Το αμάρτημα της μητρός μου

Το αμάρτημα της μητρός μου
Δημοσίευση: 25 Οκτ. 2014, 05:36

Το πρώτο ελληνικό διήγημα με ψυχαναλυτική δομή

Η ψυχαναλυτική θεραπεία τη συγχώρεσης

Το Αμάρτημα της Μητρός μου του Γεωργίου Βιζυηνού αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα διηγήματα της ελληνικής πεζογραφίας κι ένα σπάνιο κείμενο για την παγκόσμια λογοτεχνία, από το οποίο εμπνεύστηκε για ακόμα μια φoρά ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης. Μετά από τη σπουδαία ανταπόκριση του κοινού κατά την πρώτη χρονιά παραστάσεων σε όλη την Ελλάδα, μεταφέρεται στο Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες για λίγες μόνο παραστάσεις.

Το κυρίαρχο στοιχείο στα έργα του Δ. Αβδελιώδη είναι ο τρόπος εκφοράς του λόγου. Κάθε κείμενο, είτε θεατρικό είτε λογοτεχνικό, προσφέρεται σαν μια παρτιτούρα που θα πρέπει να ερμηνευθεί σωστά, για να μπορέσει να αναδείξει τις διακυμάνσεις και την πραγματικότητα των αισθημάτων και των ιδεών που δημιουργούν τη συγκίνηση.

Το Αμάρτημα της Μητρός μου με τους Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο και Ρένα Κυπριώτη παρουσιάζεται με αυτή τη μέθοδο υποδειγματικά επάνω στην απόδοση και την ερμηνεία ενός λογοτεχνικού κειμένου. Θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης. Παίζουν: Κωνσταντίνος Γιανακόπουλος, Ρένα Κυπριώτη

Το αυτοβιογραφικό διήγημα Το Αμάρτημα της Μητρός μου αναφέρεται στις απελπισμένες αλλά μάταιες προσπάθειες της Μητέρας του Βιζυηνού να σώσει από το θάνατο το άρρωστο, μικρό της κορίτσι. Οι ενοχές της απώλειας ακολούθως, την ωθούν σε δυο αλλεπάλληλες υιοθεσίες κοριτσιών, που γίνονται όμως η αιτία να παραμεληθούν τα άλλα τρία ορφανά από πατέρα αγόρια της, και να στερηθούν των φροντίδων της. Όταν μεγαλώνουν και γίνονται άνδρες, ακόμα δεν μπορούν να κατανοήσουν αυτή την άστοχη εμμονή, της μητέρας τους. Αργότερα, ύστερα από χρόνια, επιστρέφοντας από τις σπουδές του στη Γερμανία ο μεσαίος της γιός, ο ίδιος ο συγγραφέας, μαθαίνει έκπληκτος από τη μητέρα του, το τραγικό μυστικό της..

Θησείον – Ένα θέατρο για τις τέχνες Τουρναβίτου 7 Θησείο. Τηλ. 210 3255444. Παραστάσεις: Εως 25 Νοεμβρίου 2014¨, Δευτέρα 21.00, Τρίτη 21.00 Ticket Services: Πανεπιστημίου 39 (εντός Στοάς Πεσμαζόγλου) Τηλεφωνική αγορά: 210 7234567 ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ Κανονικό: 12 Φοιτητικό, άνω των 65, ανέργων: 10 ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ 60 λεπτά

Δημοσίευση: 25 Οκτ. 2014, 05:36
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Frankenstein's Army

Frankenstein's Army

Σύνοψη: Κατά το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, μια μικρή ομάδα Σοβιετικών που επιστρέφει...
3 ώρες