Οι αληθινές ιστορίες πίσω από την σειρά "The First Lady"

Δημοσίευση: 20 Απριλίου 2022, 12:37
Συντάκτης:

Η νέα σειρά του Showtime, The First Lady, που στην Ελλάδα παρακολουθούμε από την COSMOTE TV,  διερευνά τα χρόνια στον Λευκό Οίκο που πέρασαν τρεις Πρώτες Κυρίες, η Betty Ford (Michelle Pfeiffer), η Eleanor Roosevelt (Gillian Anderson) και η Michelle Obama (Viola Davis). Γιατί το να είσαι πρώτη κυρία δεν είναι πάντα τόσο εύκολο και τόσο απλό. Όταν η Martha Washington έγινε η πρώτη Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ (σύζυγος του πρώτου προέδρου των ΗΠΑ, George Washington), σε γράμμα της στην ανιψιά της, περιέγραψε την ζωή της «πιο πολύ σαν πολιτική κρατούμενη από οτιδήποτε άλλο». Αν και τελικά προσαρμόστηκε στον ρόλο της προεδρικής συζύγου, πολλές μετέπειτα γυναίκες, από την Louisa Adams μέχρι την Melania Trump, υπήρξαν απρόθυμες να αναλάβουν τον σχετικό ρόλο. «Όταν οι άνθρωποι πρόκειται να επικρίνουν τα πάντα, από τις αιτίες που υποστηρίζετε κάτι μέχρι τα ρούχα που διαλέγετε, τότε πώς το κάνεις αυτό;» αναρωτιέται η Lisa Kathleen Graddy, επιμελήτρια της συλλογής των Πρώτων Κυριών στο Εθνικό Μουσείο Αμερικανικής Ιστορίας του Smithsonian. «Έχετε όλες τις δημόσιες πτυχές της δουλειάς. Αλλά δεν είναι ένα γραφείο για το οποίο τρέχετε. Και δεν έρχεται με πολιτικές πτυχές αλλά σας αντιμετωπίζουν σαν να ήταν».

<a href="/nea/truelove-fonos-i-praxi-agapis/69623">"Truelove": Φόνος ή πράξη αγάπης;</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Truelove": Φόνος ή πράξη αγάπης;

Η σειρά του Aaron Cooley μας δείχνει τις ζωές τριών Πρώτων Κυριών, με τα δέκα επεισόδια της πρώτης σεζόν να εστιάζουν στην ζωή των γυναικών από τα νεανικά τους χρόνια μέχρι όταν συνάπτουν σχέση με τους συζύγους τους και στέκονται δίπλα τους στην προεκλογική καμπάνια αλλά και μετά από αυτήν. Παρότι έχουν αρκετές διαφορές μεταξύ τους, οι τρείς γυναίκες μοιράζονται ένα κοινό, όπως αποκαλύπτει στο Variety η εκτελεστική παραγωγός Cathy Schulman, ότι «καμία από αυτές δεν ήθελε να βρίσκεται εκεί» ενώ συμπληρώνει «η Eleanor ήθελε να βρίσκεται εκεί αλλά μόνο αν μπορούσε να είναι η πρόεδρος. Δεν ήθελε να βρίσκεται εκεί ως Πρώτη Κυρία. Και η Betty μπήκε μέσα στον Λευκό Οίκο χτυπώντας και ουρλιάζοντας. Και η Michelle ήταν απόλυτα τρομοκρατημένη για την ζωή της ίδιας και της οικογένειάς της». Κάθε επεισόδιο εστιάζει σε στιγμές της ζωής των τριών γυναικών, οπότε ας ανακαλύψουμε μερικά ακόμα πράγματα από την πραγματική ζωή αυτών των κυριών.

H κριτική του MOVE IT 

Κατ΄αρχάς η Πρώτη Κυρία είναι ένας ρόλος που δεν υπάρχει στο Σύνταγμα των ΗΠΑ ούτε σε κανένα γραπτό κείμενο, όπως λέει η Graddy. «Δεν υπάρχει περιγραφή θέσης για την Πρώτη Κυρία και η κάτοχος του τίτλου δεν λαμβάνει μισθό». Αρχικά ο ρόλος ήταν εκείνος της οικοδέσποινας του Λευκού Οίκου που υποδέχεται επισκέπτες και παρευρίσκονται σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Στην συνέχεια ο ρόλος εξελίχθηκε για να γίνει σύμβουλος του προέδρου, όπως αναφέρει η Katherine Jellison, μελετήτρια των Πρώτων Κυριών στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο. Συχνά αναλαμβάνουν ένα δημόσιο έργο ή σκοπό, όπως για παράδειγμα η Jackie Kennedy υποστήριξε την ιστορική διατήρηση ή η Claudia Johnson (Lady Bird) ίδρυσε ένα κέντρο αφιερωμένο στα αγριολούλουδα και στα αυτοφυή φυτά. Κάθε γυναίκα προέδρου των ΗΠΑ βρήκε τον δικό της ρόλο αλλά και τον δικό της τρόπο επικοινωνίας με τον κόσμο, με την Eleanor να επικοινωνεί μέσω ραδιοφώνου και εφημερίδων, την Betty μέσω της τηλεόρασης και την Michelle μέσω των social media. «Το γεγονός ότι ο ρόλος δεν έχει μορφοποιηθεί κάπως, επιτρέπει στην πρώτη κυρία να φτιάξει μόνη της την δουλειά. Την δημιουργεί βάσει των δικών της ενδιαφερόντων, των προεδρικών αναγκών και των προσδοκιών του αμερικανικού κοινού», αναφέρει η Graddy.

Eleanor Roosevelt

«Είσαι σύζυγος μιας γυναίκας που έχει το δικό της μυαλό και την δική της ζωή» αναφέρει η Eleanor της Gillian Anderson στον σύζυγο της και πρόεδρο των ΗΠΑ, Franklin Roosevelt (Kiefer Sutherland). Πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων, οδήγησαν την Eleanor να παραιτηθεί από διάφορες δραστηριότητές της όταν μπήκε στον Λευκό Οίκο, όπως η διδασκαλία σε ένα σχολείο για κορίτσια στην Νέα Υόρκη, της επίβλεψης ενός μικρού εργοστασίου και της υποστήριξης για κοινωνική μεταρρύθμιση. «Είναι απελπισμένη να βρει κάτι να κάνει» λέει η Graddy. «Έτσι βρίσκει έναν τρόπο να βγει έξω και να συλλέξει πληροφορίες για το τι συμβαίνει στους ανθρώπους». Μεταξύ 1933 και 1937 ταξίδευε κατά μέσο όρο 40 χιλιάδες μίλια ετησίως διασχίζοντας το έθνος ως τα μάτια και τα αυτιά του συζύγου της. Καθιερώνοντας τον εαυτό της ως ένα αγαπημένο δημόσιο πρόσωπο, το χρησιμοποίησε για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των γυναικών και μια σειρά από άλλους σκοπούς. «Πήρε αυτό που έβλεπε ως έλλειμμα, την έλλειψη ιδιωτικότητας, και το μετέτρεψε σε δύναμη, χρησιμοποιώντας το προφίλ της για να φέρει τα ζητήματα σε ένα μεγαλύτερο κοινό από ό,τι θα συνέβαινε διαφορετικά» λέει η Jellison. Μετά τα δώδεκα χρόνια της στον Λευκό Οίκο, συνέχισε το έργο της υπηρετώντας ως πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και της επιτροπής του προέδρου Kennedy για την θέση των γυναικών.

Γεννημένη στην Νέα Υόρκη το 1884, η Eleanor ήταν μέλος της ισχυρής και πλούσιας οικογένειας των Roosevelt, με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Theodore Roosevelt να είναι θείος της. Ορφάνεψε ωστόσο σε μικρή ηλικία και πέρασε τα εφηβικά της χρόνια σε σχολείο στην Αγγλία. Παντρεύτηκε τον Franklin Roosevelt, πέμπτο της ξάδερφο το 1905, όταν η ίδια ήταν 20 και εκείνος 22. Το ζευγάρι απέκτησε έξι παιδιά, εκ των οποίων τα πέντε επέζησαν. Το ζευγάρι ωστόσο είχε να διαχειριστεί και μια κρίση στην σχέση τους: την σχέση του συζύγου με την ιδιαιτέρα της γυναίκα του, Lucy Mercer. Όταν ανακάλυψε τα γράμματά τους, εκείνη αποφάσισε να ζητήσει διαζύγιο, κάτι που πήρε πίσω μόνο και μόνο για να σώσει την πολιτική του καριέρα, αλλά και από την οργή της μητέρας του. Ο γιος τους, James, περιέγραψε αργότερα την σχέση τους ως «μια ένοπλη εκεχειρία που κράτησε μέχρι τον θάνατο του Franklin».Το 1921 είχαν να διαχειριστούν και άλλο ζήτημα. Μια ασθένεια που έβλαψε τον Franklin και τον άφησε παράλυτο από την μέση και κάτω. Αυτό δημιούργησε φόβο για το τέλος της πολιτικής του καριέρας, σε μια εποχή που η αναπηρία φαινόταν ως αδυναμία και αποτυχία αλλά τελικά κατάφερε να εκλεγεί κυβερνήτης της Νέας Υόρκης και αργότερα πρόεδρος των ΗΠΑ. Κατά την διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας, η Eleanor συνδέθηκε φιλικά με την δημοσιογράφο Lorena Hickok, η οποία εγκατέλειψε την δημοσιογραφία και την ακολούθησε στον Λευκό Οίκο. Οι δύο τους αντάλλαξαν περίπου τρείς χιλιάδες γράμματα μέσα σε τριάντα χρόνια. Σε ένα γράμμα της στις 11 Μαρτίου 1933, η Πρώτη Κυρία γράφει στην Hickok, «Ω πόσο θα ήθελα να σε σφίξω στην αγκαλιά μου στην πραγματικότητα αντί στο πνεύμα. Πήγα και φίλησα την φωτογραφία σου και τα δάκρυα ήταν στα μάτια μου». Ο Franklin έφυγε από την ζωή το 1945 και η Eleanor το 1962. Μέχρι τον θάνατό της, διατηρούσε μια στήλη σε καθημερινή εφημερίδα, που λεγόταν «My Day».

Betty Ford

Η Betty και ο Gerald Ford (τους υποδύονται οι Pfeiffer και ο Aaron Eckhart) δεν περίμεναν ότι θα βρισκόντουσαν στον Λευκό Οίκο. Αλλά η μοίρα τα έφερε αλλιώς, έπειτα από την παραίτηση του αντιπροέδρου Spiro Agnew, όταν εκείνος ήταν στο 25ο έτος του στο Κογκρέσο και ετοιμαζόταν να αποσυρθεί. «Βασικά σε όλη τους την έγγαμη ζωή, ήταν μέλος του Κογκρέσου και ταξίδευε όλη την ώρα», αναφέρει η Lisa McCubbin, συγγραφέας του βιβλίο Betty Ford: First Lady, Women’s Advocate, Survivor, Trailblazer. Έτσι ο Gerald βρέθηκε εν μια νυκτί στο δεύτερο σημαντικότερο αξίωμα του έθνους τον Δεκέμβριο του 1973. Σύμβουλοι είχαν πει στον πρόεδρο Νίξον ότι ο Ford, τότε δημοφιλής ηγέτης της μειοψηφίας στην Βουλή, ήταν ο Ρεπουμπλικάνος με τις περισσότερες πιθανότητες να επιβεβαιωθεί εύκολα από το Κογκρέσο. Η θητεία του ως αντιπροέδρου διήρκεσε λιγότερο από ένα χρόνο. Καθώς η απειλή της παραπομπής του Νίξον σε δίκη, έπειτα από το σκάνδαλο, ήταν ολοένα και μεγαλύτερη, συμβούλεψαν τον Ford να είναι έτοιμος σύντομα και για μια ακόμα προαγωγή. Στις 8 Αυγούστου 1974, την επομένη της παραίτησης του Νίξον, ο Gerald ορκίστηκε 38ος πρόεδρος των ΗΠΑ και έγινε ο πρώτος που το κατάφερε χωρίς να έχει εκλεγεί ούτε πρόεδρος ούτε αντιπρόεδρος, μιας και τις δύο θέσεις τις πήρε λόγω αποχώρησης του προηγούμενου. Η Betty δεν ήταν ενθουσιασμένη από τις εξελίξεις. «Μέσα σε διάστημα εννέα μηνών, από σύζυγος ενός σχετικά άγνωστου βουλευτή, έγινε η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ» λέει η McCubbin. «Ήταν σαν χτύπημα, εντελώς απροσδόκητο και κάτι που ποτέ δεν είχε αναζητήσει ή ήθελε». Πρώην χορεύτρια (είχε εκπαιδευτεί από την Martha Graham) και διαζευγμένη (είχε χωρίσει τον πρώτο της σύζυγο το 1947), έφτασε στον Λευκό Οίκο έτοιμη να κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσε. Όπως έλεγε αργότερα «εμένα αν δεν τους αρέσει, μπορούν να με διώξουν αλλά δεν θα με κάνουν κάποια που δεν είμαι». Λίγες εβδομάδες  μετά την ανάληψη του ρόλου της ως Πρώτη Κυρία, έδωσε συνέντευξη τύπου στην οποία έδωσε το στίγμα για τα επόμενα δυόμισι χρόνια. Εξέφρασε την υποστήριξή της για την τροποποίηση για τα Ίσα Δικαιώματα και για λιγότερο περιοριστικούς νόμους για τις αμβλώσεις, ενώ αρνήθηκε να αποφύγει τις δύσκολες ερωτήσεις. Η Betty έφερε μια νέα «αίσθηση ειλικρίνειας και αμεσότητας στον ρόλο της πρώτης κυρίας», όπως χαρακτηριστικά λέει η Jellison. Σε συνεντεύξεις στον τύπο συζήτησε θέματα όπως οι αμβλώσεις, η μαριχουάνα, τα δικαιώματα των γυναικών, το σεξ, με τρόπο που καμία δεν είχε κάνει μέχρι τότε.

Αρχικά οι αντιδράσεις ήταν αποδοκιμαστικές, αλλά διαχρονικά την έκαναν να φαίνεται μια σύγχρονη και ειλικρινής γυναίκα. Τα πράγματα δυσκόλεψαν για την ίδια όταν μετά από έναν έλεγχο ρουτίνας, ανακάλυψε ότι έχει κακοήθη εξογκώματα στο δεξί της στήθος. Υποβλήθηκε σε ριζική μαστεκτομή και ενημέρωσε το κοινό για την εξέλιξη της υγείας της. Αψηφώντας τα ταμπού για τον καρκίνο του μαστού εκείνη την εποχή, ενθάρρυνε και άλλες γυναίκες να κάνουν αυτοεξετάσεις  και να προγραμματίζουν μαστογραφίες, βοηθώντας στην βελτίωση του ποσοστού έγκαιρης διάγνωσης. «Συνειδητοποίησε ότι το να είσαι Πρώτη Κυρία έχει αυτό το βάρος» σύμφωνα με την McCubbin.

Μετά την ήττα του Gerald από τον Jimmy Carter το 1976, ανέπτυξε εθισμό στο αλκοόλ και τα χάπια τα οποία έπαιρνε για χρόνια για να αντιμετωπίσει την αρθρίτιδα αλλά και για την ψυχική της υγεία. Εισήλθε σε κλινική για απεξάρτηση και μάλιστα τα αποκάλυψε όλα στον κόσμο. Το 1982 μαζί με μια φίλη της, ίδρυσαν το Betty Ford Center, μια μονάδα θεραπείας εθισμού στην νότια Καλιφόρνια. «Η ίδια ευχόταν να μην είχε ποτέ εξοικείωση με τον καρκίνο του μαστού και την κατάχρηση ουσιών», λέει η Jellison, «αλλά δεν έκρυψε αυτές τις προκλήσεις από το αμερικανικό κοινό. Αντίθετα, έφερε μια νέα συνειδητοποίηση που έσωσε τις ζωές αμέτρητων γυναικών».

Michelle Obama

Ούσα η πρώτη μαύρη γυναίκα που κατακτά αυτόν τον ρόλο, η Michelle είχε να διαχειριστεί και άλλα ζητήματα εισερχόμενη στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2009. Έπρεπε να είναι συμπαθής και ανοιχτή στο κοινό με τον τρόπο που κάνουν όλες οι πρώτες κυρίες, ενώ ταυτόχρονα έχει να πολεμήσει τον φανερό και κρυμμένο ρατσισμό. «Εάν υπήρχε μια υποτιθέμενη επιείκεια που αποδόθηκε στις λευκές προκατόχους μου, ήξερα ότι δεν είναι πιθανό να συμβεί σε μένα», ομολογεί στα απομνημονεύματά της το 2018, το Becoming. «Η χάρη μου θα έπρεπε να κερδηθεί».

Η τρισέγγονη από την πλευρά του πατέρα της, του Jim Robinson, ο οποίος γεννήθηκε σκλάβος στην νότια Καρολίνα γύρω στα 1850, αναγνώρισε την ειρωνεία να «ξυπνάω κάθε πρωί σε ένα σπίτι που χτίστηκε από σκλάβους, να παρακολουθώ τις κόρες μου, δύο όμορφες, έξυπνες, μαύρες νεαρές γυναίκες να παίζουν με τα σκυλιά τους στο γκαζόν του Λευκού Οίκου». Κόρη μιας νοικοκυράς και ενός υπαλλήλου εργοστασίου νερού, με αγώνες για την σκλήρυνση κατά πλάκας που είχε, έζησε με τον αδερφό της, Craig, σε ένα διαμέρισμα ενός δωματίου στην νότια πλευρά του Σικάγο. «Ήμασταν η επένδυσή τους» γράφει η Michelle στο Becoming. Αφού αποφοίτησε από το γυμνάσιο το 1981, ακολούθησε τα βήματα του αδερφού της σπουδάζοντας στο Princeton. Στην συνέχεια απέκτησε πτυχίο νομικής στο Harvard και άρχισε να εργάζεται σε μια δικηγορική εταιρεία στο Σικάγο, όπου το 1989 της ανατέθηκε να είναι μέντορας σε έναν πελάτη που λεγόταν Barack (τον υποδύεται ο O-T Fagbenle). Η Michelle αρχικά ήταν απρόθυμη να βγει με κάποιον που συμβούλευε. Τελικά όμως παντρεύτηκαν τον Οκτώβριο του 1992  και απέκτησαν δύο κόρες, την Malia και την Sasha το 1998 και το 2001 αντίστοιχα.

Καθώς ο Barack ακολουθούσε την πολιτική του καριέρα, εκείνη καθιερώθηκε στον δημόσιο τομέα του Σικάγο. Αν και εκείνος δεν της ζήτησε ποτέ να εγκαταλείψει την καριέρα της, εκείνη τον ακολούθησε στην προεκλογική του εκστρατεία. «Ο τρόπος που το βλέπω είναι ότι διεκδικούμε την προεδρία των ΗΠΑ. Εγώ, ο Barack, η Sasha, η Malia, ο αδερφός μου, οι αδερφές του, όλοι τρέχουμε» είχε πει στο Vanity Fair το 2007. «Αν πραγματικά ένιωθα ότι ήταν πιο σημαντικό για μένα να είμαι αντιπρόεδρος θα το έκανα. Αλλά ο μεγαλύτερος στόχος εδώ είναι να αποκτήσουμε έναν καλό πρόεδρο, κάποιον στον οποίο πιστεύω, όπως ο Barack. Με τον ρόλο της ως συζύγου του προέδρου των ΗΠΑ, υπερασπίστηκε ζητήματα όπως η επέκταση των ευκαιριών εκπαίδευσης μετά το γυμνάσιο, η εκπαίδευση των κοριτσιών σε όλο τον κόσμο και ο τερματισμός της παιδικής παχυσαρκίας. «Η Michelle Obama πάντα προσέγγιζε τα θέματα της υγειονομικής περίθαλψης από την οπτική γωνία μιας μαμάς, κάποιου που νοιάζεται για την γενιά των παιδιών που θα έρθουν μετά την κυβέρνηση Obama», είχε πει η Lauren Wright στο NBC News το 2017. Πέραν των άλλων, η Michelle κέρδισε την αγάπη και τον σεβασμό χάρη στις εύγλωττες ομιλίες της, στην καλή χρήση των social media. «Η δύναμή της είναι μια συμβολική δύναμη» σύμφωνα με τον Nell Irvin Painter, ιστορικό στο Princeton, «Έχει χάρη, δεν τίθεται θέμα, αλλά θα πρόσθετα και κομψότητα. Είναι το σύμβολο του τι μπορεί να είναι ένας Αμερικανός. Η Michelle Obama παρουσίασε μια καθολική αμερικανική ταυτότητα».

Η σειρά έκανε πρεμιέρα αποκλειστικά στην COSMOTETV, 24 ώρες μετά τις ΗΠΑ, τη Δευτέρα 18/4 στις 23:00. Αμέσως μετά την προβολή του στο κανάλι (COSMOTE SERIES HD), κάθε νέο επεισόδιο του The First Lady θα είναι διαθέσιμο on demand, για θέαση οποιαδήποτε στιγμή και από οποιαδήποτε συσκευή

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos