Πέντε σκηνές που ο Πολ Ντάνο τρώει άφθονο κινηματογραφικό ξύλο

Δημοσίευση: 1 Απριλίου 2022, 19:13
Συντάκτης:

Όταν μιλάμε για τον Paul Dano, μιλάμε για έναν από τους πιο πολύπλευρους και ακομπλεξάριστους καρατερίστες. Ένας κοινός παρανομαστής σε κάθε ρόλο που τον έχουμε δει είναι ότι υποδύεται πολύ έντονους και παθιασμένους χαρακτήρες, όπως στις ταινίες There Will Be Blood, Okja, και 12 Years a Slave. Από το 2017 όμως δεν τον έχουμε δει πουθενά σε ρόλο ηθοποιού αλλά σε αυτόν του σκηνοθέτη και σεναριογράφου με την ταινία του Wildlife το 2018. Εννοείται ότι ανυπομονούσαμε για την πρόσφατη επιστροφή του στην μεγάλη οθόνη στον ρόλο του Riddler στο The Batman.

<a href="/tainies/fabelmans/67366">The Fabelmans</a>ΣΧΕΤΙΚΑThe Fabelmans

Με αφορμή τον τελευταίο του αυτό ρόλο, αξίζει να αναφέρουμε ότι έχει αναλάβει επίσης την συγγραφή του επόμενου graphic novel της DC με τίτλο Riddler: Year One. Ποιός θα μπορούσε άλλωστε να είναι καλύτερη επιλογή για να γράψει αυτό το origin story εκτός από το ίδιο τον Riddler? Το graphic novel αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο του 2022, και φυσικά δεν μπορούμε να περιμένουμε.

Πέρα από την συγγραφή και την υποκριτική όμως, ο Paul Dano έχει ακόμα ένα κινηματογραφικό ταλέντο: να τρώει πάρα πολύ ξύλο. Και επειδή δεν υποδύεται πάντα τους πιο συμπαθητικούς και αξιαγάπητους χαρακτήρες, δεν μπορούμε να πούμε ότι τον λυπόμαστε ιδιαίτερα κάθε φορά. Για τις σκηνές που τρώει ξύλο, διαθέτει επίσης ένα πολύ χαρακτηριστικό ουρλιαχτό που κάνει τον χαρακτήρα να φαίνεται πραγματικά αξιολύπητος. Ανάλογα με την υπόθεση της κάθε ταινίας και τον χαρακτήρα που υποδύεται, κρίνουμε αν του άξιζε το… ξύλο που έφαγε ή όχι.

Βλέπουμε παρακάτω κάποιες από τις κινηματογραφικές του ερμηνείες, και αποφασίζουμε αν δικαίως εξόργισε τον όποιο χαρακτήρα αναγκάστηκε να βιαιοπραγήσει εναντίον του . Οι παράγοντες φυσικά είναι πολλοί, και έχουν να κάνουν με το πόσο βίαιη είναι η σκηνή, πως επηρεάζεται η πλοκή της ταινίας, και αν συνεισφέρει κάπου στην συνολική εξέλιξη της ιστορίας.

5. The Batman: Ο Πολύ Σκληρός Riddler

Κατά ένα παράδοξο τρόπο στο The Batman δεν υπάρχει ούτε μία σκηνή που να πιάνονται στα χέρια ο Riddler και ο Dark Knight. H μόνη λίγο πιο έντονη σκηνή είναι όταν συλλαμβάνεται και του χτυπάνε το κεφάλι πάνω σε έναν πάγκο. Αν και πρόκειται για μία πολύ συμμαζεμένη σκηνή, την απολαμβάνουμε παρ’ όλα αυτά. Μας απογοητεύει όμως ότι μιλάμε για μία ταινία Batman που ο Paul Dano υποδύεται τον κακό, και δεν υπάρχει ούτε μια σκηνή έντονου τσακωμού μεταξύ των δυο.

Βία: 5

Πλοκή και Χαρακτήρας: 7

Του Άξιζε?: Ναι

4. Okja: F**k the police

Στο Okja ο Paul Dano υποδύεται έναν ακτιβιστή που διαδηλώνει υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, και δέχεται πολύ έντονη σωματική βία από την αστυνομία. Ένας χαρακτήρας που είναι φυσικό να δημιουργεί αντιπάθεια σε όσους έχουν κοινωνική εξουσία, μιας και προσπαθεί να κάνει κριτική σε αυτούς και τα συμφέροντα τους. Έχουμε δει δυστυχώς αρκετές τέτοιες διαδηλώσεις με ανθρώπους που παλεύουν για κάποια κοινωνική αλλαγή, για να ξέρουμε ότι αν και θλιβερή, η συγκεκριμένη σκηνή δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Βία: 8

Πλοκή και Χαρακτήρας: 7

Του Άξιζε?: Φυσικά και όχι

3. Prisoners: Η Πρώτη Ανάκριση

Από τις πιο σκληρές σκηνές αυτής της λίστας είναι από το Prisoners, όπου βέβαια αρκετά από αυτά που παθαίνει ο Paul Dano συμβαίνουν off-screen. Υπάρχει όμως μία σκηνή που ο Hugh Jackman βαράει επανειλημμένα τον Dano στο πρόσωπο μέχρι που γίνεται μια ματωμένη και παραμορφωμένη μάζα. Το πρόσωπο του παραμορφώνεται περισσότερο και από του Colin Farrel στον ρόλο του Πιγκουίνου στο Batman. Το νόημα της ταινίας χάνεται με τόση υπερβολική βία, αλλά παρ’ όλα αυτά η σκηνή βρίσκεται στο Top 5 μας. 

Βία: 9

Πλοκή και Χαρακτήρας: 7

Του Άξιζε?: Όχι

2. 12 Years a Slave: Του Άξιζε Και Με Το Παραπάνω

Η σκηνή από το αριστούργημα του Steve McQueen 12 Years a Slave, είναι το πιο απολαυστικό ξύλο που έχει φάει ποτέ κανείς on-screen. Όταν ο Solomon Northup έχει υπερβεί κάθε όριο από την χυδαία ρατσιστική συμπεριφορά που έχει ο χαρακτήρας του Dano απέναντι του, τον μαστιγώνει χωρίς κανένα έλεος με το ίδιο του το μαστίγιο. Μια στιγμή κάθαρσης για τον Solomon, όσο και για το κοινό. Αν και πρέπει μετέπειτα να υποστεί τις συνέπειες αυτής του της πράξης, η παραπάνω σκηνή εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά απολαυστική.

Βία: 9

Πλοκή και Χαρακτήρας: 9

Του Άξιζε?: Εννοείται

1. There Will Be Blood: Είμαι Τελειωμένος'

Δεν υπάρχει άλλη σκηνή που θα μπορούσε να είναι πρώτη έκτος από το φινάλε του There Will Be Blood. Ο χαρακτήρας του Daniel Day Lewis, Daniel Plainview, έχει βγει εκτός εαυτού και ο Eli Sunday, τον οποίο υποδύεται ο Dano, δεν έχει καμία ελπίδα απέναντι του. Αφού πρώτα τον κάνει να απαρνηθεί την θρησκεία του για δική του διασκέδαση, αρχίζει και του πετάει μπάλες του μπόουλινγκ με σκοπό να τον τραυματίσει. Όταν αυτό δεν πετυχαίνει αρχίζει να του πετάει τις μπουκάλες μέχρι να πέσει στο πάτωμα. Συνεχίζει να του χτυπάει το κεφάλι μέχρι που πεθαίνει μέσα σε μια λίμνη αίματος. Έπειτα ο Daniel Plainview συνεχίζει την ζωή του σαν τον κενό και φιλοχρήματο άνθρωπο που ήταν πάντα.

Είναι μία πολύ καλή ερμηνεία από τη μεριά του Dano, με όλο τον τρόμο και την απελπισία που μας μεταφέρει στα χέρια του τέρατος που υποδύεται ο Daniel Day Lewis. Παραμένει πραγματικά μυστήριο γιατί ο Paul Dano δεν προτάθηκε για Όσκαρ δεύτερου ρόλου (ή για οποιοδήποτε τέτοιου είδους μεγάλο βραβείο), όχι μόνο για το There Will Be Blood το 2007, αλλά και για καμία άλλη ερμηνεία του. Ο ρόλος του ως Eli Sunday, παραμένει η πιο δυνατή και αψεγάδιαστη ερμηνεία του μέχρι σήμερα.

Βία: 10

Πλοκή και Χαρακτήρας: 10

Του Άξιζε?: Ίσως

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos