Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile

Η ταινία καταπιάνεται με μία από τις μεγαλύτερες εγκληματικές φιγούρες της σύγχρονης ιστορίας, τον serial-killer, Ted Bundy, ο οποίος ομολόγησε 30 δολοφονίες γυναικών αν και πιστεύεται ότι ευθύνεται για αρκετά περισσότερες. Η ιστορία του είναι ήδη αντικείμενο της mini σειράς ντοκιμαντέρ του Netflix «Conversations With a Killer: The Ted Bundy Tapes», σκηνοθετημένο όπως και αυτή η ταινία από τον Joe Berlinger.

Η άποψή μας για το σχετικό ντοκιμαντέρ του Netflix

O Ted Bundy ενσαρκώνεται εδώ από τον Zac Efron, (που εκτελεί και χρέη executive producer) ο οποίος πλαισιώνεται από ένα εντυπωσιακό καστ που περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλους τη Λilly Collins, τη Kaya Scodelario και έναν απολαυστικό John Malkovich. Ο Efron δίνει εξ αρχής την εντύπωση ότι παρόλο που δεν καταφέρνει να αποτυπώσει τις διαφορετικές πτυχές της προσωπικότητας του εξαιρετικά πολύπλευρου και επιδέξιου εγκληματία, αν μη τι άλλο αποτελεί μία ταιριαστή επιλογή χάρη στην καθαρή, εφηβική σχεδόν ομορφιά του και την αίσθηση αθωότητας και εμπιστοσύνης που εμπνέει.

Γιατί αυτό που ξεχωρίζει την υπόθεση «Ted Bundy», πέρα από τον εξαιρετικά υψηλό αριθμό των θυμάτων και τη βιαιότητα των δολοφονιών, είναι ότι ο ίδιος ήταν ένα άτομο υπεράνω πάσης υποψίας. Φοιτητής νομικής, κοινωνικός, ευπαρουσίαστος, με μόρφωση και λέγειν, καμία σχέση δεν είχε με την εικόνα που θα σχημάτιζε η κοινή γνώμη για τον θύτη των στυγερών αυτών εγκλημάτων σε 7 διαφορετικές πολιτείες των ΗΠΑ.

Η ταινία είναι βασισμένη στα απομνημονεύματα της Liz Kendall, μιας ανύπαντρης μητέρας με την οποία ο Bundy διατηρούσε σταθερή σχέση. Για αυτό το λόγο, ελάχιστα ασχολείται με τη φύση και την εξαιρετική βιαιότητα των εγκλημάτων, την εγκληματική προσωπικότητα του Bundy ή τη διαδικασία της δίκης, αγγίζοντας όλα τα παραπάνω καθαρά επιδερμικά. Επιλέγει αντίθετα ως άξονά της, τη φαινομενικά ακίνδυνη και γοητευτική φιγούρα του Bundy, χτίζοντας έτσι την ιστορία της, πλανεμένη και αυτή όπως η ηρωίδα της, από τη γοητεία του, απωθώντας το σενάριο του να είναι ένοχος, ως εντελώς παράλογο, σαρκάζοντας ίσως τις επιφανειακές αντιλήψεις και την ευκολία με την οποία η εικόνα καμιά φορά πείθει περισσότερο από τη λογική και τις αποδείξεις.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να διέπεται κάθε σκηνή που κάποια κοπέλα γοητεύεται από το χαμόγελό του και η νεαρή Liz αναπολεί τις στιγμές του έρωτά τους, από μία τραγική ειρωνεία. Αφήνει όμως ανεκμετάλλευτα το σασπένς και τον τρόμο που μια ταινία με αντικείμενο μία τόσο πολύπλοκη εγκληματική φιγούρα, μπορούσε να προκαλέσει.

Το κυριότερο ωστόσο πρόβλημα της είναι ο ίδιος ο χαρακτήρας της Liz, η οποία αποδεικνύεται εκνευριστικά αδύναμη και αφελής, παραμένει σαγηνευμένη μέχρι το τέλος και  δείχνει περισσότερο να θλίβεται για το χαμένο της έρωτα παρά να φρίττει με τα θύματα που ο άνδρας της ζωής της άφησε πίσω του.

Έτσι παρόλο που η ταινία παραμένει πιστή στο ύφος της, αποτυπώνει τελικά περισσότερο τη δημόσια εικόνα του Bundy, χωρίς να προσπαθεί να σκάψει βαθύτερα. Κλείνοντας έτσι με τη μακρά λίστα που κατανομάζει όλα τα γνωστά θύματα του, αφήνει την αίσθηση στο θεατή, ότι η ιστορία αυτή ήταν στην πραγματικότητα, πολύ πιο φριχτή, δραματική, πολύπλοκη και αγωνιώδης απ’ ότι τελικά μας παρουσιάστηκε.

Θα το δούμε προσεχώς στις ελληνικές αίθουσες από την Spentzos Films.

Published: 25 May 2019, 03:59
Τίτλος:
Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
110
Εταιρία διανομής: 
ΧΟΡΗΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πρώτο Φεστιβάλ Κιμώλου. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 25 Ιουνίου ως την...
2 ώρες

Η Γκρέτα Γκέργουιγκ σκηνοθετεί Μέριλ Στριπ, Σίρσα Ρόναν και Τιμοτέ Σαλαμέ

Οι «Μικρές Κυρίες» της Λουίζα Μέι Αλκοτ αφορούν στην ιστορία της ενηλικίωσης τεσσάρων αδελφών...
22 ώρες

"Glow" season 3: Τρέιλερ σκέτη ακολασία!

Η σειρά του Netflix “GLOW” a.k.a. “Gorgeous Ladies of Wrestling” έκανε την εμφάνισή της...
22 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο