Space Blanket

Δημοσίευση: 8 Νοε. 2010, 20:23

"Είμαστε φαντασιόπληκτα δημιουργικοί!"


Οι Space Blanket σχηματίστηκαν το 2009, με μουσικές επιρροές που οδήγησαν στη δημιουργία ενός ηχητικού κοκτέιλ αποτελούμενο από Nu disco beats, βρώμικες μπασογραμμές, γαλλικά synthesizer, guitar riffs και φωνητικά.  Σε συνδυασμό με παράλληλη προβολή βίντεο, εικόνων και γραφικών που οι ίδιοι επεξεργάζονται και διαμορφώνουν σε πραγματικό χρόνο, το αποτέλεσμα είναι ένας οπτικοακουστικός ανεμοστρόβιλος live electronic disco & indie.
Πρόσφατα έκαναν ένα remix στο Bird1, κομμάτι από τον καινούργιο δίσκο “Barking” των θρυλικών Underworld. To remix έγινε στα πλαίσια διαγωνισμού του γνωστού portal ηλεκτρονικής μουσικής Beatport. Ανάμεσα σε πάνω από 340 συμμετοχές οι Space Blanket διακρίνονται για το remix τους και ηγούνται των ψήφων όντας σταθερά στην πρώτη δεκάδα τις πρώτες μέρες ψηφοφορίας. H ψηφοφορία ολοκληρώνεται στις 16/11. Για να ακούσετε το Bird1 (Space Blanket remix), αλλά και να ψηφίσετε για την ελληνική συμμετοχή ακολουθήστε το παρακάτω link.

http://www.beatportal.com/remix/detail/bird1-space-blanket-remix (Η επιλογή “spin it” για να ψηφίσετε εμφανίζεται αφότου κάνετε registration sto site και sign in στη σελίδα).

Επόμενο προγραμματισμένο live στις 30/12 στο bios, όπου εμφανίζονται μαζί με τους Expert Medicine.

 

1. Πως δημιουργήθηκαν οι Space Blanket και ποιοι είναι πίσω από αυτούς;

Μια τυχαία συνάντηση σε ένα στούντιο, ξημερώματα κάποιου καλοκαιριού, και ένας κοινός γνωστός ήταν η αφορμή για να πατήσουμε στη διαστημική κουβέρτα και να ξεκινήσουμε τη μπάντα. Οι Space Blanket αποτελούνται από τους Abdul & Biscuit με τον Abdul σε φωνητικά, κιθάρες και synths και τον Biscuit σε synths, φωνητικά και visuals. Στην αρχή της συνεργασίας δοκιμαστήκαμε ως ντουέτο Dj - Vj στο Μεταλλείο club στη Σέριφο, όπου και συνειδητοποιήσαμε ότι το κοκτέιλ πίνεται και αρέσει και σε άλλους, με αποκορύφωμα τα 2 live μας φέτος εκεί, όπου το μαγαζί γέμισε από κάθε είδους party animal και μη. Ακόμα παίζουμε κάθε καλοκαίρι εκεί και θα συνεχίσουμε να παίζουμε.

2. Η μουσική των Space Blanket λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο σα μια ασπίδα προστασίας, με τον ίδιο τρόπο που μια κανονική space blanket -"διαστημική κουβέρτα"- λειτουργεί ισοθερμικά και προφυλάσσει;

Η μουσική μας λειτουργεί απωθητικά σε κάθε τι μουσικά αντιαισθητικό αλλά και στα κουνούπια! Ισοθερμικά σίγουρα αφού η θερμοκρασία και τα decibels ανεβαίνουν μέχρι να κοκκινίσουν και να παραμείνουν εκεί.

3. Κάπου λέτε "Hey mom, where's my space blanket? I feel a little bit down to earth now". Προτιμάτε μια ζωή φαντασιόπληκτη, τίγκα στα δημιουργικά όνειρα, με το νου να χάνει με όμορφο τρόπο το μέτρο ή κάποιου είδους υπερδράση που θα αλλάξει τα πράγματα; Και πόσο υπεύθυνος είναι και ο καθένας μας αν νιώθει grounded ("γειωμένος") και δε κάνει τίποτα γι' αυτό;

Το συγκεκριμένο track ακούει στο όνομα Party Animal… Πρόκειται για μια διαστημική, εσωτερική έξαψη έντασης και συναισθημάτων παρόμοια με αυτή που εισπράττουμε εμείς όταν γράφουμε και παίζουμε κάθε κομμάτι μας. Εννοείται ότι είμαστε φαντασιόπληκτοι και φαντασιόπληκτα δημιουργικοί προσπαθώντας να μεταδώσουμε την ενέργεια αυτή και σε άλλους με σκοπό την απώλεια του μέτρου και τη μετάβαση σε κατάσταση έκστασης. Όσον αφορά τη ''γείωση'' του καθένα μας, είναι περισσότερο προσωπική αναζήτηση το ζήτημα παρά ευθύνη μάλλον..

4. Στα live σας παρατηρούμε μια κυκλικής δημιουργίας ένταση. Τα ηχεία φωνάζουν, έπειτα εσείς κατεργάζεστε την ενέργεια και ξεσαλωμένα αφηνιασμένοι τη μεταδίδετε στο κοινό. Πόσο σημαντική είναι η ένταση αυτή;

Με λίγα λόγια ανέλυσες ακριβώς τους στόχους των Space Blanket. Διατάσεις μετά από κάθε live (εννοώντας κοινό και εμάς) καθώς και ένα χαλαρωτικό ποτάκι...Α, και δεύτερη μπλούζα οπωσδήποτε..

5. Μιλήστε μας για το projection γραφικών σε real time που στήνετε στα live σας.

Τα visuals είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι των live μας. Η σύλληψη της ιδέας έγινε στην Αγγλία όταν ο biscuit έκανε την πτυχιακή του εργασία πάνω στην μουσική σύνθεση και παραγωγή. Από τότε η ιδέα εξελίχτηκε και διαμορφώθηκε στο επίπεδο που υλοποιείται σήμερα στα live των Space Blanket. Πρόκειται για μια πλατφόρμα που επιτρέπει τη προβολή video, εικόνων και γραφικών σε έναν ή περισσότερους projectors κατά την διάρκεια του live. Το output του projector ελέγχεται όχι από έναν VJ αλλά από εμάς τους ίδιους με αφετηρία τα μουσικά μας όργανα. Όταν δηλαδή εμείς τραγουδάμε, ή παίζουμε κιθάρα ή synths, ταυτόχρονα προκαλούμε και το projection σε απόλυτο συγχρονισμό. Είναι μια καινοτομία που ελάχιστα σχήματα έχουν υλοποιήσει στο εξωτερικό και αισθανόμαστε περήφανοι που πρώτοι εμείς καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε στην Ελλάδα... Είναι πολύ εντυπωσιακό και δύσκολο να το περιγράψεις με λόγια. Ελάτε σε ένα Space Blanket live και θα καταλάβετε τι εννοούμε.

 

6.Πως καταλήξατε να βρείτε τη φωνή σας και να δημιουργήσετε έναν ήχο όσο πιο "δικό σας" γίνεται;

Πιστεύουμε ότι η διαρκής ενασχόληση μας με τι μουσική ως ακροατές και ως μουσικοί μας οδηγεί στη διαμόρφωση του ήχου μας. Δουλεύουμε ασταμάτητα δίνοντας όλο μας τον εαυτό σε αυτό που κάνουμε. Τώρα κατά πόσο το πετυχαίνουμε είναι στην κρίση του καθενός... Εμάς μας αρέσει τέρμα πάντως!

7. Ο ήχος σας, άμεσος και ωμός, παραπέμπει κάπως στους διαταραξίες Justice. Ποια τα αγαπημένα σας συγκροτήματα ?

Πραγματικά ακούμε ο,τι φτάνει στα αυτιά μας και μας αρέσει...Ενδεικτικά : Justice, Digitalism, Bloody Beetroots, Soulwax, Mogwai, Bliss, Exposed By Observers και άλλα άπειρα ακόμα....Το άλμπουμ που μας συνέδεσε άμεσα όμως είναι ένα : Les Rythmes Digitales - Darkdancer

8. Πόσο δεδομένος μπορεί να θεωρηθεί ο ήχος σας; Θα σας ενδιέφερε να τον φτάσετε στα άκρα μολύνοντας τον περισσότερο ή να τον μπολιάσετε με επιρροές από εντελώς διαφορετικά ακούσματα;

Αυτή την περίοδο ασχολούμαστε με αυτό ακριβώς το πράγμα. Κάνουμε παραγωγή στα καινούρια μας κομμάτια που είναι up to date σε σχέση με τα παλιά και τα οποία θα αποτελέσουν το πρώτο μας Ep. Δεν έχουμε κανένα απολύτως κόλλημα σχετικά με το ηχητικό μπόλιασμα..Που ξέρεις μπορεί να ακούσετε κάνα τσέλο η hang drum με beat και γρέζια μαζί!!!!!!

9. Η χημεία σας μου θυμίζει ακούσια εκείνη των Pet Shop Boys. Ο Αλκαίος είναι η συμμετοχική δύναμη πρώτης γραμμής που ξεσηκώνει ενώ ο Κωνσταντίνος, κάπως πιο μαζεμένος, εκπλήσσει με την πώρωση που του βγαίνει σταδιακά. Πως θα προσδιορίζατε το ρόλο του καθενός σας;

Χα χα χα...Pet Shop Boys!!!! Θα σου αναφέρουμε ένα περιστατικό. Παίζαμε στο Mad day live λίγες μέρες πριν τη Γιορτή της Μουσικής. Στήνουμε τα μηχανήματα, κάνουμε soundcheck τύπου ''Speedy Gonzales'' και ξεκινάμε. Στο δεύτερο track, το ''Hate Me Or Love Me'', παρατηρώ τον biscuit να είναι φουλ συγκεντρωμένος, σοβαρός, μετρημένος πάνω στα μπλιμπλίκια του. Κάτι μέσα μου μού είπε ότι κάτι δεν πάει καλά. Στο επόμενο πλάνο είχε φάει την παρθενική του κλωτσιά... Από τότε τα σπάει και αυτός στα live...

10. Tι σας εμπνέει να δημιουργήσετε ?

Οτιδήποτε πραγματικά....ένας ήχος, ένα άκουσμα, μια συναυλία, ένα πάρτι, ένα πιάτο σούπα, ένα μηχάνημα, μια ιδέα, ένα jam και οτι άλλο μπορείς να σκεφτείς...Δεν υπάρχει συνταγή σε αυτό το θέμα..

Παναγιώτης Ευσταθιάδης

 


 

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ