Οι οσκαρικοί "πειρατές" τείνουν να γίνουν μια σπάνια φυλή

Published: 16 Feb 2022, 15:13

Πριν από είκοσι χρόνια, πειρατικές κόπιες όλων των υποψήφιων για Όσκαρ ταινιών διέρρεαν στο διαδίκτυο πριν από την επίσημη τελετή απονομής των βραβείων. Σήμερα, οι… πειρατές έχουν γίνει μια μάλλον σπάνια ράτσα. Αυτό δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα της αυξημένης προστασίας κατά της πειρατείας. Στην πραγματικότητα, η στροφή στις streaming πλατφόρμες είχε πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο.

<a href="/en/nea/flee/66227">Flee</a>ΣΧΕΤΙΚΑFlee

Τα Όσκαρ είναι το πιο αναμενόμενο event απονομής κινηματογραφικών βραβείων της χρονιάς, με εκατοντάδες εκατομμύρια θαυμαστές του κινηματογράφου σε όλο τον κόσμο να το περιμένουν με αγωνία. Είναι, επίσης, και μια μεγάλη πρόκληση για τους πειρατές ταινιών. Παραδοσιακά, παρατηρούταν μια έκρηξη στις μη εξουσιοδοτημένες λήψεις των ταινιών που κέρδιζαν τελικά ένα ή και περισσότερα βραβεία. Ήταν κάτι πολύ συνηθισμένο, ειδικά στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Όμως, με τα χρόνια κάτι φαίνεται να έχει αλλάξει δραματικά. Την περασμένη δεκαετία, μόνο οι μισές από όλες τις υποψήφιες ταινίες διέρρευσαν ως πειρατικές προβολές, ενώ πέρυσι για πρώτη φορά το ποσοστό αυτό έπεσε κάτω από το 10%. Από τις υποψήφιες για Όσκαρ ταινίες του τρέχοντος έτους, μόνο τρεις διέρρευσαν, διατηρώντας το χαμηλό επίπεδο του περασμένου έτους.

Ο αριθμός των διαρροών «υψηλής ποιότητας», ωστόσο, παραμένει πολύ υψηλός. Πρόκειται για ταινίες σε HD ή Blu-Ray που έκαναν πρεμιέρα σε πλατφόρμες όπως το Netflix, το HBO Max και η Disney+.

Όταν μια ταινία κάνει πρεμιέρα σε streaming υπηρεσία, γίνεται συνήθως διαθέσιμη σε πειρατικούς ιστότοπους την ίδια ημέρα, με τους θεατές να μπορούν να πάρουν στα χέρια τους μη εξουσιοδοτημένα αντίγραφα των ταινιών πολύ πιο γρήγορα από την κινηματογραφική του πρεμιέρα. Αυτό συνέβη και με το "The Power of the Dog", το οποίο ηγείται των φετινών Όσκαρ με 12 υποψηφιότητες. Η ταινία, με πρωταγωνιστές τους Benedict Cumberbatch και Kirsten Dunst κυκλοφόρησε την 1η Δεκεμβρίου, αλλά η κόπια της διέρρευσε ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι σίγουρα οι ημέρες δόξας των πειρατικών προβολών όπως τις γνωρίζαμε μέχρι τώρα έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Και ακόμα πιο σίγουρα ότι οι “διαρροές” παραμένουν υπαρκτές, παίρνοντας πλέον μια νέα θέση στη δραστικά μεταβαλλόμενη βιομηχανία ταινιών και την άνοδο των streaming υπηρεσιών.

Mάρω Ζουγανέλη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos