Πόσο ακριβείς είναι οι δεινόσαυροι του Jurassic Park;

Published: 15 Jun 2022, 13:00
Συντάκτης:

Το Jurassic World: Dominion που προβάλλεται ήδη στις ελληνικές είθουσες, κλείνει την δεύτερη τριλογία του σύμπαντος του Jurassic Park του Steven Spielberg που για πρώτη φορά άνοιξε τις πύλες του το 1993 και μας σύστησε μεταξύ άλλων τον Τυραννόσαυρο Ρεξ, τον Γιγαντόσαυρο, τον Τρικεράτοπα, τον Βραχιόσαυρο και άλλους. Μετά από έξι ταινίες, ίσως το franchise να ολοκληρώθηκε, αν και ποτέ δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το κινηματογραφικό μέλλον. Από όλους τους δεινόσαυρους που μας γνώρισε η σειρά ταινιών, ένας είναι αυτός που έχει αποδοθεί εντελώς εσφαλμένα: ο βελοσιράπτορας (velociraptor).

<a href="/en/tainies/jurassic-world-dominion/66576">Jurassic World: Dominion</a>ΣΧΕΤΙΚΑJurassic World: Dominion

Ο συγγραφέας του Jurassic Park, Michael Crichton είχε διάφορες ιδιότητες. Ήταν γιατρός, ανθρωπολόγος, ακόμα και σκηνοθέτης (The First Great Train Robbery με τον Sean Connery και τον Donald Sutherland και δημιουργός της σειράς ER με τον George Clooney). Ένα πράγμα όμως δυστυχώς δεν ήταν. Ειδικός στους δεινόσαυρους.

Ο παλαιοντολόγος Jim Kirkland μίλησε στο Variety και είπε «υπήρχε ένα βιβλίο που μπέρδεψε τον Δεινόνυχο με τον Βελοσιράπτορα και αυτό είναι ανόητο». Το βιβλίο στο οποίο αναφέρεται είναι του Greg Paul, το Predatory Dinosaurs of the World, του 1988. Το βιβλίο αποτέλεσε βάση για το βιβλίο του Crichton πάνω στο οποίο με την σειρά της βασίστηκε η σειρά ταινιών, Jurassic Park. Ο βελοσιράπτορας του Crichton επομένως φαίνεται να μοιάζει περισσότερο με τον Δεινόνυχο. Στην πραγματικότητα ο Βελοσιράπτορας θα ήταν μικρός σε μέγεθος, λιγότερο από μισό μέτρο ύψος (γύρω στα 45 εκ.). Στο βιβλίο όμως μοιάζει περισσότερο με τον Δεινόνυχο. Σύμφωνα με την άποψη του Kirkland, ο λόγος που αναφέρονται ως Βελοσιράπτορες και όχι ως Δεινόνυχοι είναι επειδή είναι πιο εύκολο να το πεις (στα αγγλικά ακούγεται πιο εύκολο, γιατί raptor σημαίνει ούτως ή άλλως αρπακτικό οπότε velociraptor είναι πιο εύηχο από το Deinonychus). Έπειτα, στην ταινία ο Spielberg επέμενε να είναι πιο μεγάλου μεγέθους, και έτσι κατέληξε τελικά να θυμίζει ένα άλλο είδος δεινόσαυρου, τον Utahraptor. Ονομάστηκε έτσι γιατί ανακαλύφθηκε το 1990 στην Γιούτα (Utah) από την ομάδα του Kirkland. Είναι πιο μεγάλου μεγέθους, σε μέγεθος αρκούδας περίπου με νύχια 10 ιντσών. Ονομάστηκε έτσι το 1992 σε μια εφημερίδα από τον Kirkland, ένα χρόνο δηλαδή πριν το πρώτο Jurassic Park, που βγήκε στις αίθουσες τον Ιούνιο του 1993. Τότε είχε προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον και έγκριτα περιοδικά και εφημερίδες ασχολήθηκαν με το θέμα, όπως το Discovery που το έκανε και εξώφυλλο.

Ο Steve Brusatte, παλαιοντολόγος-σύμβουλος στην ταινία Jurassic World: Dominion, επιβεβαίωσε ότι τα αρπακτικά της ταινίας είναι επηρεασμένα σε μεγάλο βαθμό από εκείνα που ανακάλυψε ο Kirkland. «Ο Utahraptor είναι ένα πολύ μεγάλο αρπακτικό. Πιστεύω ότι έπαιξε ρόλο στο πώς οραματίζονταν τα αρπακτικά». Η δουλειά του Brusatte στην ταινία ήταν συμβουλευτική, να απαντά σε τυχόν ερωτήσεις είχαν οι δημιουργοί σχετικά με τους δεινόσαυρους. Στόχος του ήταν να κάνει την νέα ταινία Jurassic World την πιο ακριβή αναπαράσταση δεινόσαυρου, με μια όμως σημαντική λεπτομέρεια: τα φτερά.

«Είμαι πολύ ευχαριστημένος με τα φτερά. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πράγμα από όλα, γιατί ξέρουμε ότι οι δεινόσαυροι είχαν φτερά για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα» Το 1996 έγινε γνωστό ότι οι δεινόσαυροι έχουν προγόνους πτηνά, με αποτέλεσμα να τους μείνει το φτερωτό εξωτερικό περίβλημα. Οπότε το να βλέπουν συνεχώς να διαιωνίζεται μέσα από τις ταινίες η ιδέα ότι η όψη του δεινόσαυρου ήταν σαν ερπετού, ήταν πάντα κάτι ενοχλητικό για τους παλαιοντολόγους. Ο Brusatte κατάλαβε γιατί η σειρά ταινιών δεν έβαλε ποτέ φτερά στους δεινόσαυρους, μιας και η πρώτη ταινία είχε βγει πριν την αποκάλυψη και μετά διατήρησαν αυτό που είχαν φτιάξει. Ο Kirkland δεν συμφωνεί. «θα μπορούσαν απλώς να πουν, αρχικά χρησιμοποιούσαμε DNA βατράχου, ενώ τώρα χρησιμοποιούμε DNA κοτόπουλου, άρα έχουμε πολύ καλύτερους δεινόσαυρους». Ο Kirkland, ο οποίος συμμετείχε στην ονομασία 23 ειδών δεινοσαύρων, που ωστόσο αποτελούν το 1% όλων των ειδών, έχει πολλές επιφυλάξεις με την ταινία. «Ενώ η συμπερίληψη φτερών είναι μια μεγάλη επιτυχία για την απεικόνιση των δεινοσαύρων, το πορτρέτο των αρπακτικών δεν είναι ακόμα ακριβές. Τους δείχνουν λίγο έξυπνους. Εννοώ ότι την εποχή που ζούσαν ήταν το πιο έξυπνο ον στον πλανήτη. Είχαν έναν εγκέφαλο στο μέγεθος μια γάτας, άρα έναν αρκετά αξιοπρεπή εγκέφαλο. Ίσως πεις, έχουν την διάνοια ενός οπόσουμ. Που ξέρετε έχουν την ικανότητα να καταλάβουν ότι ένας άνθρωπος είναι φίλος τους και έχουν ορισμένες ικανότητες. Αλλά δεν κάνουν ανώτερα μαθηματικά. Και δεν είναι τόσο έξυπνοι, όσο, ας πούμε, ένας λύκος»

Η άποψη του MOVE IT για το "Jurassic World Dominion

Δεν είναι βέβαια όλα λάθος. Ο Utahraptor πιθανότατα ήταν σε αγέλες και ήταν πολύ γρήγορος και θανατηφόρος όσο φαίνεται και στις ταινίες. Ο Brusatte που ο αγαπημένος του δεινόσαυρος είναι ο T-Rex, ξέρει ότι ίσως και να μην είναι απόλυτα ακριβής η αναπαράσταση, αν και χωρίς αμφιβολία ήταν ένας τερατώδης θηρευτής. «Ήταν μακράν ο μεγαλύτερος κρεατοφάγος σε αυτό το οικοσύστημα. Σε άλλα μέρη όμως του κόσμου υπήρχαν άλλοι κορυφαίοι θηρευτές. Και έτσι στην πραγματική ζωή ο T-Rex δεν θα είχε συναντήσει τον Γιγανοτόσαυρο, ο οποίος ζούσε στην Νότια Αμερική και μάλιστα δεκάδες εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα». Σε αυτό που συμφώνησαν και οι δύο είναι ότι η επαναφορά δεινοσαύρων στην ζωή σίγουρα δεν είναι καλή ιδέα, μιας και αυτό διαπραγματεύεται η τελευταία ταινία. «Θα ήταν ουσιαστικά εξωγήινοι στον κόσμο μας. Για να επιβιώσουν σε αυτό τον κόσμο, θα ήταν σαν να επιζούσαμε σε άλλον πλανήτη. Οπότε πιστεύω θα ήταν σκληρό» σύμφωνα με τον Brusatte, ενώ ο Kirkland ομολογεί «δεν μπορώ να πω ότι δεν θα πήγαινα να το δω, αν το έκαναν. Αλλά ηθικά, ναι. Είναι ανώμαλο».

Πρώτη δημοσίευση: 15 Jun 2022, 13:00
Ενημέρωση: 15 Jun 2022, 13:01
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
21 hours

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos