι συντάκτες του τάδε μέσου, τις ξέχασαν...". Αυτή είναι όμως και η ομορφιά τους

Η αλήθεια είναι ότι δεν είχαμε πετύχει μέχρι στιγμής κάποια λίστα σχετικά με τις ταινίες των 10s και το διάσημο site  Indiewire ήρθς να διορθώσει εν μέρει αυτή την αδικία, φυσικά κατά το ήμισυ και να δημοσιεύσει μια λίστα με τις καλύτερες 50 ταινίες (σύμφωνα με τους συντάκτες του) για το πρώτο μισό της δεκαετίας του 10.

Και φυσικά η μεγάλη έκπληξη είναι η παρουσία του "Κυνόδοντα" του Γιώργου Λάνθιμου στο Νο 2 (!). Ενα φιλμ που μπορεί να έφτασε μεν στην 5άδα του Ξενόγλωσσου Όσκαρ το 2011 και να βραβεύτηκε στις Κάννες, αλλά στην Ελλάδα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν εκτιμήθηκε όσο μάλλον της άξιζε, ενώ σίγουρα πρόκειται για μια από τις πιο πολυσυζητημένες ελληνικές ταινίες, ever. Ότι και αν σημαίνει αυτό. Το Indiewire επισημαίνει ότι αποτέλεσε καταλύτη για το ελληνικό weird wave, ενώ αποθεώνει το χιούμορ του, την τρέλα του, το χαρακτηρίζει κάτι "καινούριο", ενώ γράφει και πολύ καλά λόγια για την φωτογραφία του Θύμιου Μπακατάκη.

Επιλαχούσες ταινίες που δεν χώρεσαν στην 50άδα, γράφουν για τα "Sightseers", "The great beuty", "Force majeure", "Exit through the gift shop", "Animal Kingdom", "Blue Valentine", "Rust & Bone", "Shame", "The wolf of Wall Street", "Bullhead", "Fish Tank" (συμφωνούμε σε όλες), ενώ αφιερώνουν και μια παράγραφο σε ταινίες που τις θαύμασαν περισσότερο από ότι πραγματικά τις αγάπησαν, όπως τα "Post tenebras lux", "Berberian sound studio", "Goodbye to language", The deep blue sea", "Beyond the hills", "Stray dogs", "Carlos", "The Turin horse". 

Συνολικά το Top-50 του Indiewire είναι μια ενδιαφέρουσα λίστα, όπου αν έλειπαν τα Certified Copy, White material, Margaret, Night moves, Spring breakers και τα αντικαθιστούσαν, π.χ. τα Animal Kingdom, Whiplash, Bullhead, Gone girl, Blue Valentine, θα ήταν ακόμα καλύτερη! 

1. Α separation

2. Κυνόδοντας

3. Under the skin

4. The act of killing

5. Holy Motors

6. Blue is the warmest color

7. Certified copy

8. Inherent Vice

9. A prophet

10. Inside Llewyn Davis

11. Upstream color

12. The tree of life

13. Stories we tell

14. Leviathan

15. Her

16. Once upon a time in Anatolia

17. Tabu

18. Enter the void

19. Frances Ha

20. The master

21. Foxcatcher

22. The hunt

23. Melancholia

24. Two days one night

25. Zero Dark Thirty

26. Mother

27. Amour

28. Kill List

29. Selma

30. Bridesmaids

31. No

32. White material

33. 12 years a slave

34. Uncle Boonmie

35. Black Swan

36. This is not a film

37. Margaret

38. Only lovers left alive

39. Moonlight Kingdom

40. Nightcrawler

41. Martha Marcy May Marlene

42. Night Moves

43. Tinker Tailor Soldier Spy

44. Gravity

45. Inception

46. Birdman

47. Tom from the farm

48. Boyhood

49. Drive

50. Spring Breakers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos