Θα το βρείτε: Cosmote TV

Σύνοψη: “Όλοι ξέρουν ποιός κέρδισε. Δεν ξέρουν όμως όλοι το πως”. Αυτά λέει, από το trailer κιόλας της ταινίας, ο Benedict Cumberbatch περιγράφοντας λιτά και ολοκληρωμένα το Brexit. Πρωταγωνιστεί στην ταινία στο ρόλο του Dominic Cummings, του αρχιτέκτονα της καμπάνιας υπέρ της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουνίου του 2016. Μέσα από τα μάτια του βλέπουμε το στήσιμο της καμπάνιας και το παρασκήνιο το οποίο οδήγησε στο αποτέλεσμα της επικράτησης του leave, από της απαρχές της εκστρατείας μέχρι  τη σύλληψη του slogan Take Back Control, ενώ γνωρίζουμε και τους ανθρώπους που εργάστηκαν για αυτό.

Άποψη: Η ταινία δεν προσπαθεί να λειτουργήσει ως ένα αμερόληπτο χρονικό της προεκλογικής καμπάνιας, αντίθετα θέτει διαρκώς ερωτήματα γύρω από τα γεγονότα και προτρέπει το θεατή να προβληματιστεί. Παρ’ όλα αυτά το Brexit είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα μια βιογραφία. Ο Cummings είναι διαρκώς στο επίκεντρο με αποτέλεσμα η συμβολή, οπότε και οι ευθύνες, των υπολοίπων να παραμερίζονται ελαφρώς, ενώ δεν αφήνει και το χρόνο για την εις βάθος εξερεύνηση των θεμάτων των οποίων αγγίζει. Ωστόσο οφείλει κανείς να αναγνωρίσει πως ο James Graham που υπογράφει το σενάριο της ταινίας δεν επαφίεται στην απλοϊκή λύση να παρουσιάσει τους υποστηρικτές του leave ως απλά κακούς και τους υποστηρικτές τους stay ως καλούς, αντίθετα επιλέγει να αναδείξει την ηθική και τον οπορτουνισμό που διέπει τον κάθε χαρακτήρα ανεξάρτητα από τη μεριά που υποστήριξε.

To Brexit θα μπορούσε να είναι πολιτικό θρίλερ που δεν σου επιτρέπει να πάρεις τα μάτια σου από   εκείνο, αλλά δυστυχώς ποτέ δεν καταφέρνει να φτάσει αυτόν ακριβώς το ρυθμό. Χωρίς να καταντάει ποτέ βαρετό, είναι φανερό πως δεν καταφέρνει να γίνει η ταινία που θα μπορούσε να είναι καθώς αναλώνεται σε πομπώδεις ομιλίες και χάνεται στη πληθώρα των θεμάτων που θίγει. Ακόμα το γεγονός πως η ταινία επικεντρώνεται τόσο ολοκληρωτικά στο Cummings κάνει τον ήρωα αλλά κυρίως τους χαρακτήρες που τον πλαισιώνουν να φαντάζουν ψεύτικοι καθώς εκείνος παρουσιάζεται μεγαλοφυής ενώ οι υπόλοιποι μάλλον ως καρικατούρες. Ακόμα όμως και με αυτό το υλικό ο Toby Haynes, σκηνοθέτης της ταινίας με προϋπηρεσία στα τηλεοπτικά Doctor Who & Sherlock, καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον του θεατή και να οδηγήσει την ταινία σε μια αρκετά ενδιαφέρουσα κλιμάκωση.

Όταν μια ταινία στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον πρωταγωνιστή της, όπως εξάλλου συμβαίνει με τις περισσότερες βιογραφίες, η επιτυχία ή αποτυχία της εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την ερμηνεία του. Αυτό είναι ένα στοίχημα που κερδίζει ο Cumberbatch, όπως έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν και το Brexit οφείλει σε αυτόν το μεγαλύτερο κομμάτι της επιτυχίας του. Αν και εμφανισιακά απέχει αρκετά από τον πραγματικό Cummings, γεγονός που δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για τους περισσότερους αφού δεν είναι ευρέως γνωστός, τόσο η ομιλία του όσο και η κινησιολογία του πείθουν το θεατή. Το «πρόβλημα» με την ερμηνεία του είναι πως επισκιάζει όλες τις υπόλοιπες.

Λόγω της επικαιρότητας των γεγονότων και της καθηλωτικής ερμηνείας του Cumberbacth το Brexit αποτελεί μια αρκετά ενδιαφέρουσα ταινία. Όταν ανακοινώθηκε η παραγωγή της και διέρρευσε κομμάτι του σεναρίου πολλοί έσπευσαν να τη χλευάσουν, όμως εν τέλει καταφέρνει να αποδείξει πως είχαν άδικο.

Πρώτη δημοσίευση: 13 Jan 2019, 15:21
Ενημέρωση: 27 Jan 2022, 15:21
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Brexit (Brexit)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
92
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos